Антон Станков: Не мисля, че искането на Янаки Стоилов ще се увенчае с успех

  • 17 юли 2021 12:16

  • 2146
  • 2
Антон Станков: Не мисля, че искането на Янаки Стоилов ще се увенчае с успех
© Булфото

Не мисля, че искането, което е внесъл правосъдният министър Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия, ще се увенчае с успех и то не поради някакви юридически проблеми, а по-скоро поради стабилните мнозинства във ВСС, които са видимо на страната на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Това заяви в студиото на „Тази събота и неделя“ по БТВ бившият правосъден министър Антон Станков.

Той обясни, че предсрочното прекратяване на мандат е единствено възможната дисциплинарна процедура по отношение на т. нар. „трима големи“ – главният прокурор и двамата председатели на върховни съдилища, а в случая това се иска поради уронване на престижа на съдебната власт.

Янаки Стоилов: Не смятам, че шансовете ВСС да освободи Гешев са големи

„За разлика от другите дисциплинарни производства, които са много подробно записани в Закона за съдебната власт, правила тук няма. ВСС има няколко избора пред себе си – първият е в едно заседание да „отупа“ въпроса и да го приключи. Вторият начин е да приеме временни правила за разглеждане на това предложение, защото такива липсват в закон. Те трябва да бъдат много аналогични с тези в дисциплинарното производство, а именно да се определят докладчици по темата, които да представят доклад пред пленума на ВСС за допустимостта на такова искане. Ако ВСС реши да приеме тази процедура и излезе с решение, че фактите от министъра на правосъдието се установяват, тогава той има право да предложи на президента да прекрати предсрочно мандата на действащия главен прокурор“, обясни Станков.

По думите му процедурата може да отнеме много време.

„Много се зарадвах на проктокабинета на „Има такъв народ, защото видях млади хора, които безспорно не познавам, съжалявам, че Николай Василев го „отнесе“ по такъв начин, но това е политиката. Нека и младите хора, които искат да влязат в политиката, знаят, че ги очакват мръсни, кални номера. Системата не се променя само с дипломите, а с качества, упоритост и ясна визия какво иска да се постигне“, допълни бившият правосъден министър.

Теодора Александрова
2146 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
на такава позиция

2021.07.17 | 14:55

2
неможе да си толкова безличен - цацата бе по як от тоя

2021.07.17 | 14:35

1
'проктокабинета'? вЕрно ли? Тия някаква проктоскопия ли ще правят?

Добави коментар

Водещи новини