Бивш конституционен съдия: Прокуратурата може да се използва за политически поръчки

  • 30 ноември 2019 17:49

  • 1088
  • 4
Бивш конституционен съдия: Прокуратурата може да се използва за политически поръчки
©

Президентът разполага с добър екип юристи, те са обяснили съдържанието на решение номер 3 във връзка с тълкуване на формата на държавно управление. Там се съдържа забрана обикновеното Народно събрание да интервенира. Прокуратура, съд и следствие не могат да бъдат нарушавани. Прокуратурата може да бъде извадена от тези три власти само с велико НС". Това заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в предаването "Офанзива" по Канал 3.

"Радев искаше да намекне, че може да бъде рационализиран съществуващия текст, като се доуточнят правомощията на прокуратурата. Не е лошо да има дебат по тази тема. Представителите на различните партии се събраха и се разбраха през 2015 г. за конституционните промени. Парламентарната квота е последица от вдигането на мнозинството през 2015 г. Когато се разсъждава на парче и си фиксиран в решаването на едни проблеми, трябва да си даваш сметка, че ако ги решиш, може да породиш други", заяви проф. Киров.

Вече е официално: Иван Гешев е обвинител №1

"Фиксацията води до бързи решения, но те ни изненадват с новопоявили се проблеми. В Европа няма единен модел що се отнася до структурирането на съдебната власт. Това са консервативни системи, национално обусловени на базата на исторически опит и традиции на конкретната държава“, подчерта той.

При приемането на Конституцията през 1991 г. целта беше да не може да се упражнява политическо влияние. Такава една капсулирана и независима структура, е и безотговорна", смята бившият конституционен съдия.

Радев подписа указ за назначаването на Гешев и обяви, че започва дебат за промени в Конституцията

"Ако извадим прокуратурата от съдебната власт, можем да я сложим в изпълнителната власт. Тогава тя ще бъде използвана за изпълнение на политически поръчки, да ударим опонентите и да скрием срамотиите на нашите. Така ще превърнем прокуратурата в политически орган. Другият вариант е да засилим ролята на главния прокурор. Великото НС е конституционно плашило. Българската Конституция няма "неизменни" текстове. Веднъж свикано, ВНС не може да бъде разпуснато. Процедурата за избор на главен прокурор настрои съдии срещу прокурори", коментира проф. Киров.

Предложението на г-н Цацаров, КПКОНПИ да е по-активна е продуктивно. Полицейските ѝ правомощия по-скоро трябва да бъдат ограничени", смята още проф. Пламен Киров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1088 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
хехехе

2019.12.01 | 12:04

3

Че тя ако не се ползваше досега комунягите да са изгнили по затворите...

дадада

2019.12.01 | 12:07

4

...Особено онези от кръга Виденов,Луканов,Корнезов,Лилов,Живков,Джуров,и от по ново време Нинова,Маринова,а да не говорим за зсичките им олигарси....плюс прецедента кукла...

2019.11.30 | 23:05

2

Прецеданта много знае какво иска мн.му ражда тиквата

Точно това е целта на синята мафия,

2019.11.30 | 19:48

1

за това Президентът не иска мафиот за главен обвинител.

Добави коментар

Водещи новини