КС ще се произнесе на 8 февруари дали правосъдният министър може да поиска оставката на главния прокурор

  • 18 януари 2022 14:43

  • 1151
  • 0
КС ще се произнесе на 8 февруари дали правосъдният министър може да поиска оставката на главния прокурор
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Конституционният съд ще проведе заседание на 8 февруари, на което трябва да излезе с решение по казуса дали министърът на правосъдието има правомощие да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор при "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт". Това става известно от съобщение, публикувано на официалния сайт на Конституционния съд.

Делото е образувано по искане на служебния министър-председател Стефан Янев от 5 август. Докладчик по него е съдия Филип Димитров.

На 22 юли 2021 г. Пленумът на ВСС остави без разглеждане, като недопустимо, внесеното предложение от министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против".

До предложението от министъра се стигна, след като на 16 юли служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков изпрати сигнал с подробна информация до министър Стоилов, в който се посочва, че "Иван Гешев е извършил действия, които накърняват престижа на съдебната власт и компрометират честта на професията "прокурор". Министър Рашков обвинява още главния прокурор в "разгласяване на данни от досъдебни производства", придобити чрез СРС, при два случая от 2020 г.

В интервю на 16 януари т.г. министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че във ведомството се работи по сигнали, в които има достатъчно аргументи да се иска отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. По думите й трябва да има ясна и прозрачна процедура, която да установи има ли основания за отстраняване на главния прокурор.

В становище по образуваното в Конституционния съд дело главният прокурор посочва, че в правомощията на министъра на правосъдието "не се включва възможност да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на ВКС, на председателя на ВАС и на главния прокурор". Според него единствено Висшият съдебен съвет може да констатира "основанието за предсрочно освобождаване на тримата висши ръководители в съдебната система и да направи предложение за тяхното освобождаване до президента".

От Министерството на правосъдието в свое становище посочват, че министърът на правосъдието "има възможност да сезира пленума на ВСС с предложение за предсрочно освобождаване" на тримата.

Позицията е споделена и от Върховния касационен съд, както и от президента Румен Радев.

Съсловните организации на магистратите са разделени по въпроса, по който се иска тълкуване от Конституционния съд. Съюзът на юристите в България и Съюзът на съдиите подкрепя тезата, че министърът на правосъдието е в правото си да прави предложение за предсрочно освобождаване на председателите на ВКС и ВАС, и главния прокурор. От своя страна Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите са на противоположното мнение.

В своето правно мнение по темата проф. Васил Мръчков заявява, че споделя становището, че министърът на правосъдието има възможност да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд,на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор.

Конституционният съд решава за мандата на Иван Гешев

Константин Тодоров
1151 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини