Новаков: Трябва да запазим миньорите, добива на въглища и ТЕЦ-овете

  • 26 септември 2024 12:13

  • 318
  • 3
Новаков: Трябва да запазим миньорите, добива на въглища и ТЕЦ-овете
© Фейсбук

На предстоящите избори бъдещето на въгледобивните централи ще бъде една от основните теми на дебат между политиците. Стара Загора е сред най-потърпевшите региони, а съкращенията в ТЕЦ-овете там вече започнаха. 

В последните си работни дни парламентът задължи кабинета да докладва изпълнява ли решенията му за "Марица изток".

Освобождават още 160 души от ТЕЦ "Марица Изток 3"

"Искаме информация в този доклад, изготвен от министъра на енергетиката, по проектите на решения, приети от Народното събрание, чието изпълнение ние не сме информирани в момента,  как точно се прилага", призова Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност от ''ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател''.

"График за работа на мините, държавна помощ и субсидии, социална защита на работниците, свободни икономически зони, програма за преквалификация, инвестиции в чисти технологии, фонд за трансформация на "Маришкия басейн", обобщи депутатът от БСП Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на.

Диалогът за бъдещето на въгледобива у нас се води от няколко години и в Европейския парламент.

"Ние не можем да си позволим толкова бързо да се откажем от въглищата и едно от решенията, които аз вярвам, че може да постигнем е да запазим миньорите, добива на въглища и ТЕЦ-овете, като инвестираме в улавянето на въглеродния диоксид, неговото складиране", коментира евродепутатът от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в/ЕНП Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна.

"Трябва да се направи един план кога, как и каква чест ще бъдат изведени от експлоатация. Когато говорим за тях обаче, не трябва да си представяме едни черни сценарии, в които те никога повече няма да бъдат ползвани. Напротив, това са стратегически мощности. Тук не говорим за едно пълно затваряне, а за намаляване на зависимостта или едно т. нар. "замразяване", каза евродепутатът от "Прогресивен алианс на социалистите и демократите" - БСП Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа.

"Това не е проблем на Европа, а на България, че мълчахме, не направихме нищо, за да ги заменим. Мариците нямат спасение и съм съвсем откровен. Спасение за региона може да има, когато целият този регион, който е подсигурен с инфраструктура, човешка ръка, може да бъде впрегнат в някаква друга посока", убеден е бившият евродепутат Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее.

"ЕС предоставя изключително много финансови средства, както по Фонда за справедлив преход, така и по кохезионните инструменти. Също и чрез ПВУ. Ресурсите, които са налични в момента, това е един доста сериозен пакет", категоричен е ръководителят на представителството на ЕК в България Йорданка Чобанова.

"Ако не проумеем, че тези европейски пари по кохезионната политика, откъдето идват парите за справедливия преход, не ни ги дава Европа, за да затворим централите си, както е наративът, а са пари, които включително България дава като страна членка, за да направим региона си по-зелен, по-устойчив, животът на днешните и бъдещите поколения по-зелен, по-чист, с по-малко замърсяване, няма да стигнем доникъде", обясни д-р Румяна Грозева от Агенцията за регионално икономическо развитие - Стара Загора.

Големият въпрос обаче остава как ще се гарантират работните места на заетите служители. В ТЕЦ "Марица Изток - 2" работят почти 2500 души. Голяма част от тях са под 50-годишна възраст и все още са активни на пазара на труда. Опасенията им са, че кризата в близкия ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" ще ги застигне.

Съкращенията там започнаха през ноември м.г., когато приключи дългогодишният им договор с НЕК. А 320 души вече са без работа. Ангажирани остават само около 35 служители, които ще се занимават с новите проекти - производство на енергия от слънце и батерии за съхранението ѝ.

Общинската администрация в Стара Загора възнамерява да използва примера на Полша с ранното пенсиониране.

"Ако има компания, която наеме човек от комплекса, тя получава допълнителни средства, които гарантират заплатата на този човек за следващите две години или част от нея, каквото е и искането на бизнеса в Стара Загора", заяви зам.-кметът на община Стара Загора Радостин Танев.

През 2022 година, ТЕЦ "Марица Изток 2" влезе в списъка с най-големите замърсители, търгуващи с емисии въглероден диоксид. А според "Грийнпийс", които също отчитат замърсяването от въгледобивните централи, съществуващият комплекс предлага отлични възможности за изграждането на широкомащабна инсталация за производство и съхранение на възобновяема енергия.

Какво ще е бъдещето на ТЕЦ-овете и какви ще са последиците за страната ни при евентуалното им затваряне - предстои да разберем. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
318 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
KRUMMAVISUR

2024.09.26 | 12:40

1
КРАДЛИВИТЕ ЛАПИ ДО ЛАКТИТЕ !

2024.09.26 | 13:17

2
а за какво са ни?

2024.09.26 | 21:34

3
Превод в ефир - трябва държавата да продължи да плаща милионите на енергийната мафия. Говнояд.

Добави коментар

Водещи новини