НС единодушно задължи здравния министър да изготви план за увеличаване на медицинските сестри и акушерките

  • 07 август 2024 09:23

  • 814
  • 8
НС единодушно задължи здравния министър да изготви план за увеличаване на медицинските сестри и акушерките
© Булфото

С пълно единодушие Народното събрание прие проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за осигуряване на медицински сестри и акушерки. "За" гласуваха 185 народни представители, "против" и "въздържал се" нямаше. Вносители на проекторешението са Лена Бориславова и група народни представители от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

С проекта на решение се възлага на министъра на здравеопазването в срок до 60 дни от приемане на решението да предложи на Народното събрание стратегия за увеличение на правоспособните медицински сестри и акушерки за периода до 2030 г. с минимум 50%.

Това е обида е за цялата гилдия. Обида е, защото го предлагате точно преди избори. Възлагате на министъра на здравеопазването да направи чудеса от храброст, защото знаете, че няма как да ги направи, каза депутатът от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Маргарита Махаева, обръщайки се към вносителите от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

Къде бяхте, когато управлявахте, защо не направихте това тогава, защо не решихте проблема с недостига с медицинските сестри? Никой не ви вярва, че сте загрижени за тази гилдия, най-малко пък самата гилдия. Това предложение е изцяло популистко, подчерта Махаева.

Българското здравеопазване е хронично болно. То страда не само от липса на медицински сестри сестри, но и от системно недофинансиране, ниско заплащане във всички сектори и неравномерно разпределение на здравните услуги на територията на страната, посочи депутатът от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Лена БориславоваЛена БориславоваЛена Бориславова е родена на 8 октомври 1989 г. Завършила е право в Софийски университет и, която е вносител на проекторешението.

Има проблеми, свързани с лошата материална база, с лошото оборудване, имаме занижен или липсващ контрол на държавата над разходите за здравеопазване. В сектора има корупция и овладяване на почти всички ръководни постове в държавата, в резултат на което частни интереси се поставят над тези на пациентите. В това отиващо си Народно събрание имаме възможност да започнем да решаваме поне един от тези проблеми. Трябва да започнем отнякъде, отбеляза Бориславова.

Парламентът ще обсъди проект на решение за задължаване на здравния министър да предприеме действия за осигуряване на медицински сестри и акушерки

Ние от автентичната група на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с без Пеевски и аз като лекар и преподавател ще подкрепим проекторешението, подкрепяйки доводите, които бяха представени. Ситуацията в този аспект с обезпечението с медицински сестри и акушерки наистина е кризисна. Това, което правим в момента, е следствие на това, че сме допуснали да се стигне до кризисна ситуация, малко на пожар тръгваме да вземаме мерки. Би трябвало да имаме стратегическа визия за кадровата обезпеченост, коментира нечленуващият в парламентарна група депутат Джевдет ЧакъровДжевдет Чакъров Джевдет Ибрям Чакъров е роден в Асеновград. Завършва Медицинския университет в Пловдив със.

Без медицински сестри работата на българското здравеопазване няма как да бъде на ниво. Може този законопроект да е малко закъснял, но трябва да покажем, че можем да се обединим около теми, които са важни за обществото, отбеляза депутатът от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия вСДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на Красимир Събев.

Много сериозна е и ситуацията с обезпечението с лекари. Средната възраст е над 55 г. Едва ли е редно а се стигне до същата кризисна ситуация и тогава да се вземат мерки. Призовавам в бъдеще да има надпартиен консенсус и цялостната реформата в здравеопазването най-накрая да стартира с оглед на подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, каза още Чакъров.

Ситуацията не е тревожна, а трагична. Намаленият брой на медицинските сестри и това, че те са готови да напуснат системата на здравеопазване, води до изключително напрежение в сектора, заяви депутатът от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Ивайло Митковски.

Нашите медицински сестри отиват в Европа, но няма откъде да дойдат при нас, така че това предложение е абсолютно навременно. Дано успеем поне малко да придвижим въпроса напред, добави той.

ИПИ предлага да се повишат заплатите на медсестрите

Ще подкрепим законопроекта, но с уговорката, че не решаваме изцяло проблема, а го решаваме "на парче", посочи нечленуващият в парламентарна група депутат Красимира Катинчарова, която влезе в Народното събрание като народен представител от "ВеличиеВеличие„Величие“ е националистическа политическа партия в България, учредена през".

Странно е защо въпросът се повдига точно сега. Защо предложението в проекторешението не беше направено досега? Това можеше да бъде решено от Министерски съвет, а знаем от коя политическа сила бяха здравните и финансовите министри в последните 3 г., отбеляза депутатът от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" Андрей Чорбанов.

Трябва не само да се облекчи достъпът до образование на медицинските сестри, но и след това те да имат преференции при достъпа до работа, добави той.

Този проблем е от последните 20 г. В последните 2 г, има доста свършени неща по този въпрос, като например увеличаване на ресурсите по Плана за възстановяване и ресурсите на НЗОК, каза депутатът от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Александър СимидчиевАлександър СимидчиевД-р Александър Симидчиев  е пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната.

Но само по себе си финансирането няма да реши проблема. Финансите са необходимо условие, но те трябва да бъдат надградени с възможности за кариерно развитие, качване на авторитета на професията. Не става само с пари, но и парите са нужни, затова в проекторешението заложихме взаимодействие между Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването. Не е въпрос на предизборно желание, въпрос е на общо решение, защото ако не решим проблема сега, в следващите няколко години няма да имаме здравеопазване, добави Симидчиев.

В началото на заседанието в декларация от името на парламентарната група на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Стоян Таслаков каза, че председателят на българската комисия по европейски въпроси Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически не е участвал не е участвал в срещата на КОСАК в Унгария в края на месец юли. Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически лиши България от присъствие на срещата на КОСАК в Унгария, заяви Теслаков. В декларацията си депутатът от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" припомни, че КОСАК e форумът за сътрудничество между комитетите (комисиите) по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз. 

На 29 юли тази година в рамките на Унгарското председателство на Съвета на ЕС в сградата на унгарския парламент се проведе среща на КОСАК. На тази среща българската страна не бе представена от никого, тъй като нашият председател на парламентарната комисия Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически имал личен ангажимент или е бил на Корал, не става ясно, каза Стоян Таслаков. По този начин за пореден път с действията на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически лиши държавата ни от възможността да заяви позиция по редица важни теми, се посочва в декларацията на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател". В текста са изтъкват темите, които са обсъждани по време на срещата в Унгария, сред които предизвикателствата в земеделието, войната в Украйна, гласът на европейските граждани, разширението на съюза в посока Западни Балкани.

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
814 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ПСИХО ЛАЙНЯРА от СЕВЛИЕВО КАТИЛА

2024.08.07 | 10:09

1
ПСИХО ЛАЙНЯРА МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ КАТИЛА ОТ СЕВЛИЕВО Е ДУХАЛ НА МИЛИЦИОНЕРИ , ЗАЩОТО Е 49 ГОДИШЕН РАЗПРАН БЕЗОБИДЕН БЕЗРАБОТЕН ГЕЙ. РОДЕН В ПЛЕВЕН, ПРЕЗ 1975 ГОДИНА .
Емѝ...гълтам цигански уйове-МИРОСЛАВ ИБАНИЯ КАТИЛА

2024.08.07 | 11:00

4
❤️Здравейте) Казвам се Мирослав Блажев КАТИЛА от Севлиево, на 49 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки с други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21
до долния минетчия КАТИЛА

2024.08.07 | 10:39

3
Скандалният терорист и отявлен шизофреник Мирослав Блажев-Катила е станал ревностен мюсюлманин, подкрепящ идеите на терористични групировки, показа проверка на "България Днес". От профила му във Фейсбук става ясно, че Атилката ежедневно контактува с български фенове на Световния халифат, част от които се намират в арабските страни. Блажев и приятелите му водят ожесточени дискусии, в които често се появяват призиви за джихад, изтребление на евреите и всички останали неверници. В тях българите често са наричани гяури или нещастни неверници, които с добро или насила трябва да бъдат накарани да приемат радостите на Аллах. Драстичната промяна в съзнанието на някогашния националист и член на ВМРО настъпва по време на престоя му в затвора, където Атилката попадна заради отвлечения от него автобус с 37 пътници. Невижданият до момента в България екшън се разигра през януари 2009 г. на магистрала "Хемус". Преди отвличането на автобуса в блога си Атилката се обявява за православен християнин и призовава към въоръжена революция за спасяването на България. Възгледи, които похитителят бързо забравя, за да прегърне каузата на Аллах и „Ислямска държава". Шокиращия си душевен обрат Блажев преживява зад решетките, става ясно от негов коментар във Фейсбук. Откровението си той прави под публикация, свързана с арестуваните от ДАНС фенове на групировката "Ислямска държава" в Пазарджик. Според спецслужбите феновете на джихада са ръководени от скандалния имам Ахмед Муса, който вече има две присъди за подобни престъпления. Именно възможността идолът му да попадне в затвора провокира Атилката да се изкаже, че това ще е полезно за каузата им. "Е, брат, трябва да има и такива, които да посвещават във вярата и по затворите. А наясно ли си колко много такива хора има по затворите, които искат да се запознаят с исляма, а не могат, понеже няма кой да ги запознае. А известно ли ти е, че решението ми да приема исляма дойде именно докато бях в затвора, благодарение на един ходжа. Та той ме запозна с принципите на вярата в Allah. Така че Ахмед Муса много по-голяма работа ще свърши в затвора за четири години, отколкото, ако е навън. Не му мисля лошото на човека, а само казвам, че и в затворите живеят хора, търсещи пътищата на Allah", пише Катила под публикацията на своя приятел. Водач на БГ муджахидините . Освен писания във Фейсбук аверът на Катила поддържа и два профила в сайт за споделяне на видеоклипове. Там псевдонимите му са неособено невинните , (Воин на Аллах от България) (Българският муджахидин). Чрез профилите си мистериозният проповедник е публикувал няколко клипа, възхваляващи Ислямския халифат. Жената, заради която отвлече автобуса, не иска да го види 33-годишният Мирослав Блажев – Катила, който на 27 януари т. г. (2009 ) -отвлече автобус с 37 пътници, двама шофьори и стюардеса, за кратко време е станал звезда в Ловешкия затвор. Пандизчиите са готови пари да броят, за да го видят. Все им е в устата. За едни е герой, за други – глупак. И първите, и вторите обаче го жалят по причина, че от каквито и мотиви да се е водил, ще има да мачка пандизчийската кушетка. „Съжалявам за стореното. Каквото реши съдът, ще го приема. Направих спонтанно това деяние поради невъзможността да получа справедливост за бременната си приятелка Розинка, която миналата година Петър Ганев от с. Хераково удари с кола. Действах под напрежение от този инцидент. Не исках да наранявам никого в автобуса. Пишман терористът ,се посещава само от майка му Ирена Димитрова. Жената, заради която беше отвлечен автобусът, е заявила, че не иска да се среща с него. Психолог и психиатри извършват специално наблюдение над Катила. Целта е да се установи дали не страда от разстройство на личността-шизофрения. Възможно е травмата, която е получил през 1997 г., да е отключила психичните му проблеми. След нараняването преди години КАТИЛА се оплаквал от напрежение, тревожност, емоционална лабилност и невъздържаност. Охранителят А т и л к а т а , с рождено име Мирослав Блажев бил гард без пистолет. Работодателите му и в двете охранителни фирми, в които бил нает през последната година и половина, изпитали недоверие към резкия му и избухлив характер. Затова никога не го сложили въоръжена охрана, твърдят източници от "С е к ю р и ти БГ" и "Ф о р с делта". Иначе можел да охранява АЕЦ "Козлодуй", който е един от обектите, с които "С е к ю р и т и БГ" има договор. Негови бивши колеги подозират, че Блажев силно е страдал от този факт. Затова и бързо напускал фирмите, където работел. Чувствал се винаги недооценен. Едва по-късно се въоръжил. Първо преработил газов пистолет в боен, след това незнайно как се сдобил и с ПСМ. Точно с тези оръжия Блажев отвлече във вторник автобуса с 36 пътници. МВР изиска вчера от двете фирми всички документи, с които Блажев е получил работата си. Според проверката на експертите от "Охранителна полиция" всичко било перфектно. Имало документ от лекар, който удостоверявал моментното психическо състояние, съдебно свидетелство, че е с чисто съдебно минало.В документите не е отразено обаче, че през 1996 г. Мирослав Блажев е бил лекуван от личностно разстройство. Най-вероятно и двамата лекари, които са издали документа за моментно психично състояние, са "забравили" да питат лудницата за минали психични заболявания, смятат запознати. "Проверих и се оказва, че лудницата не е издавал документ, удостоверяващ, че лицето е психично здраво", заяви директорът на психиатричната болница в града д-р Цанко Цанков. "На всяко лице, което е лежало в психиатрична болница, му се съставя досие, което се пази в продължение на 50 години". Според д-р Цанков в случаите, когато се налага издаване на медицинско удостоверение за психично здраве, психиатри по местоживеене трябва да упоменат, ако лицето страда от психично заболяване, и посочат моментния му статус.19-годишната Розинка Костова, приятелката на Мирослав, призна, че Петър Ганев, който стана причина за действията на Мирослав Блажев на 27 януари, наистина се e опитал да я прегази с кола на 1 август м.г в София. Тя била бременна, отишла до магазина, който е до дома му, и тогава той се опитал да мине с колата си през нея. По думите на Розинка, има свидетел на инцидента, но той не искал да говори, защото бил приятел на Петър. Според нея Петър Ганев искал чрез нея да причини страдание на Мирослав заради конфликт между двамата. На 27 януари 33-годишният Мирослав Блажев от Севлиево отвлече автобус с 37 пътници на фирма Биомет, пътуващ по линията София-Варна. Той бе въоръжен с пистолет със заглушител и поиска да му бъде доведен Петър Ганев, за да говори с него. Малко повече от час след отвличането Блажев се предаде на полицията. Впоследствие Районният съд в Ловеч наложи на похитителя на автобуса мярка "постоянно задържане под стража", като разпореди той да бъде въдворен в психиатричното отделение на Ловешкия затвор. КАТИЛА , е роден в Плевен през 1975 година. Розинка Костова е от дом за умствено изостанали хора ! Има дете умствено изостанало-ИЗРОДИ !!!
Бхх

2024.08.07 | 10:23

2
Хахаха мишки вземайте от Бангладеш така каза душепеев от Бургас
майтапчии

2024.08.07 | 11:09

5
"Задължават го"? Как? Тези след три седмици ще са история! А и въпросният министър също - може би! като искате мед.сестри и акушерки - вдигнете драстично заплатите им! А не само на ченгетата и псетата на властта! Така с административен акт не става - трябва дългоосрочна политика, подкрепена от закони, отношение и т.н. , а не ..... "направи го, казваме ти" и точка!
Груева

2024.08.07 | 11:22

6
Ха,ха,ха,ха.
Анонимен

2024.08.07 | 11:32

7
Депутатите нямат 6 месеца отпуската им трябва да е нешлатена

2024.08.07 | 12:42

8
gerb brani qko pedirazlaka vav bg parlamenta poneje nai mnogo pidirasi ima vav gerb

Добави коментар

Водещи новини