Посланикът на САЩ: България да създаде прокуратура и съд, защитаващи върховенството на закона (видео

  • 30 януари 2013 14:04

  • 1562
  • 3
Посланикът на САЩ: България да създаде прокуратура и съд, защитаващи върховенството на закона (видео
© булфото

Събитията през последните месеци показаха, че България е заинтересована да създаде прокуратура и съд, които действително да защитават върховенството на закона, каза посланикът на САЩ Марси Рийс в публична лекция.

Според посланика има напредък в това отношение. По думите на Рийс изборът на ВСС и на главен прокурор са включвали сериозно проучване на качествата и препоръките на кандидатите и са станали по много по-прозрачен отпреди начин. Въпреки че има все още какво да се желае, най-важното е да се види дали новоизбраните ще успеят да осъществят необходимите реформи, каза посланикът. Борбата срещу престъпността е нещо много повече от прилагане на полицейски действия или осъществяване на дадена политика, тя изисква ефективна прокуратура и безпристрастна съдебна система, каза посланикът. Тя отбеляза ангажимента на САЩ да подпомагат България в усилията й да реформира съдебната си система, така че процесът на правораздаване да бъде ефикасен и резултатен. Но нашата роля е второстепенна, България трябва да даде тласъка и енергията, заяви Рийс. Ключовата предпоставка за успех е вашата решимост, ангажиментът, който поемат българските власти и българското гражданско общество да осъществят необходимите
реформи, каза посланикът.

Попиатана за покушението срещу Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от и стрелбата пред Съдебната палата в София, Марси Рийс посочи, че тези събития са много притеснителни и тревожни, защото по думите й насилието никога не е било отговор. Според нея обаче те не биха ни върнали към "старите лоши дни и беззаконието, от което понякога България е страдала в миналото". "Трябва да има реакции и отговорност от правоприлагащите органи, които по някакъв начин да овладеят процеса. Това е, което обществото очаква от тях, и това е начин, по който едно демократично общество се справя с подобни инциденти. Трябва да се даде гаранция, че такова нещо няма да се повтори", каза посланикът.

В лекцията си посланик Рийс акцентира на сътрудничеството между България и САЩ в различни сфери - сигурността и борбата с международния тероризъм, енергетиката, икономиката. Във връзка с атентата в Бургас Марси Рийс посочи, че САЩ са впечатлени от професионализма и решителността, с които българските експерти в областта на сигурността работят върху разследването, и очакват резултатите от него.

Коментирайки сътрудничеството в енергетиката, посланикът отбеляза важността на сигурните енергийни доставки, на търсенето на разнообразни и надеждни източници на енергия. Тя допълни, че изграждането на Южния коридор за пренос на природен газ предоставя възможност за осигуряване на нови доставки по нови трасета до голяма част от Европа. От България зависи дали ще вземе решение да развива, или да не развива шистов газ, каза още посланик Рийс. Според нея, ако страната ни "реши да разработва своите собствени потенциално значителни запаси от шистов газ", САЩ са готови да окажат помощ по отношение на регулацията и технологичното ноу-хау.

Марси Рийс се спря в лекцията си и на партньорството между български и американски фирми в енергетиката. "Уестингхауз" продължава да помага на България при изследването на възможностите за разширяване на ядрения си потенциал, като прави предпроектно проучване за евентуален седми реактор в АЕЦ "Козлодуй", припомни посланикът.

Последвайте канала на

Novini.bg
1562 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.07.18 | 19:24

3
България е заинтересована, но на някои българи не им стиска - иначе досега да е станало, и то не предизборно
dedenze

2013.07.18 | 19:24

1
Марси откри топлата вода и то в България ! По добре е да посъветва нашите клакьори директно да въведат американската съдебна система !

2013.07.18 | 19:24

2
И там е както тука плащаш и те оправдават. В затворите им 98% са бедни 1.5% средно богати и останалите са за мирис.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини