Валентина Маджарова е новият началник на Спецпрокуратурата

  • 23 юни 2021 15:12

  • 600
  • 1
Валентина Маджарова е новият началник на Спецпрокуратурата
© Булфото (архив)

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра за ръководител на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, която от средата на миналата година изпълняваше временно длъжността. Изслушването си Маджарова започна с обръщение към прокурорите и следователите от Спецпрокуратурата. Тя посочи, че те се подчиняват само и единствено на закона.

,,Благодаря ви за смелостта и стоицизма, които неминуемо проявявате последните дни. Времената са трудни за всички, а за нас са особено трудни'', обърна се Маджарова към колегите си.

По думите ѝ резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта "не са на това ниво, на което и на нас самите ни се иска". Маджарова отбеляза, че успеваемостта зависи от нетърпимостта на обществото към корупцията, която според нея е вече безспорен факт, и от работата на КПКОНПИ, структурите на МВР, ДАНС, АДФИ и други контролни органи.

Маджарова каза още, че пандемията е рефлектирала на работата на Спецпрокуратурата, като допълни, че голяма част от оправдателните присъди, постановени от Спецсъда, са по внесени актове от други прокуратури.

Избират шеф на спецпрокуратурата

Като проблем в Спецпрокуратурата Маджарова посочи големия брой досъдебни производства, чието решаване по същество е забавено от прокурорите. Тя отбеляза, че е въвела мярка, с която това да се промени, като от 147 те са намалели наполовина. Други проблеми според нея са върнатите дела и оправдателните присъди, информира Нова телевизия.

Валентина Маджарова изнесе статистика за 2020 г. във връзка с корупционните престъпления. Тя посочи, че наблюдаваните досъдебни производства свързани с корупция са били общо 274, като 86 от тях са образувани през миналата година. Приключени са 73 от тези досъдебни производства, а през 2019 г. те са били 39. Решените разследвания са 92, което е 56 на сто повече от 2019 г. От тях в съда са били внесени 17 прокурорски акта за 56 лица. Осъдени са петима души, при един за 2019 г. Постановени са две условни присъди и три, които са пробация. От 13 досъдебни производства за същински корупционни престъпления са внесени седем в съда за 31 лица.

През 2020 г. са наблюдавани общо 205 досъдебни производства за претъпление от длъжностни лица с вероятен корупционен мотив, като през 2019 г. те са били 160. По думите на Маджарова тази статистика не говори за несправяне с корупцията по високите етажи, а е добра основа и старт за финализиране на успешни разследвания.

Novini.bg
600 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
нема

2021.06.23 | 15:50

1
болс

Добави коментар

Водещи новини