Председателят на ВАС: Новият главен прокурор е добре да бъде от прокуратурата 

Президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на продължава серията от срещи във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор. В четвъртък той прие председателя на върховния административен съд Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25.

По думите на Чолаков по време на срещата с държавния глава е била обсъдена процедурата и визията за този избор. След края на срещата пред медиите Чолаков коментира, че ако ще се търси промяна в правомощията на главния прокурор, действително, в момента по отношение на него трудно може да се реализира наказателна отговорност. Следва да бъде извършена такава промяна, съответно, друг независим орган, който да проведе тази процедура, коментира Чолаков. Той отбеляза още, че и в момента прокурор няма законова забрана да образува производство срещу главния прокурор, но "фактически, това трудно би се случило".

Според него следващият главен прокурор е добре да бъде от прокуратурата, защото ще е наясно с проблемите и по-бързо ще може да започне да работи. 

Председателят на ВАС подкрепи идеята на правосъдния министър Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св., като каза, че в закона има празнина и трябва да се предвиди процедура за временно отстраняване от длъжност на тримата големи. И посочи, че възможността за предсрочно прекратяване на техните мандати и сега е уредена в Конституцията и Закона за съдебната власт , но ако се предложат нови основания за това, следва да се обсъдят и да се уточни кой орган ще прави тази процедура.

Държавният глава вече се срещна с настоящия главен прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, с председателя на Върховния касационен съд Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет, с министъра на правосъдието Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св. и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.
 

Коментари

  1. 2019.05.17 | 06:27

    Прокурор едновременно и Мафиоз . Ах горките българи .

  2. 2019.05.16 | 20:33

    ще е от бкп, дкмс или ченге от ДС, както си му е реда....

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет