Преподавател в СУ: Съдебната реформа не може да бъде довършена с тези конституционни промени

  • 17 декември 2015 09:50

  • 982
  • 0
Преподавател в СУ: Съдебната реформа не може да бъде довършена с тези конституционни промени
©

Може да си отдъхнем, едва когато постигнем целите на тази реформа, а те са наистина да имаме един независим съд и отчетна пред обществото прокуратура. Докато тези цели не бъдат постигнати, успокоението по-скоро е негативно.

Това каза в интервю за БНР д-р Атанас Славов, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Според него съдебната реформа в този й вид не може да бъде довършена с приетите конституционни промени. "Очаквам продължаване на конституционния процес в следващите месеци през следващата година, така че да се оправят тези грешни пропорции, които бяха предвидени с последните гласувания. Фокусирането върху реалните проблеми по отношение на прокуратурата и съда е голямата победа през изминалата година", заяви още д-р Славов.

"Стратегическият ефект на случилото се през тази година е, че се откроиха именно истинските проблеми на съдебната власт – вътрешните зависимости, сложни баланси, които водят до това гражданите да губят усещане за справедливост и че могат да защитят своите права. Това, че все пак имаме случило се разделяне на ВСС, имаме избор на политическата квота с мнозинство от 2/3 от Парламента, това е ясна стъпка напред. Оттук нататък трябва наистина да се фокусираме още повече с проблема с безконтролната отчетна прокуратура и проблема със съдийската колегия, където нямаме постигане на важни международни стандарти", каза още той.

Д-р Атанас Славов определи номинацията на Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на като възможност президентът да упражни конституционното си право на законодателна инициатива. "Смятам номинацията на г-жа Захариева като силен ангажимент от страна на президента със съдебната реформа. Според мен Нели Куцкова ще бъде избрана от Висшия съдебен съвет за председател на Софийския апелативен съд. Със сигурност част от членовете ще гласуват по съвест, но за съжаление те са малцинство. Това, което все пак се надявам да се случи, е да бъде избрана г-жа Куцкова, защото тя е с безспорен авторитет сред съдийската колегия. Нещо повече - има подкрепата на своите колеги за този пост. Нещо, което е цел на всички тези реформаторски мерки, които се опитваме да въведем така или иначе", завърши той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
982 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини