Висш прокурор закрилял Мирослав Найденов

  • 27 март 2013 19:48

  • 4494
  • 8
Висш прокурор закрилял Мирослав Найденов
© Булфото

Обвиненият преди ден от прокуратурата бивш земеделски министър се е радвал на „чадър" върху разследването срещу него в продължение на години. Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на се е ползвал със закрила от много високо ниво в държавното обвинение. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Висшият прокурор, чиито услуги е ползвал Найденов, е Малена Филипова от ВКС. По време на мандата на Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев Филипова ръководеше Инспектората във ВКП. След като Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в пое държавното обвинение, Филипова бе свалена от този пост, а в ръководената от нея структура започна масова проверка на всички водени преписки. Проверяващите трябваше да установяват както причините за образуването им, така и дали липсват някакви документи.

От думите на Борислав Сарафов пред БТВ стана ясно, че през 2010 г. Найденов се е обърнал към Малена Филипова с молба тя да възпрепятства разследването срещу него като окаже натиск върху наблюдаващия прокурор.

Тук трябва да се подчертае, че в съобщението на прокуратурата за привличането на Найденов като обвиняем пише, че бившият министър е принудил ексшефа на фонд „Земеделие" Светослав Симеонов да извърши нещо противно на волята му - да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на предшественичката си Калина Илиева и от прокурора от градска прокуратура Красимир Тренчев.

Сарафов обясни, че сигналът всъщност представлявал един лист. Особено любопитна е обаче линията, по която Найденов бил близък с Малена Филипова. Просто бившият министър бил „личен лекар на домашния й любимец" (по професия Найденов е ветеринарен лекар - бел. ред), стана ясно още от думите на Сарафов. Той обясни още, че Светослав Симеонов и Калина Илиева са променили показанията си и по този начин делото е стопирано допълнително за известно време, но това нямало да попречи на досъдебното производство, тъй като имало достатъчно доказателства.

По случая срещу Филипова, която в момента е редови прокурор от ВКП, вече е започнало дисциплинарно производство, а тя е дала своите обяснения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4494 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
cecnet

2013.03.29 | 22:55

8
От години съдебната власт мирише , да не казвам смърди!Но за голямо съжаление , както казваше моят любим актьор Тодор Колев ,след мъглата пак мъгла!
XXL

2013.03.29 | 17:36

7
Никакви затвори, четири години ги храним докато са на власт и сега да ги храним и като ги приберат на топло без да плащат нищо!!! Мисля,че не е нормално...ИМА ДРУГИ НАЧИНИ от преди половин век.

2013.03.29 | 17:36

6
Нинова, заместник - министър на Овчаров, за която чрез СРС-та се установява, че по указания на Овчаров незаконно въздейства на разследването в полза на следствения олигарх Красимир Георгиев – приятелят на Овчаров и голям донор на БСП, за нея няма производство и разследване никакво. А найденов го обвиняват,че е накарал някой против волята му!!!!??!?

2013.03.29 | 17:30

4
Я да видим коя беше пък тази Калина Илиева.Калина Иванова Илиева е бивш изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" в периода август 2009 г. - октомври 2010 г.
И ОЩЕ

2013.03.29 | 17:35

5
Калина Илиева представя диплома за завършена магистърска степен от Висшия институт по техника и икономика в Берлин, която по-късно се установява, че е фалшива.Кой кого изнудил и за какво не става ясно.

2013.03.29 | 17:30

3
Ама големи хамсалаци сякаш някой се натиска да гласува за тях.Колкото и кал да си хвърляте едни на други хората вече се осъзнаха и няма да гласуват ни за ГЕРБ ни за БСП така че се таковайте на градския.Аре със здраве!!!

2013.03.28 | 17:46

2
Aбе какви са пак тия тъпотии из нета то бива ама вече се чудят по какъв начин да привличат внимание.То нямаше спиране.Принудел бил някой си да извърши нещо против волята му и още какви ли не недоказуеми неща само и само да започне дело и да махнат някой от пътя си за да не им пречи.Сякаш не сме го виждали този сценарий.И докато се реши кой крив кой прав и те изборите минали.

2013.03.28 | 14:20

1
м да.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини