Управляващата коалиция призова главния прокурор да подаде оставка

  • 14 януари 2022 09:22

  • 3032
  • 21
©

Днес НС започна с декларация от страна на управляващата коалиция, прочетена от Андрей Гюров:

Коалицията като отчита системата ерозия на върховенството на правото се дължи на корупцията по високите етажи на властта и липса на ефектива разследване от ПРБ; установява, че действията на главния прокурор се различават от добрите практики в Европа; като отчита системните препоръки на ЕС; 

като взе предвид препоръките и стандартите на Венецианската комисия, като отчита, че според индекса за възприятие на корупцията страната ни е едно от последните нива в ЕС, като отчита ниското доверие в Прокуратурата в България, като отчита избирателното активиране на ръководството на Прокуратурата;

Сотир Цацаров обяви: Подавам оставка

като обръща внимание на редица политически мотивирани изказвания на главния прокурор, като подчертава нарушаването на законови и професионални стандарти, като подчертава случаи на злоупотреба с власт; като подчертава, че главният прокурор не е защитил правата на гражданите на мирен протест;

като отбелязва, че във ВСС е внесено мотивирано искате за освобождаване на главния прокурор; като има предвид, че в българската прокуратура работят специалисти, които не могат да се реализират; като отчита, че към настоящия момент липсват механизми за отговорност на главния прокурор, призовава главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на ПРБ да осъществява функциите си.

В днешното заседание на НС е предвидено изслушването на девет министри. Дневнитя ред е следният:

I. Гроздан Караджов, заместник министър-председател по регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ИВАН ИВАЙЛОВ ЧЕНЧЕВ относно поставяне на шумоизолираща стена в с. Чурек, общ. Елин Пелин.

2. Въпрос от н.п. МАРТИН ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ и ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ ГАНЕВ относно финансови резултати на създадения мега ВиК холдинг и възможност за връщане на част от вложения капитал обратно в бюджета.

3. Въпрос от н.п. ДЕНИЦА ПЛАМЕНОВА НИКОЛОВА относно Интегрирани териториални инвестиции в Югоизточен регион за планиране.

4. Въпрос от н.п. КРУМ КОСТАДИНОВ ЗАРКОВ относно отношението на новото правителство и сроковете за изграждане на автомагистрален път Русе - Велико Търново.

5. Въпрос от н.п. ИВАЙЛО НИКОЛАЕВ МИРЧЕВ относно липса на вода в област Добрич.

6. Въпрос от н.п. РОСИЦА ЛЮБЕНОВА КИРОВА относно разрешения за строеж (РС) на мостови съоръжения при км 19, км 21 и км 24 от трасето на скоростния път Видин - Ботевград.

II. Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ДЕНИЦА ЕВГЕНИЕВА САЧЕВА относно действието на мярката 60/40 в подкрепа на запазването на работни места.

2. Въпрос от н.п. СТЕФАН НЕДЕЛЧЕВ МИРЕВ относно закриване на "Филиал Калугерово" към Дирекция "Бюро по труда" - Пазарджик.

III. Николай Денков, министър на образованието и науката ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ЦОНЧО ТОМОВ ГАНЕВ относно дискриминацията на хронично болни деца, които не са включени в изключенията за носене на маски.

IV. Асена Сербезова, министър на здравеопазването ще отговори на:

1. Питане от н.п. ЕЛЕНА ЦОНЕВА ГУНЧЕВА относно извънредната противоепидемична обстановка и мерките.

V. Атанас Атанасов, министър на културата ще отговори на:

1. Питане от н.п. ЦВЕТА ТОДОРОВА ГАЛУНОВА относно необходимостта от мерки за подобряване на условията на труд в музикалните, в музикално-сценичните и в танцовите културни институти в България, ограниченията и изискването за зелен сертификат в сферата на културата.

2. Въпрос от н.п. ИВАН БОРИСОВ ТОТЕВ относно подписан меморандум между Община Пловдив и Министерство на културата за изграждане на сграда на пловдивската Опера.

3. Въпрос от н.п. КРУМ КОСТАДИНОВ ЗАРКОВ относно сградата на Държавна опера - Русе.

VI. Иван Иванов, министър на земеделието ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. РУМЕН ДИМИТРОВ ХРИСТОВ относно предприети действия от страна на Министерство на земеделието за подпомагане на българските оранжерийни производители.

VII. Николай Събев, министър на транспорта и съобщенията ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ДИМИТЪР СТОЙКОВ НИКОЛОВ относно промяна в собствеността на концесионера на Летище Горна Оряховица.

VIII. Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. ДЕНИЦА ПЛАМЕНОВА НИКОЛОВА относно управление на програма за "Конкурентоспособност и иновации в предприятията", програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

IX. Александър Николов, министър на енергетиката ще отговори на:

1. Въпрос от н.п. МАРТИН ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ относно изгубената пътна карта за развитие на газопреносната мрежа, подписана с Газпром.

2. Въпрос от н.п. МАРТИН ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ относно забавяне на изграждането на газовата връзка с Гърция.

3. Въпрос от н.п. КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ ВЪЛЧЕВ относно работата на централите и мините в комплекса "Марица Изток" след 2025 г. и ангажирането на академичните среди за изготвянето на предложения за технологични решения.

4. Въпрос от н.п. СЛАВЕНА ДИМИТРОВА ТОЧЕВА относно какви компенсации се предвиждат поради резкия скок на сметките за улично осветление.

В последствие стана ясно, че министърът на правосъдието Надежда Йорданова няма да участва в днешния парламентарен контрол, за ще присъства на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет за избор на председател на Върховния касационен съд.

Теодора Александрова
3032 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар

2022.01.14 | 12:18

19
ПП се превърна в ТТ-тъпи талибани.Срам, срам, срам.

2022.01.14 | 12:46

21
Гешев Цацаров вън.

2022.01.14 | 12:46

20
Всички от коалицията сте страхливи некомпетентни и нямате воля да изпълните желанието на народа.Овъртате се мотаетесе правитесе че неразбирате нищо.Всички изчезвайте.
ne

2022.01.14 | 12:14

18
e da de bashta mi kato tiradjia vze na stop maika ti prostitutka nae a i se prakna ti bokluk smradliv.
И.Д.И.О.Т ът ПОД НАЕМ се развързал

2022.01.14 | 12:10

17
15-ти,Боже,колко си "умен"!!И то е защото баща ти е неизвестен тираджия но е бил безспорен идиот и вместо да си останеш в канавката си се пръкнал да вониш тука с идиотските си видения ,смръдльо
Тази

2022.01.14 | 12:06

16
управляваща куца коалиция да си ходи и да си ЕПМ!

2022.01.14 | 11:44

15
НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ,ЧЕ ТОЗИ БОКЛУК САМ НЯМА ДА СИ ТРЪГНЕ.КАСКЕТА Е ОБЕЩАЛ ДА ПАЗИ МАФИЯТА ДОКРАЙ!
ne

2022.01.14 | 11:43

14
ako niakoi voni bokluk e maika ti koiato e okucila takava podloga i bokluk kato teb.
Чудно

2022.01.14 | 11:41

13
Ма нали нямало вмешателство ?!?!?
Дадена Дума

2022.01.14 | 11:03

9
Гешев, Бойко, Горанов и Пеевски в затвора. После ще се ваксинирам.

2022.01.14 | 11:12

12
И откога фекалии се ваксинират, клозетно произведение на спинозен задник??

2022.01.14 | 09:55

1
Черепа и Маджо искат оставката на каскета, народа гледа сапунка и лапа мухи.

2022.01.14 | 11:11

11
А сети ли се да си пиеш хаповете и да не си дъвчеш памперса, смръдльо недоправен на надник??

2022.01.14 | 11:04

10
Та като каза Черепа се сещам за Влади Горанов.
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2022.01.14 | 10:59

7
Това ли е най-належащият проблем в държата да е.ба вашта мама и на болшевишките к.урви на БКП-олигарсите?! Сиктир мамицата ви миризлива да а е.ба. Народа умира от болести и глад тия изроди тръгнали да се занимават със смяната на Главния прок.урор, който от години преследва най-големите и закоравели престъпници в България - василев, божкоф, баневи, бобокови, арабаджиеви, стайков, бенчев, митьо-очите и т.н и т.н! Пфу мамка ви долна и на бесепе.дерастките олигофрени!

2022.01.14 | 11:02

8
Оооо Дааааа, това е най-важното.

Добави коментар

Водещи новини