Борис Велчев: Най-лесно е всички да се скрият зад мен

  • 16 май 2011 14:30

  • 1674
  • 0
Борис Велчев: Най-лесно е всички да се скрият зад мен
©

България е една от малкото страни, която има не повече от 3 – 3,5 % оправдателни присъди, а това е много добър знак и означава, че по-голямата част от обвинителните актове влизат в съда мотивирани и много убедителни.

Това заяви в Кюстендил главният прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев, предаде репортер на радио „Фокус” – Кюстендил. Според главния прокурор сложните дела затова са знакови, защото са сложни. По сложни дела провали има навсякъде.

„Няма държава, в която сложните дела да се решават бързо и лесно. Ще има дела, по които обвинението се проваля. Принципът, че трябва да има създадена една интегративна система на държавното обвинение в България, която да гарантира, че огромният процент от делата ще завършат с обвинителни актове, е създадена. Питайте дали няма правосъдие в България онези жертви на 52 000 осъдени през изминалата година. Жертвите на тези хора са получили възмездие”, допълни Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев.

Според него най-лесно е да се вземат 20 дела, които наистина са много сложни и трудни, по които е възможно да се провали обвинителната теза и по тях да се дава оценка за цялото правораздаване – няма да е справедливо. Според главния прокурор е много лесно в прокуратурата всичко да се сведе до субординацията и накрая един човек да отговаря за всички.

„Най-лесно е всички да се скрият зад главния прокурор – става въпрос за над 1500 души прокурори. Нито главният прокурор може да упражнява контрол върху всеки един от тях, а не е редно. Отговорността трябва да се носи там, където възниква. Трябва да се носи от самите прокурори, те за това са магистрати и правораздават по вътрешно убеждение”, заяви Велчев.

Според него поставените въпроси по време на срещата с прокурорите в Кюстендил, не са били изненада. Те са до голяма степен едни и същи в страната.

„Говорихме си за това, че прокурорската работа е твърде напрегната, а обемът на прокурорския труд е огромен и поне това, което зависи от нас, за да намалим бюрокрацията в системата, трябва да го направим”, коментира Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев. Той посочи, че това вече е направено по реда на предварителните проверки, в специалния надзор, ограничен е и административният надзор за законност, което позволява на прокурорите да се съсредоточат по истински важните дела.

Последвайте канала на

1674 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини