Ковачева: Петър Стоянов трябва да премине през цялостно изслушване

  • 21 ноември 2012 08:14

  • 612
  • 0
Ковачева: Петър Стоянов трябва да премине през цялостно изслушване
©

Един от важните изводи, които трябва да бъдат направени от сагата с избора на конституционен съдия, е, че има добър междуинституционален диалог и сътрудничество. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент. Според нея отделянето на съдия Венета Марковска от съдебната система е логично решение на случая.

Трябва да си дадем сметка, че самата съдебна система трябва да работи, за да се получи като рефлекс справянето с конфликт на интереси и други катаклизми. Такива неща трябва да се блокират още в зародиш. Затова казусът със съдия Марковска беше много важен - донякъде симптоматичен, но все пак разрешен в края на краищата, каза правосъдният министър. Ковачева уточни, че когато се говори за конфликт на интереси, не става дума за корупция. В България съществуват механизми за реакция на такива конфликти. Има и институции, които наблюдават и контролират. Тези институции трябва да са си на мястото и да реагират правилно и навреме.

Ковачева обяви, че Марковска все още е съдия. Утре ВСС отново ще се заеме с нейния случай и ще вземе решение за нейното пенсиониране и освобождаване от съдебната система.

По думите на правосъдния министър, изборът на новия кандидат за конституционен съдия в лицето Петър Стоянов трябва да се проведе напълно и да се премине през всички стъпки - от изслушване и запазване на цялата процедура. Чак тогава може да се направи избора. В изслушването на Стоянов той трябва да представи своята концепция, ще се представи лично и ще има възможност депутатите да задават въпроси, което е изключително важно. Видяхме, че сагата с Марковска се разрази точно по време на изслушването, коментира Ковачева. Тя обяви, че е в интерес на всеки кандидат да му бъдат задавани всякакви въпроси, защото когато един депутат задава въпрос, това не е анонимен сигнал, а се стои с име зад питането.

Според министъра, изборът на главен прокурор е първият и най-важен тест за Висшия съдебен съвет, защото очакванията към фигурата на главния прокурор са много големи. Тя коментира писмото, което Сотир Цацаров й е изпратил с искане за промени на правилата за избор на главен прокурор, като, според нея, то съдържа добри идеи и предложения, които трябва да се обсъдят.

Последвайте канала на

612 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини