Кушлев послъгвал в докладите си

  • 19 юли 2011 21:49

  • 759
  • 1
Кушлев послъгвал в докладите си
© Булфото

Това става ясно от доклад на фондация „Риск монитор“ за работата на комисарите за периода 2005-2010 г., който бе представен вчера в Народното събрание, пише в. "Монитор".

Периодът на наблюдение съвпада с времето, през което Стоян Кушлев ръководеше комисията.

Според анализа „по подобие на филма „Кит” от близкото минало сякаш всяко звено в комисията се опитва да хиперболизира резултатите от работата си”. Експертите констатират, че в редовните доклади до парламента се преувеличават и дори манипулират положителните резултати от работата на комисарите.

От представените данни става ясно, че има случаи, в които Комисията е поискала запор на имущество за 2,8 млн. лв., докато съдът е уважил десет пъти по-малка стойност. От „Риск монитор” коментират, че средната цена на уважените искове е два пъти по-ниска от средната цена на наложените обезпечения. Анализът посочва като пример за лошата работа на хората на Стоян Кушлев и факта, че от 523 наложени обезпечителни мерки уважените искове са едва 12.

В процентно съотношение делата с влезли в сила решения на съда в полза на комисията за периода 2006-2009 г. са близо 8% от заведените искове за отнемане на имущество, в 4% искът е отхвърлен от съда и не подлежи на обжалване, а останалите 88% чакат развръзка.

Препоръката на фондацията е съставът на комисията занапред да се избира изцяло от Народното събрание и да подлежи на постоянен контрол от парламентарна подкомисия към вътрешната комисия. Предложението е контролната структура да е на паритетен принцип, както са комисиите за контрол на ДАНС или подкомисията за контрол на СРС, а за по-голяма ефективност депутатите да изготвят програма за действие с ясно разписани приоритети.

Експертите съветват още комисията за конфискация да подлежи на ежегоден външен одит по отношение на финансовата си дейност, така че да се избегнат скандали като този за нереално високите заплати, които си бяха гласували Кушлев и колегите му.

По време на дискусията единствено зам.-министърката на правосъдието Жанета Петрова защити работата на Комисията. Тя контрира негативните оценки в доклада със забележката, че все още са разгледа

Последвайте канала на

Десислава Станева
759 1

Коментари 1

Добави коментар
Бай-Х..

2011.07.20 | 12:06

1
Хе ами да му запорират имуществото на тоя олигофрен

Добави коментар

Водещи новини