Сачева: Надявам се с промените в Кодекса на труда да преодолеем предразсъдъците за бащите

  • 25 юли 2024 15:15

  • 525
  • 2
Сачева: Надявам се с промените в Кодекса на труда да преодолеем предразсъдъците за бащите
© Булфото

Освен че запълнихме празнината в законодателството, се надявам с промените да преодолеем предразсъдъците, че бащите не могат да се справят или отстъпват с нещо в осигуряването на грижа за децата си. Това написа в своя Фейсбук профил заместник-председателят на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и на парламентарната група Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.

"С пълно мнозинство 50-то НС прие на първо и второ четене предложените от мен, Илиана Жекова, Галя Василева и Костадин Ангелов промени в Кодекса на труда. С тях осигуряваме възможност за ползване на отпуск по бащинство за отглеждане на дете до 2-годишна възраст в случаите, в които майката или осиновителката е лишена от родителските права или те са дадени на бащата", обясни тя. 

"Това е първият приет законопроект в този Парламент. Колкото и големи да са различията ни и на моменти работата да изглежда невъзможна, по смислените и важни за обществото ни теми народните представители по-често показваме разум и единомислие. Освен че запълнихме празнината в законодателството, се надявам с промените да преодолеем предразсъдъците, че бащите не могат да се справят или отстъпват с нещо в осигуряването на грижа за децата си".

Окончателно! Бащите вече ще имат отпуск по майчинство за гледане на дете

"На първо четене днес Народното събрание прие и предложението ни за изменение на Кодекса за социално осигуряване. Отново с почти пълно мнозинство. С промените целим да се изравни размерът на паричните обезщетения за безработица на хората, които са се осигурявали в България, и на тези, които са работили за кратък период в държава-членка на ЕС. През миналата година лицата, които са работили например седмица в чужбина, са били 7,73% от всички безработни в България. Средно на месец те са получавали по 1365,74 лв. – над два пъти повече от осигуряващите се в България. T.e. за почти 8% безработни НОИ е изплатил 130 млн. лв. Което е 26% от всички обезщетения. С измененията ще поправим тази несправедливост. Оттук нататък при формиране на размера на обезщетенията ще се взимат доходите за последните 24 месеца. Надяваме така да стимулираме хората с краткосрочна заетост в чужбина да се връщат по-бързо на пазара на труда в нашата държава. Другата ни голяма цел е да бъдат прекратени злоупотребите с права и с публични средства", допълни тя. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
525 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.25 | 15:46

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> bitly.cx/arctik
Анонимен

2024.07.25 | 15:51

2
Биволица

Добави коментар

Водещи новини