Майдел: Ако имаме стабилно правителство, България може да бъде на картата на технологичните компании

  • 18 юли 2024 14:56

  • 335
  • 13
Майдел: Ако имаме стабилно правителство, България може да бъде на картата на технологичните компании
© Булфото (архив)

Ако имаме стабилно правителство с ясни цели, можем да използваме не само контактите, но и влиянието, което имаме, за да поставим България на картата на технологичните компании. Това заяви в интервю за БТА в Страсбург евродепутатът от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на Ева МайделЕва МайделЕва Майдел е български евродепутат от ГЕРБ. Родена е на 26 януари 1986. Завършила е бакалавър по. Тя коментира бъдещето на ЕС, взаимодействието с останалите български евродепутати и политическата обстановка у нас.

Какво ще бъде мястото на България в Европейски съюз в следващите пет години?

Ева Майдел: За нас като делегация от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на е важно, че нашият състав остана почти непроменен. Вече имаме натрупан достатъчно опит, достатъчно контакти, за да можем да отстояваме важните приоритети за България. 

Новаков и Майдел стават говорители на ЕНП за регионална политика и промишленост

ЕС и европейските институции на всеки пет години преминават обновяване. Това се случва и в българската делегация. За да отстояваме тези важни приоритети за нашата страна, на първо място имаме нужда от стабилно правителство. Ако имаме правителство с ясни приоритети, с ясни ангажименти, които може да поеме по европейски теми, само тогава ние, като евродепутати, можем да постигаме резултати. 

Трябва да е ясно, че един сам евродепутат няма как да направи тези промени. Европейският парламент се състои от над 700 колеги. Затова най-важното за една група като ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на е да гради мостове, да убеждава своите колеги и да търси живи теми за нашата страна. 

Какви промени очаквате в самия ЕС?

Виждаме е, че ЕС не прави резки завои. Това дава по-голяма предвидимост и стабилност за държавите членки. В същото време, в период на кризи - икономическа и финансова, дали е ковид, дали е войната в Украйна, много бързо успяваме да пренастроим нашите политики. Точно затова и сега важните теми са за това как да засилим икономиката, нашата индустрия и от друга страна - нашите отбранителни способности. 

Очаквате ли българската политическа обстановка да повлияе на взаимодействието между българските евродепутати?

Последните три години не помагат на България да отстоява европейските си цели и приоритети. Ако нямахме тази политическа нестабилност и невъзможността да има политически диалог под каквато и да е форма, днес щяхме да бъдем членове на еврозоната, пълноправен член на Шенген - така, както е Хърватия. 

Преди три години правителството имаше ясни приоритети и те можеха да бъдат продължени. За мен няма по-важно от това да имаме стабилно правителство, с политически лица, с хора, които могат да поемат ангажименти и са готови да водят политически разговор. Само тогава с нашите колеги тек можем да убедим нашите колеги. Решенията като Шенген не са просто премахвани на граница, това е и политическо доверие от останалите държави. 

Според Вас може ли Унгарското председателство на Съвета на ЕС наистина да повлияе на досегашната европейска политика за Украйна?

В последните седмици видяхме, че Орбан посети Русия, но той посети и Украйна. Виждаме, че в последните години Путин се опитва да направи така, че Европа да не бъде единна. Но какво се случи - направо така, че Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО и с това имаме много по-близка натовска граница с Русия. Направо така, че Европа да увеличи средствата за отбрана. Това преди 10 години беше абсолютно немислимо. Това са само някои от множеството примери. Всички тези действия на Путин, с които смяташе, че ще ни разедини, ни обедини ни направи по-близки. Затова всякакви опити, които Орбан би имал в същата посока, водят точно до обратното. 

Досега в ЕП работихте по въпросите, свързани с технологиите. Ще продължите ли в тази посока?

Разбира се, темата е дори още повече на дневен ред в европейските институции. Ще продължим работата. Бих искала тази тема да има по-голямо отражение в нашата страна. Само преди дни видяхме, че една от големите технологични компании ще отвори свой дата център в Румъния. Преди две години и половина друга компания отвори огромно представителство в Гърция. Ако имаме стабилно правителство, с ясни цели, можем да използваме ни само контактите, но и влиянието, които имаме, за да поставям България на картата на тези технологични компании. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
335 13

Коментари 13

Добави коментар
ДАРТ ВЕЙДЪР

2024.07.18 | 15:26

1
ШЕ ТИ ГО ЗАПАЗИМ АНТИ МИКОТО БЕЗ НАФТАТА ДА СЕ МАЖЕШ ТИ С НЕГО !

2024.07.18 | 15:33

2
оф и тая майделка, стига сте ни я показвали! майка ти колко офце набоцка с ваксите и колко кинти изкара на гърба на глупавия българин! и по - важното е колко утрепа!
ВОЙ НА ЧИФУТИ

2024.07.18 | 15:40

3
РАЗБИРАЙ СТАБИЛНО ЕВАНИ В МОЗЪЦИТЕ ИЗРОДИ ДА МИ СКОЧАТ ДА СПЯСВАТ ШИ БАНИТЕ ИЗРОДИ ЧИФУТИ А ТЕ ДА ИМ СЕ ИЗС ЕРАТ В МУЦУНИТЕ ЗА БЛАГОДАРНОСТ :)
ГОВ НО ГЛАВИ ГЯУ РИ

2024.07.18 | 15:42

4
САМО СИ ТЪРСИМ И НАЙ МАЛАК ПОВОД ДА ВИ СМЕЛЯ ЖИВИ НА КАЙМА !

2024.07.18 | 15:44

5
ТРОШИЧКА ГРАМ ДА Е НО ЩЕ ГО НАМЕРЯ !

2024.07.18 | 15:56

6
Тая тъпа гербава потка да се боцне с астра-зенека от макя си.

2024.07.18 | 16:03

7
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman
АГЕНТИТЕ МИ 5 6 ОДИРАНЕ ЖИВИ

2024.07.18 | 17:17

8
ЦРУ КГВЕ ... НА ДРЪВНИКА ! ПО МОЕ ЛИЧНО УСМОТРЕНИЕ РАЗ СТРЕЛ !

2024.07.18 | 17:29

12
КВИТО И ЛАЙ НА ДА ВИ СЕРВИРАТ ... ТЕЛЕФОНА ! ЗА КОЕТО КОЛ ВЪЖЕ СТЕНАТА ЧЕНГЕЛА !

2024.07.18 | 17:27

11
НИТО ВИ ОБИЧАТ НИТО ИСКАТ ДА ОЦЕЛЕЕТЕ А ДА ИМ ДОКАРАТЕ ТЕЛЕФОНА ТОВА Е ЦЕЛАТА ИГРА

2024.07.18 | 17:26

10
ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ИСКАТ ЧИФУТИТЕ Е ДА СЕ ДОКОПАТ ДО ТЕЛЕФОНА ТЕ ДА УПРАВЛЯВАТ И ОСТАНАТ ДА ЖИВЕЯТ. ВИЕ НЕ СТРУВАТЕ НИЩО ПРЕСЕЧЕНИ НУЛИ.
ЦВЕТЕЛИНА ПЕНКОВА

2024.07.18 | 17:18

9
ДА СЕ РАЗС ТРЕЛЯ !
ПРИКАЗ 228

2024.07.18 | 17:36

13
КАКТО КАЗАХ СТАЛИН ХИТЛЕР ЧИНГИЗ ДРАКОНА .... КОЙ СЕ СЕТИТЕ Х 2 НА КВАДРАТ СЪМ ЖЕСТОК АС :)

Добави коментар

Водещи новини