Екатерина Михайлова: Гешев е в грешка, няма нищо противоконституционно в изслушването му в НС

  • 24 август 2021 13:39

  • 11061
  • 3
Екатерина Михайлова: Гешев е в грешка, няма нищо противоконституционно в изслушването му в НС
© Булфото (архив)

Много се надявам във времето до връчването на мандата от страна на президента политическите сили да намерят решение, каквото и да е това решение. И това решение да бъде ясно, публично, пред българските граждани, защото наистина влязохме в една ситуация, в която се създава голям проблем за институциите да си вършат работата. Това заяви в интервю за БНТ проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право.

Тя обясни, че българската Конституция казва ясно в какъв срок президентът може да възложи третия мандат за съставяне на правителство, макар в самата Конституция да няма краен срок за това докога третата политическа група може да го направи.

БСП чакат "спокойно и търпеливо" третия мандат от Радев

,,Аз очаквам да протече процедурата в рамките на един разумен срок. Под разумен се има предвид да не е прекалено дълго, защото тогава се създава и напрежение, и подозрение, че се прави с цел някакви други интереси'', допълни Михайлова.

Екатерина Михайлова не изключи вероятността от конституционна криза.

Ако бях народен представител и ако от мен зависеше нещо, бих направила всичко възможно колкото може по-бързо да бъде гласувана датата за президентските избори. Няколко пъти ваши колеги ме питат - възможно ли е да има конституционна криза. Да, ако парламентът не определи дата за президентските избори, тогава вече наистина имаме конституционна криза. Добре е този въпрос да бъде решен, да бъде изяснен, да бъде публично заявен и гласуван от народните представители, коментира тя.

По думите ѝ логиката на Конституцията е такава, че не трябва да се правят едновременно президентски и парламентарни избори, тъй като двете институции са създадени с различно срокове на действие - 4 години за Народното събрание и 5 години за президентската институция.

Конституционалист посочи кога може да се проведат президентските избори

Михайлова поясни, че няма забрана, която да възпира провеждането на избори 2 в 1.

Възможно е да бъдат направени по едно и също време. Възможно е и другото решение - да не бъдат. Политическо е решението, каза тя.

Според нея това политическо решение е свързано с финанси и технически - дали изборите изобщо могат да се организират по отделно.

,,При всички положения, ако се проведат заедно, ще имаме улеснение - технически най-вероятно, но ще имаме сливане на кампании. Идеята е за всеки избор да можем да сме достатъчно информирани. Честните избори са информирани избори за гражданите'', заяви Михайлова.

Михайлова коментира и ситуацията около изслушванията на главния прокурор в Народното събрание.

Според мен тези аргументи, които сега чуваме, не са състоятелни, защото всичко това е назад във времето. От 2015 г. прокуратурата и фигурата на главния прокурор с докладите и информацията, която се получава, е нещо, което не е тайна, то е за да можем да знаем всички начини, по които работи тази институция, обясни тя.

Гешев атакува пред КС правото на депутатите да го викат в НС

Според нея главният прокурор може да бъде изслушван в комисиите, създадени в парламента, и в това няма нищо противоконституционно. Тя обяви, че отдавна е привърженик на извеждането и поставянето на прокуратурата в положение на автономност и повече отчетност.

Последвайте канала на

Владимир Василев
11061 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гешев

2021.08.24 | 14:08

3
не е в грешка защо не повикате президента да ви каже хилете се остава ви седмица И ГО ДОКАРА ДОТАМ ПО ПРЕЗИДЕНТСКИ 2 РО СЪБРАНИЕ ДА ПРОСЪЩЕСТВУВА 3 СЕДМИЦИ А ТОВА ЧАКА И СЪБРАНИЕТО ПРЕЗ ОКТОМВРИ
Честито

2021.08.24 | 14:00

2
Не, не в грешка, просто е нагъл глупак!

2021.08.24 | 13:57

1
Катерино, остаря, но си оставаш все същия плазмодий!

Добави коментар

Водещи новини