Правителството на Главчев избира българския еврокомисар

  • 30 август 2024 06:32

  • 726
  • 4
Правителството на Главчев избира българския еврокомисар
© Булфото

Министерски съвет предстои да одобри кандидатурите за български еврокомисар на заседанието си днес. Седем са номинациите, които парламентарно представените партии излъчиха.

Бившият вицепремиер и външен министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на е предложението на най-голямата политическа сила ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на. „Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на - кандидатурата на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в за еврокомисар, е добро предложение. ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в е победил на европейските избори и с право излъчваме най-силния кандидат“, заяви лидерът на партията Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Той определи тяхната номинация като човек с много широк профил, добро CV и кариера, когото Брюксел познава.

От ПП-ДБ предложиха Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12, когото смятат за е един от най-влиятелните гласове в Европа по темата „Енергетика“. „Ние се спираме на него като непартийна кандидатура и експерт с висока компетентност. В момент на политическа криза, издигането на непартийна фигура със статут на световен експерт е начинът да покажем, че българският интерес е по-голям от тясно партийния“, заявиха от коалицията.

Председателят на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на предложи кандидатурата на Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност. „Във времена на настъпващ популизъм, тревожност и политическа нестабилност в Европа и света е необходимо България да бъде представлявана от политици с категоричната и ясна позиция на евроатлантици с категорични и евроатлантически ценности, каквито качества Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност има и ще защитава в Европейската комисия“, заявява Пеевски.

Създателят на Българската фондова борса Виктор Папазов е номинацията на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“. „Издигаме човек, който ще защитава единствено само националните интереси, ако бъде избран. Виктор Папазов е доказан професионалист и човек с икономически опит“, каза Цончо Ганев, но подчерта, че от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ нямат илюзии, че той ще бъде избран.
Единствено БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е издигна двама кандидати – Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на и евродепутата Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа, като при нея изрично се посочва, че тя е предложение, ако България получи ресор „Енергетика“.

Радев призова двете кандидатури за български еврокомисар да са на жени

Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ номинира бившия заместник-външен министър Велислава Петрова, която в момента е главен програмен директор към Международен център за бъдещите поколения в Брюксел, за еврокомисар от България. Според партията на Трифонов страната ни най-вероятно ще получи същия ресор, а Петрова е кандидат със силен експертен профил.

В два последователни дни служебният министър-председател прие на „Дондуков 1“ всички кандидати.

В навечерието на избора президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на призова Главчев да избере две жени, за да има истинска конкуренция. Той припомни, че Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е е поискала двама кандидати, като единият от тях задължително трябва да е жена. „В тази ситуация ако ние пратим мъж и жена, няма абсолютно никаква конкуренция – веднага ще бъде избрана жената. Да изпратим две жени, защото мъжът няма никакъв шанс“, призова президентът.

А от ПП-ДБ настояха изборът на еврокомисар да съответства на проевропейската политика на България. „Бъдещият еврокомисар на България трябва да бъдат избиран на базата на аргументирана преценка за адекватното политическо и експертно представителство на България във взимането на решения в ключовите за Европа сфери като Енергетика, Климат, Регионална политика и Образование“, заявяват от коалицията.

Все още няма яснота какъв ще бъде ресора на българския еврокомисар. В медийното пространство се заговори, че страната ни може да получи Регионална политика, което е една много силна позиция в Комисията. Към него апетити имат също така Гърция и Хърватия.

Последвайте канала на

Калина Христова
726 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ЕВРЕИ КОМИСАРИ

2024.08.30 | 09:28

4
СМЪР Т НА ГЯУ РИТЕ !
Колю

2024.08.30 | 08:02

3
Катето ще е!

2024.08.30 | 07:30

2
Нареждат ни кого да им изпратим. Бах ти долните роби сме.

2024.08.30 | 07:10

1
Обичам РУСИЯ!

Добави коментар

Водещи новини