Янаки Стоилов разкри докъде е стигнал въпросът с предсрочното освобождаване на Гешев

  • 21 септември 2021 11:32

  • 5726
  • 13
© Колаж: Novini.bg/Булфото

Във връзка със започване на втория сезон на нашето управление, бих искал да ви представя действията, които продължаваме, и тези, които ще бъдат започнати във второто издание на служебното правителство. Бих обобщил работата на министерството като служба на гражданите и укрепване на държавността. Това сподели пред журналисти служебният министър на правосъдието Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия при представянето на приоритетите на правосъдното ведомство през новия мандат, предаде репортер на Novini.bg

,,Няколко са приоритетите, те не са нови. Те са подобряване обслужването на гражданите и фирмите, преодоляване на лошите практики, подобряване взаимодействието със съдебната власт и взискателността към нейната работа. Във всяко едно от тези направления отбелязвам част от действията'', допълни той.

По отношение на Агенцията по вписванията – вписването на сделките в имотния регистър вече става без забавяне, т.е. в следващите един, най-много два дни, което рязко намалява възможностите за имотни измами. Ускорено се преодолява изоставането в публикуването на финансовите отчети на търговските дружества за изминалите години и ритмично продължава работата по свързване на българския Търговски регистър с Европейската система, заяви още министър Стоилов.

Той заяви, че се работи по изграждане и преминаване на Регистъра на особените залози към Търговския регистър.

,,Докрая на годината трябва да са готови нормативните промени, устройствените правила и тарифата за осъществяване на тази дейност. Създаване на регистър по несъстоятелността, което съгласно графика трябва да бъде факт към края на януари 2022 г., като се обедини информацията, която сега се съдържа в Министерство на правосъдието и Агенцията по вписванията'', посочи правосъдният министър.

Янаки Стоилов: Партиите на промяната закрепват статуквото

По думите му другото направление в този сектор е ускоряване на процедурата по придобиване на българско гражданство.

За около три месеца по време на служебното правителство са обслужени 7600 лица, които са получили своите удостовреения за придобито българско гражданство в сравнение с около 5500 за цялата 2020 г. Това само по себе си е красноречиво за темповете на нарастване на извършваната дейност, съответно съкращаване на времето, за да могат лицата да осъществяват придобити права. Повишава се достоверността при установяване на български произход, премахнати са посредниците. Стремим се към подобряване на взаимодействието с Държавната агенция за българите в чужбина, каза още проф. Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия.

По отношение на Бюрото за защита на свидетелите правосъдният министър обясни, че законът предстои да бъде публикуван.

,,Днес преподписах указа, което означава, че законът ще влезе в сила следващата седмица и се надявам в най-скоро време да бъдат организирани всички дейности, за да продължи Бюрото да продължи да изпълнява своите функции'', каза той.

Янаки Стоилов се срещна с Иван Гешев

Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия заяви още, че Конституционният съд е допуснал за разглеждане питането му дали е в правомощията на министъра на правосъдието да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор.

Това дело е образувано и допуснато, така че очаквам още преди приключване на мандата на служебното правителство да разполагаме с решението на Конституционния съд, разясни Стоилов.

Проф. Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия отбеляза необходимостта от развитите на нормативната уредба.

,,В първото издание на служебното правителство съсредоточихме своето внимание върху текущото управление, давайки си сметка, че няма как да разчитаме на приемане на промени в законодателството. Наблюдавайки недостатъчно високия капацитет на последното Народно събрание и рисковете да бъдат прокарвани промени, които не винаги съответстват на обществения интерес, по-голямо внимание в следващите месеци ще отделим на подготовката на законодателни изменения. Така например според анализа, който направихме на специализираното правосъдие и моделът, който предлагаме за един по-гъвкав начин на премахване на специализираните съдилища и прокуратури, ще отразим в законопроект, който знаете, че беше обсъждан и в Народното събрание, така че да се запазят положителните страни на специализариното правосъдие със създаването на съответни отделения и отдели в седалището на апелативните райони. Също така могат да се предложат промени за предотвратяване на злоупотребите с възлагането на ин хаус дейности", посочи още той.

Министърът заяви, че Министерство на правосъдието има макет на нормативна уредба във връзка с прилагането на Закона "Магнитски".

По този въпрос ще се работи и вероятно ще бъде прието постановление на Министерския съвет, което вече да създаде една солидна нормативна база, за да се преценява прилагането на такива мерки в бъдеще време, каза проф. Стоилов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
5726 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
????

2021.09.21 | 12:51

7
Другарю Стоилов, КОГА ще дадете ОТГОВОРИТЕ на ВЪПРОСИТЕ: КЪДЕ е НОЩНОТО ШКАФЧЕ? КОЯ е Мата Хари? ЧИЙ е гласът от ЗАПИСИТЕ? КАКВА е ИСТИНАТА за Барселона? КОГА????

2021.09.21 | 14:27

13
Шибачев ИДИОТ ПОД НАЕМ и лайноразносвач
Внимание.И.Д.И.О.Т лайноразносвач Шибачев

2021.09.21 | 14:26

12
Другарю шибачев ИДИОТ ПОД НАЕМ и лайноразносвач ,пак си объркал хаповете и имаш поредната дефекация,смръдльо!!Яж си материала от памперса и не вони тука с идиотските си видения, психопатично произведение на спинозен задник

2021.09.21 | 13:57

11
*Че кой го интересува*
Обективен

2021.09.21 | 13:47

10
ПЕДЕРАСТИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКАТ ДО ВЛАСТ.
Гошко

2021.09.21 | 13:16

9
Мого нагли кумунюнгери. Май ще требва лустрация за наглеците.

2021.09.21 | 13:02

8
"Втори сезон" ... абе Стоилов, това сериозно ли го говориш? А уж си юрист! Това да не е някакво реалити шоу тип "сървайвър". Вие не сте редовно правителство, я посмали малко напъна, че лъсва кафявата диря от Президентството ...
Какво направи служебното правителство?

2021.09.21 | 12:43

6
Свалиха и убиха военния пилот,застреляха военния офицер,освободиха убиеца на Милен Цветков и убиха две деца и баща им в Айтос. Честито! За това Гешев им пречи,трябва да оневинят Цв. Василев,Черепа,Стайков,Баневи,Бобокови и Арабаджиеви-всичките ,,герои на социалистическия труд"!

2021.09.21 | 12:42

5
Даа, вашите дела вървят, но какво става с проверката за канадското гражданство на Петков? Много ли е сложно да се изиска една хартийка от най-близкото до нас посолство.

2021.09.21 | 12:00

4
Това правителство не може да провежда политики,тЪпако!!То е СЛУЖЕБНО т.е.поддържа административната система,кретен!!!И такова!!!

2021.09.21 | 11:54

3
Колко пъти ти е необходимо да ти отговарят за да разбереш,че си идиот?

Добави коментар

Водещи новини