Иван Гешев за закриването на спецпрокуратурата: Задава се юридическа катастрофа

  • 10 септември 2021 09:49

  • 2762
  • 21
Иван Гешев за закриването на спецпрокуратурата: Задава се юридическа катастрофа
© Булфото

„През последните дни слушам политическото клише - юридическа реформа. Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, за която цената ще платят българските граждани, какво обикновено. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо”. Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във преди изслушване в правната комисия в НС.

Закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, които се предлагат през промени в Закона за съдебната власт, както и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието, ще доведе до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността, както беше през 90-те години, заяви той.

По думите му всеки може да има мнение каква е Европа, но тя не смяна своята позиция на 360 градуса. Тези структури бяха приветствани от европейските ни партньори като най-ефикасните и ефективните в страната ни. От тях реакция ще има, смята още Гешев.

ДБ: ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха гледането на закона за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата

"Безумно е с този законопроект делата да са на районни прокуратури, защото те никога не са гледали дела за организирана престъпност. Да не казвам как това се случва в един малък град, където всички се познават, и как ще се бориш организирана престъпност от рода на Димитър Желязков. Отделно ще кажа, че има противоконституционни текстове. Никой не се интересува от хората и човешките съдби в тези структури.  Що се отнася до Бюрото по защита - масово ще напуснат хора или ще бъдат уволнени, ще се редуцира съставът до много малки нива, зам.-министър казал, че щял да обяви конкурс, а кой ще пази защитените свидетели по това време - та това изисква специална подготовка", заяви главният прокурор.

"Има готовност десетки хора да напуснат. Голяма част имат право на обезщетения, те ще напуснат и ще ги вземат, защото в съдебната власт се получават, в изпълнителната - не. Някоя част от тях ще отидат в частния сектор. Ако тази структура отново започне да работи - ще отнеме 6-7 месеца да се обучат нови хора. Кой ще пази свидетелите през това време, това е много специфична дейност", изтъкна за пореден път той.

Това, което се прави, не е реформа, а е унищожаване на нещо ефективно. В чий интерес е това? Не е на българските граждани, а на престъпността. Закрива се съд, което е безпрецедентно след 70-те години. Цяло правосъдие се закрива, отсече той.

Освен че се пише на коляно този закон в рамките на часове, няма как резултатът от такова странно бързане да е нормален, каза Гешев.

Явно е, че сме в конституционна процедура, в която предстои разпускане на народното събрание. Аз казвам какви ще са последици. Аз нямам проблем като главен прокурор, освен че ще се понижи ефективността на прокуратурата.Отговорността е на други, категоричен е Гешев. 

В този час започва заседание на комиисята по правни въпроси в НС, чиято задача е да закрие спецпрокуратурата и бюрото за защита на защитените свидетели. 

Калина Христова
2762 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар

2021.09.10 | 14:56

21
ОТЧАЯН СТРАХ! Ето това е основният мотив, който движи действията на Радев и формираната клика около него. Сега е с имунитет, т.е. недосегаем, защото все още е президент. Да, но е оцапан до уши с шпионски скандал срещу родината си и с корупционни сделки - Грипени, Бобокови и т.н. Затова се е вкопчил в президентската власт. Играе хазартно, заложил е всичко и е готов на всичко - или ще е президент още един мандат или отива в затвора. Готов е и на диктатура - за да си спаси кожата...

2021.09.10 | 14:55

20
Бойко Борисов няма алтернатива и е водещ политик по рейтинг. ГЕРБ вече води с над 5% пред останалите боричкащи се за второто и третото място политически субекти.Това е тъжният резултат от „юмручният план“ на президента Румен Радев. Обитателят на Дондуков 2 ни призова от Шипка да бъдем смели. Бъдете смели, ни подканваше и Черепа. Това е съвпадение, разбира се. Ако наистина искаме да сме смели, предлагам да пратим революционерите в почивка след предстоящите предсрочни избори. Там, извън парламента, да се уточняват кой е по-велик. И кой какво осребри от революцията. Време е да се върнем към нормалността в политиката. Мутри и чалгари - ВЪН
Mitaka

2021.09.10 | 14:55

19
ГЕШЕВ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА СЛЕД, Като падне имунитета на Радев

2021.09.10 | 13:38

18
Баце , не се кандидатирай за президент ! Пусни пак Цецета Цачева , плевенската м,урва ! Тя сега има по - големи шансове от теб за победа срещу РАДЕВ ! МУХАХАХА ! Голем бунак си бе , байуй !

2021.09.10 | 13:31

17
РАДЕВ втори мандат ! Борисов в затвора ! Президентска република !

2021.09.10 | 13:29

16
Държавата на Борисов трябва да се разруши ! Борисов трябва да се затвори заедно със неговата шайка !

2021.09.10 | 13:27

15
Радев разбива държавата на мафията Борисов и ГЕРБ ! Разбиването ще продължи повече от година до пълното изчегъртване !

2021.09.10 | 11:12

8
Президента Радев е най почтеният политик у нас ББ - мафията се опитват да го хулят и злепоставят, но той доказа че най добрият президент на страната досега, все пак борбата с мафията е много много труден процес, тя често почели избори и гроби държавните ресурси.
долния гейберас, мри

2021.09.10 | 13:27

14
Радев сам и без подкрепа от никого събори режима на мутрите. Само това да беше направил му стига да е златен.

2021.09.10 | 11:24

9
В какво точно видя почтеност,че не мога да се сетя?
Каскет,

2021.09.10 | 10:17

1
ти си юридическата катастрофа.
Иде Багера

2021.09.10 | 13:26

13
ще го изринат и него на боклука и ще гледа като Филчев от балкона през решетката.

2021.09.10 | 13:23

12
Задава се катастрофа за Гешев , а за Борисов се задава присъда за престъпленията му !

Добави коментар

Водещи новини