23 миньори от "Оброчище" обявиха гладна стачка под земята

  • 04 април 2017 14:01

  • 3419
  • 0
23 миньори от "Оброчище" обявиха гладна стачка под земята
© Булфото (архив)

23-ма миньори от рудник "Оброчище" обявиха гладна стачка. В знак на протест те са вече повече от денонощие под земята, съобщи председателят на синдикалната структура на НС "Защита" Ивайло Тодоров, цитиран от БТА.

Миньорите отказват да излязат, докато не се изпълнят исканията им за подписване на колективен трудов договор и фиксирана дата за изплащане на възнаграждения и ваучери за храна. Под земята миньорите имат само вода. Подкрепят ги останалите близо 160 миньори и служители, които протестират на портала на рудника.

До протеста се стигна, след ново забавяне на заплатите за февруари и ваучерите за храна, обясни Тодоров. След като вчера част от миньорите обявиха гладна стачка, месечните възнаграждения за февруари са били преведени по сметките. Парите за храна обаче още не са изплатени.

На този етап няма индикации за разговори с работодателя. Има вероятност да се седне на масата на преговорите чрез синдикалната организация на национално ниво, обясни Тодоров. Миньорите поддържат връзка с омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и очакват тя отново да посети рудника. Не може всеки месец ние да обявяваме протести и гладна стачка, да викаме омбудсмана, за да си получим нищожните пари, коментира Тодоров. Затова миньорите настояват да бъде подписан Колективният трудов договор. Той бе договорен по време на проведените на 23 март 4-часови преговори с участието на а Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на и представител на Министерството на енергетиката. С това бе прекратен предишният протест на миньорите, продължил две седмици.

Мая Йорданова
3419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини