ВСС избира председател на Върховния касационен съд

  • 25 септември 2014 09:10

  • 1190
  • 0
ВСС избира председател на Върховния касационен съд
©

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гласува кандидатурите за председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Кандидати са заместник-председателите на съда Таня Райковска и Павлина Панова. Всяка от номинациите беше издигната от по петима членове на съвета.

Таня Райковска е председател на Търговската колегия на ВКС. Тя има стаж в съдебната система над 33 години, като е започнала като младши съдия във Велико Търново и е преминала през Софийския районен съд и Софийския градски съд, преди да започне работа във ВКС.

Павлина Панова е председател на Наказателната колегия на ВКС. Тя има стаж в съдебната система 23 години, като е била съдия в Софийския районен съд, Софийския градски съд и Софийския апелативен съд.

Преди самия избор Таня Райковска и Павлина Панова ще бъдат изслушани от ВСС. Членовете на съвета ще гласуват електронно.

За всеки от кандидатите ще се гласува според поредността на постъпване на заявлението му. Всеки член на ВСС има право да гласува "за" само за един кандидат, като съветът ще приеме решението с мнозинство повече от две трети от гласовете на членовете си /17 гласа/.

След решението ВСС ще изпрати предложение до президента за назначаване на председател на ВКС, пише БТА.

Последвайте канала на

1190 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини