Сотир Цацаров е новият главен прокурор на Република България

  • 20 декември 2012 19:47

  • 4375
  • 11
Сотир Цацаров е новият главен прокурор на Република България
©

Председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в е новият главен прокурор на Република България. Висшият съдебен съвет го избра след гласуване по електронен път. Вотът бе обявен от министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

За Цацаров, който беше първият кандидат за поста, гласуваха 18 от членовете на ВСС, трима бяха против и трима се въздържаха. Така гласуване за останалите двама кандидати не се проведе. С това процедурата по избор на главен прокурор приключи. Припомняме, че новият главен прокурор трябваше да получи гласовете на най-малко 17 от членовете на ВСС.

След като станаха ясни резултатите от вота, Цацаров благодари на колегите, които са гласували за него. Той заяви, че първото, което ще направи, е да започне да гради екип от съмишленици-истински професионалисти.

Чувствам се като човек, който не е приемал правилата за избор на главен прокурор. Това беше оспорван избор, каза избраният за  главен прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в. Той допълни, че не се смущава от случилото се.  Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в каза, че не вижда нищо нередно в това, че е чел делото на Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов, преди да е разпределено. Попитан дали би се срамувал, ако се окаже, че изборът му е бил  проведен по опорочена процедура, Цацаров отговори с въпроса:  "Ако процедурата се окаже опорочена, смятате ли, че няма да се  почувствам засрамен от държавата, в която живея?" Борислав Сарафов заяви, че трябва да премисли всичко днес и тогава би  могъл да отговори на въпроса дали ако има възможност, би оспорвал днешният избор. Изборът не е реализиран от мен, за да убеждавам аз Брюксел, посочи Цацаров.

Не може плащане за община Пловдив да го представиш като плащане за община Марица, отговори той на въпрос – ще си даде ли отвод по повод спорните имотно сделки, осъществени от съпругата му. Сделките, които са осъществени, са сделки в различни общини – няма как такса, платена за община Пловдив, да бъде представена като такса, платена за община Марица, каза Цацаров.  Не съм участвал в тези сделки, не съм плащал такса, не съм виждал продавачите по тези сделки, нямам никакво отношение към механизма на осъществяването им, но е невъзможно такса, която е за сделка в община Пловдив, да бъде представена за община Марица, каза Цацаров.  Представил съм документи, че жена ми няма задължения към община Марица и към община Пловдив, добави той.

Изслушването на тримата кандидати - Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, зам.-главния прокурор Галина Тонева и ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Борислав Сарафов, продължи 9 часа. Тримата претенденти за поста представиха сходни концепции, но към тях имаше голям брой отправени въпроси от граждански организации и от членове на съвета.

Изборът на нов ръководител на държавното обвинение е първият голям тест за новия състав на ВСС. Една от препоръките в юлския доклад на Еврокомисията за напредъка на България за реформа в съдебната система беше свързана именно с него: "Да се гарантира, че изборът на главен прокурор е пример за прозрачен и състезателен процес, основан на критерии за професионална етика и ефективност".

Европейската комисия вече предупреди, че ще следи много отблизо предстоящия избор на главен прокурор. Говорителят на комисията Марк Грей определи два ключови въпроса - спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност и тайната на вота.

Изборът бе проведен по-рано от необходимото, тъй като досегашният главен прокурор - Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев, беше назначен от президента  Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното за съдия в Конституционния съд. След като Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев положи клетва като конституционен съдия, ръководителят  на националното следствие Бойко НайденовБойко Найденов Бойко Найденов е роден в София. През 1990 г. завършва Академията на МВР - специалност беше избран за изпълняващ длъжността главен прокурор. За първи път за главен прокурор не се гласува с бюлетини, а електронно. Според действащите норми кандидатът се счита за избран, когато има подкрепата на 17 от присъстващите членове на Висшия съдебен съвет. В състава му са 25 души. Министърът на правосъдието, който председателства заседанията, е без право на глас.  Законодателството дава право на главния прокурор с изтичащ  мандат да участва в избора, но не и на изпълняващия длъжността. Затова във вота днес участваха 24 човека.

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента с указ, който държавният глава може да откаже да подпише само  веднъж. Мандатът на главния прокурор е седем години и не може да бъде повторен. Главният прокурор оглавява прокуратурата и всички  ръководители на прокуратури са му подчинени. В своята работа  той се подпомага от петима заместник-главни прокурори - четирима при Върховна касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура, и от директора на Националната  следствена служба, който е и заместник на главния прокурор по разследването.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4375 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Истината

2012.12.22 | 09:54

11
Освен,че си имат държава ,мутрите си избраха и прокурор.
стеф

2012.12.22 | 09:54

10
ако не се лъжа някъде четох за тоя че е хванат с подкуп в Пловдив или нещо такова ???? тоя от тримата е най-големия престъпник като му гледам мутрата

2012.12.22 | 09:54

9
Комунист до мутра, мутра до комунист, а по средата Цацаров.

2012.12.22 | 09:54

8
Явно лъскавите прасетата са на мода. :D:D:D:D
някой

2012.12.22 | 09:54

7
Надявам се да започне да си плаща данаците.

2012.12.21 | 13:48

4
Подкупите са необлагаеми.
Много свинска физиономия...

2012.12.21 | 21:22

6
Много свинска физиономия...главния прокурор трябва да е благообразен, за да внушава доверие поне външно, този е крайно неподходящ типаж, само в една прогнила система като българската подобна кандидатура може да мине...
УДО

2012.12.21 | 13:49

5
Ми...да бЕха избрали НиколетКа Лозанова тогава, ве! Да ти е Кеф да глеАш Съвкупност от Селска невинност и ЦИЦИ, м!?? :D
ББ

2012.12.21 | 08:05

3
стар виц: Песимистът /в ролята обикновен български гражданин/ : По-лошо от това не може да стане! Оптимистът / в ролята ББ през втория мандат/ : Може, може!
ivan

2012.12.21 | 08:05

2
4estito 6ef4e !
Валентин

2012.12.21 | 08:04

1
е хаиде стига де , може пьк човека да е свестен. Не всички са маскари . Нека го сьдим по делата му , а не по физиономията.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини