Мартин Трифонов с три обвинения за убийството на малката Кристин от Сотиря

  • 09 януари 2020 11:36

  • 709
  • 0
Мартин Трифонов с три обвинения за убийството на малката Кристин от Сотиря
© Булфото (архив)

В Сливен днес бе даден ход на делото за убийството на 7-годишната Кристин от село Сотиря.

Обвиненият 21-годишен Мартин Трифонов ще бъде съден по реда на съкратено съдебно следствие при условията на член 371, т. 1 от НПК, като това няма да се отрази на размера на наказанието. Така няма да бъдат разпитвани свидетели и вещи лица, като при присъдата ще се използват протоколите от изслушването на свидетели и заключенията на вещи лица при съдебното следствие. Ще бъде изслушан като вещо лице единствено патологът д-р Тома Чаушев.

Окръжният прокурор Пламен Стефанов прочете обвиненията към 21-годишният Мартин Трифонов, първото от които е за убийство на малолетно дете по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Второто обвинение е опит за изнасилване по чл.152 от НК, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор. Третото обвинение е за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години "лишаване от свобода".

Започва делото за убийството на 6-годишната Кристин от Сотиря

Роднините на убитото дете повдигнаха граждански иск срещу Мартин Трифонов, в който майката настоява за обезщетение от 400 000 лева, а дядото и бабата на Кристин - 200 000 лева за претърпени неимуществени вреди. Те поискаха и изслушване на четирима свидетели.

Обвиняемият отказа да даде обяснение за мотивите за извършеното от него престъпление, като посочи, че това ще стане на по-късен етап. На заседанието присъстваха близки и приятели на убитото дете, които поискаха възмездие и дори саморазправа с извършителя.

Съдът насрочи следващото заседание по делото на 30 януари, съобщи БТА.

Престъплението бе извършено на 15 август, като Трифонов бе заловен след почти 24-часово издирване на следващия ден и бе ранен след като оказал съпротива. Той продължава да търпи мярката си за неотклонение "задържане под стража" в болница, като днес бе придържан от охраната, за да влезе в съдебната зала.

Случаят доби широк обществен отзвук, като на няколко протеста и бдения граждани поискаха отмяна на съкратеното съдебно следствие и успяха да променят закона.

Последвайте канала на

Novini.bg
709 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини