Окръжната прокуратура проверява сигнал срещу ръководството на мина "Оброчище"

  • 05 април 2017 16:02

  • 1356
  • 0
Окръжната прокуратура проверява сигнал срещу ръководството на мина "Оброчище"
© Булфото

Окръжната прокуратура в Добрич е започнала проверка във връзка с подаден от директора на Инспекцията по труда в Добрич сигнал, че ръководството на "Евроманган" ЕАД възпрепятства трудовите инспектори да изпълнят служебните си задължения в мина "Оброчище". Това съобщи пред журналисти окръжният прокурор Пламен Николов.

Прокуратурата е получила и анализира концесионния договор, който дружеството е сключило през 1999 г. за мангановия рудник "Оброчище" край с. Църква. В него са залегнали клаузи за инвестиране - не само в добива, но и за подобряване на условията на труд и на мерките за безопасност, както и по съхранението и начина на превозване на т. нар. шлака от добива на манган. Според окръжния прокурор, никой от ресорно министерство не е проверявал обективно дали концесионерът изпълнява и другите си задължения по концесионния договор, освен това да плаща годишна концесионна такса.

"Някой в министерството е отчитал, че се плаща концесионната такса и е смятал, че всичко е наред, нищо друго не ги е интересувало", каза прокурорът, цитиран от БТА. Тепърва предстои обвинението да вземе решение как да постъпи в тази ситуация. По думите на Николов, трябва да се търси лична отговорност.

Константин Тодоров
1356 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини