Бунт в съда - Нели Куцкова защити оставките във ВСС

  • 09 юни 2011 14:49

  • 1800
  • 0
Бунт в съда - Нели Куцкова защити оставките във ВСС
© Булфото

Говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова каза, че не счита избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд за най-голямата грешка на Висшия съдебен съвет, но по думите й "с това е преляла чашата". Според нея за пореден път ВСС избира не на базата на професионални качества, а по неясни критерии.

Куцкова коментира темата във Варна, на семинар на тема "Имиджът на магистрата, съдебната власт и медиите". Говорителят на съюза на съдиите защити Галина Захарова и Капка Костова, които подадоха оставки като членове на ВСС след избора на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов - Янева, за председател на СГС.

Двете от години се борят за ясни критерии за издигане в съдебната система, каза Куцкова. Според нея те са се уверили, че са безсилни да убедят мнозинството във ВСС, че административните ръководители трябва да са хора с репутация, а не да се избират по неясни принципи.

Куцкова допълни, че за себе си не може да обясни избора на Владимира Янева, защото няма ясни мотиви с какво тя е по-добра от другия кандидат. Допълни, че има очевидни различия в професионалните качества на избрания за председател на СГС и другия кандидат за поста - Величка Цанова.

В съдебната система има корупция и тя трябва да се изчисти, защото пречи на работата, коментира още говорителят на съюза на съдиите. По думите й за изчистването на корупцията от системата трябва да си свършат работата тези, чието задължение е това, на първо място МВР. Ако един съдия бъде хванат в корупционни действия, той трябва да бъде отстранен и осъден, но със стабилни доказателства, посочи Куцкова и допълни, че в противен случай, ако един съдия

Последвайте канала на

Novini.bg
1800 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини