НА ЖИВО: Премиерът Главчев: Ситуацията с пожарите, макар и извънредна, е овладяна

  • 17 юли 2024 09:00

  • 1128
  • 26
© Булфото

Депутатите ще изслушат днес служебния министър-председател Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в и служебните министри на вътрешните работи и на земеделието Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните и Георги ТаховГеорги ТаховГеорги Тахов е роден през 1971 година. Завършил е езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик. относно овладяването на започналите в края на миналата седмица пожари в страната и необходимите действия за отстраняване на последиците и подпомагане на пострадалите.

Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

Вносители са Атанас Зафиров, Иван ИвановИван ИвановИван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й. и Борислав Гуцанов. Изслушването за овладяването на пожарите и подпомагане на пострадалите е първа точка в дневния ред на парламента.

БСП иска изслушване в НС на Димитър Главчев, Калин Стоянов и Георги Тахов за мерките срещу пожарите

Вчера премиерът Главчев съобщи, че сформира междуведомствен щаб заради пожарите, с представители на всички ресорни министерства, за да бъде осигурена още по-добра координация.

Днес от трибуната на НС той заяви: "Причините за интензивността на пожарите са изключително природни. Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна. Само през изминалото денонощие е реагирано на 250 сигнала за произшествия, ликвидирани са общо 206 пожара. Имало е 38 спасителни дейности и помощни операции. Няма жертви, няма опасност за близките населени места в районите на пожарите. Обърнали сме се към партньорите ни за помощ с техника. Имаме потвърждение за два хеликоптера от Чехия, очакваме и от Румъния. Нещата са под контрол."

Вътрешният министър Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните подчерта: "620 огнеборци с 220 пожарни автомобила участват към момента в локализирането и ликвидирането на 42 пожара на територията на страната. До 6 часа сутринта служителите на ГДПБЗН са реагирали на 350 сигнала за произшествия, ликвидирани са 269 пожара. Имаме 3000 повече произшествия тази година в сравнение с миналата. Благодаря на абсолютно всички служители на ГД „Пожарна безопасност“, на колегите от МВР, на служителите от многото горски стопанства и общини, както и на множеството доброволци, които активно и дори в момента са на терен и оказват изключително сериозна помощ на всички нас да се справим с това бедствие. Имаме проблем в Отец Паисиево, както и в Ямболско, но с хеликоптерите ще се справим. Готови сме да видим какво днес ще ни предложи времето и безотговорното поведение на хората."

Маноил Манев от ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на попита министър Стоянов дали ще бъде изпратен хеликоптер да доизгаси огъня в Стара Загора, както и дали създаването на щаб е правилното решение за комуникация между службите и хората на терен.

Тежка остава обстановката с множеството горящи огнища в страната

„Към момента приоритет са ни другите две места – област Ямбол и територията на село отец Паисиево, област Пловдив. Приоритетно хеликоптерите се използват там, където има опасност за населените места. Пожарът в Стара Загора е локализиран, изградени са просеки, реално там няма нужда да бъде използван хеликоптер. В днешния ден със сигурност ще пристигнат другите два хеликоптера, и ако всичко е наред, ще разполагаме с четири, като единият ще бъде използван в Стара Загора, за да се приключи пожарът напълно. За координацията между институциите съм на мнение, че организацията е на изключително високо ниво между институциите и доброволците на терен“, увери Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните.

"Единствената специализирана техника, с която разполагаме, са двата хеликоптера на МО. Наземната техника – видях един ЗИЛ, който сигурно е на 30-40 години. Присъединявам се към призива за закупуване на специализирана техника", добави Главчев.

По разпореждане на Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализиат институциите за възникнал пожар. Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да функционира и на него също могат да се подават сигнали, както досега.

Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г. от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" зададе въпрос от името на жителите на Тополовград и околните села: „През най-горещите месеци се почистват пасища и ливади, като самата технология е свързана с вериги, които при удар в камък се получава искра и съответно пожар. Проблемът е, че за земеделските стопани има санкции, ако не направят това почистване. Хората питат защо това не се прави през септември и октомври, както това се изисква по европейска директива.“

Министър Тахов отговори: „В рамките на вчерашния ден съм издал заповед, в която забранявам косенето в рамките на едномесечен срок, което няма да възпрепятства земеделците да получат плащания."

След установяване на щетите по земеделската продукция и селскостопанските животни, в това число и пчелни семейства, Министерството на земеделието и храните има готовност да активира прилагането на помощта de minimis за компенсиране на пострадалите от пожарите земеделски стопани. По линия на de minimis земеделските стопани могат да бъдат обезщетени, както за загуба на нерекултирана селскостопанска продукция, така и за загуба на животни, пчелни семейства, фураж, вследствие на пожарите, обясни Тахов.

Той посочи, че най-бързият и ефективен инструмент, който позволява да се реагира в кратки срокове, за да се осигури адекватно подпомагане и защита на фермерите, е помощта от типа de minimis. Индивидуалният таван за подпомагане, който земеделски стопанин може да получи в рамките на три последователни данъчни години, е в размер до 25 хиляди евро.

Друг механизъм е по отношение на директни плащания, каза Тахов. Стопаните в районите с обявено бедствено положение не следва да имат притеснение за получаване на подпомагането си за заявените от тях площи за Кампания 2024 г., заяви още той.

След като има издадена заповед за обявено бедствено положение в засегнатите райони от областния управител, достатъчно условие, за да получат подпомагане по директни плащания, е да подадат декларация за наличие на форсмажор в областните структури на Държавен фонд „Земеделие“ в срок до 15 работни дни от датата на прекратяване на фактическото събитие, обясни той.  

Виктория Василева от бившата ПГ на „ВеличиеВеличие„Величие“ е националистическа политическа партия в България, учредена през“ попита Калин Стоянов: „Какво показват разследванията на причините за възникването на пожарите, може ли да се каже, че масово възникват в следствие на умишлено действие? Тъй като знаем, че „дървената мафия“ си устройва такива пиршества, особено през лятото.“

Вътрешният министър отвърна: „В РУ-Аксаково има едно досъдебно производство, в ОДМВР - Пловдив – три, Карлово и Хисаря – по едно, Пазарджик – едно, Русе – едно, Стара Загора – едно, Хасково – три, ще има и други досъдебни производства, но това ще се случи след справяне със стихията. По наблюдения и по информацията, която идва, логично следва по-голяма част, ако не и 100%, да са пожари, предизвикани от непредпазливост и немарливост от страна на граждани. За мен причината е точно такава – немарливост, без никакъв разум. Няма информация за умишлени палежи, свързани с фирми за дърводобив.“

Министър Калин Стоянов за пожарите: Апелирам към гражданите за повече разум и отговорност

Депутатът от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Веска Ненчева попита министър Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните има ли ясен механизъм и какъв е той за определяне на ясно финансово подпомагане за възстановяване на щетите от пожарите, а ако няма средства, възможно ли е чрез актуализация на бюджета да се направят предложения за Пловдив област и засегнатите общини.

„Може да направите справка специално за Община Карлово какви средства има отпуснати средства от междуведомствената комисия, като последното такова бе само и единствено за тях, което беше преди не повече от два месеца – когато хората излязоха на пътя, блокираха част от движението и поискаха допълнителното осигуряване, което им е необходимо – 11 млн. лв. В комисията има средства, но към момента има подадени искания за близо 800 млн. лв. за различни общини на територията на страната. Подпомагането ще продължи. От Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет могат да бъдат финансирани граждани, на които е изгоряло е жилището“, увери Стоянов.

Министър Стоянов, който е и председател на междуведомствената комисия, заяви, че очаква вследствие на пожарите да постъпят искания за финансиране. Той уточни, че те трябва да бъдат документално обосновани и да отговарят на изискванията, посочени в правилника на комисията. Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните отчете, че междуведомствената комисия разполага със 130 млн. лв. годишно, а към момента в комисията има подадени искания за около 800 млн. лв. за различни общини във връзка с отделни бедствия.

По отношение на сегашното състояние при пожарите финансова помощ се предоставя под формата на безвъзмездни средства в допълнение към публичните средства по бюджетите на общините. Тя е предназначена да финансира основно мерки за спешни случаи и възстановяване, което се налага за компенсиране на щети, непокрити от застраховките, които голяма част от гражданите нямат върху имуществото си, добави служебният министър Стоянов.

Главчев поясни: „Да не създава погрешно впечатление – единствената актуализация на бюджета, която се предвижда, е тримесечната такава по посока на проектите на общините по Приложение 3. Няма как да се предвиждат други средства в бюджета отделно от тези.“

„Системата BGAlert работи, и то навсякъде. Решението да се използва е в повечето случаи от кметовете на населените места. Решението за затваряне на пътища и магистрали се взема от хората, които оперативно ръководят тези тежки местопроизшествия“, подчерта още Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните.

След това се предвижда депутатите да пристъпят към избор на постоянни комисии на Народното събрание. Миналата седмица народните представители приеха парламентарния правилник, който предвижда да бъдат създадени 25 постоянни комисии.  

Проектопрограмата на парламента включва и изслушване на служебния министър на образованието и науката Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на относно подготовката, провеждането и резултатите от Държавните зрелостни изпити през учебната 2023/2024 година. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1128 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар

2024.07.17 | 09:26

1
Що не искат помощ от ес, нато и украйна ?
гори гори

2024.07.17 | 09:36

2
гори гори службите бездействие създават условия за нови съботажи помислете дали искате някой който ви тормози помислете когато дойде от изток какво ще стане ще скитата немили недраги без дом родина ще ви гонят от всякъде
България изгоря

2024.07.17 | 09:36

3
гори гори службите бездействие създават условия за нови съботажи помислете дали искате някой който ви тормози помислете когато дойде от изток какво ще стане ще скитата немили недраги без дом родина ще ви гонят от всякъде
изгоря

2024.07.17 | 09:37

4
гори гори службите бездействие създават условия за нови съботажи помислете дали искате някой който ви тормози помислете когато дойде от изток какво ще стане ще скитата немили недраги без дом родина ще ви гонят от всякъде
Анонимен

2024.07.17 | 09:56

5
Тъпоъгълник
драган

2024.07.17 | 10:13

6
ГЛАВЧЕВ СИ Е ГРАЧЕВ.КАКВИ ПОЖАРИ СА ОВЛАДЕНИ БЕ ПРОДАЖНО И ЛЪЖЛИВО ЧОВЕЧЕ.УМРЯ ЦИГАНКАТА КОЯТО ГИ ХВАЛЕШЕ, И ТЕ СЕГА САМИ СЕ ХВАЛЯТ.НА НАРОДА КЪЩИТЕ ИМ ИЗГОРЯХА И ГОРИТЕ СЪЩО.ОБЛАСНИЯ ВЪВ ХАСКОВО ОТ ДПС И КУПИ ГРОБАРИТЕ КАТО БОЙКО И ДЕЛЯН ДОБРЕВ СЪС ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТЕЗИ ПРОДАЖНИ ЕНИЧЕРИ И КОПЕЛЕТА ГРОБАРСКИ ТРЯБВА ДА БЪДЪТ СЪДЕНИ ОТ НАРОДЕН СЪД ЗА КОРУПЦИЯТА ВЪВ ХАСКОВО ЗАЕДНО СЪС КМЕТА НА ГРАДА....ОБЛАСНИЯ ДЕПЕСАР СЕ СКРИ ВЪВ СТРОЙТЕЛНАТА СИ ФИРМА, ЗА ДА ИЗГОРЕЯТ НА ХОРАТА КЪЩИТЕ И ГОРИТЕ. НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ ЗАСПАЛ БЪЛГАРСКИ.....
драган

2024.07.17 | 10:16

7
ГЛАВЧЕВ СИ Е ГРАЧЕВ.КАКВИ ПОЖАРИ СА ОВЛАДЕНИ БЕ ПРОДАЖНО И ЛЪЖЛИВО ЧОВЕЧЕ.УМРЯ ЦИГАНКАТА КОЯТО ГИ ХВАЛЕШЕ, И ТЕ СЕГА САМИ СЕ ХВАЛЯТ.НА НАРОДА КЪЩИТЕ ИМ ИЗГОРЯХА И ГОРИТЕ СЪЩО.ОБЛАСНИЯ ВЪВ ХАСКОВО ОТ ДПС И КУПИ ГРОБАРИТЕ КАТО БОЙКО И ДЕЛЯН ДОБРЕВ СЪС ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТЕЗИ ПРОДАЖНИ ЕНИЧЕРИ И КОПЕЛЕТА ГРОБАРСКИ ТРЯБВА ДА БЪДЪТ СЪДЕНИ ОТ НАРОДЕН СЪД ЗА КОРУПЦИЯТА ВЪВ ХАСКОВО ЗАЕДНО СЪС КМЕТА НА ГРАДА....ОБЛАСНИЯ ДЕПЕСАР СЕ СКРИ ВЪВ СТРОЙТЕЛНАТА СИ ФИРМА, ЗА ДА ИЗГОРЕЯТ НА ХОРАТА КЪЩИТЕ И ГОРИТЕ. НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ ЗАСПАЛ БЪЛГАРСКИ.....
драган

2024.07.17 | 10:16

8
ГЛАВЧЕВ СИ Е ГРАЧЕВ.КАКВИ ПОЖАРИ СА ОВЛАДЕНИ БЕ ПРОДАЖНО И ЛЪЖЛИВО ЧОВЕЧЕ.УМРЯ ЦИГАНКАТА КОЯТО ГИ ХВАЛЕШЕ, И ТЕ СЕГА САМИ СЕ ХВАЛЯТ.НА НАРОДА КЪЩИТЕ ИМ ИЗГОРЯХА И ГОРИТЕ СЪЩО.ОБЛАСНИЯ ВЪВ ХАСКОВО ОТ ДПС И КУПИ ГРОБАРИТЕ КАТО БОЙКО И ДЕЛЯН ДОБРЕВ СЪС ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТЕЗИ ПРОДАЖНИ ЕНИЧЕРИ И КОПЕЛЕТА ГРОБАРСКИ ТРЯБВА ДА БЪДЪТ СЪДЕНИ ОТ НАРОДЕН СЪД ЗА КОРУПЦИЯТА ВЪВ ХАСКОВО ЗАЕДНО СЪС КМЕТА НА ГРАДА....ОБЛАСНИЯ ДЕПЕСАР СЕ СКРИ ВЪВ СТРОЙТЕЛНАТА СИ ФИРМА, ЗА ДА ИЗГОРЕЯТ НА ХОРАТА КЪЩИТЕ И ГОРИТЕ. НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ ЗАСПАЛ БЪЛГАРСКИ.....
драган

2024.07.17 | 10:16

9
ГЛАВЧЕВ СИ Е ГРАЧЕВ.КАКВИ ПОЖАРИ СА ОВЛАДЕНИ БЕ ПРОДАЖНО И ЛЪЖЛИВО ЧОВЕЧЕ.УМРЯ ЦИГАНКАТА КОЯТО ГИ ХВАЛЕШЕ, И ТЕ СЕГА САМИ СЕ ХВАЛЯТ.НА НАРОДА КЪЩИТЕ ИМ ИЗГОРЯХА И ГОРИТЕ СЪЩО.ОБЛАСНИЯ ВЪВ ХАСКОВО ОТ ДПС И КУПИ ГРОБАРИТЕ КАТО БОЙКО И ДЕЛЯН ДОБРЕВ СЪС ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТЕЗИ ПРОДАЖНИ ЕНИЧЕРИ И КОПЕЛЕТА ГРОБАРСКИ ТРЯБВА ДА БЪДЪТ СЪДЕНИ ОТ НАРОДЕН СЪД ЗА КОРУПЦИЯТА ВЪВ ХАСКОВО ЗАЕДНО СЪС КМЕТА НА ГРАДА....ОБЛАСНИЯ ДЕПЕСАР СЕ СКРИ ВЪВ СТРОЙТЕЛНАТА СИ ФИРМА, ЗА ДА ИЗГОРЕЯТ НА ХОРАТА КЪЩИТЕ И ГОРИТЕ. НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ ЗАСПАЛ БЪЛГАРСКИ.....
драган

2024.07.17 | 10:16

10
ГЛАВЧЕВ СИ Е ГРАЧЕВ.КАКВИ ПОЖАРИ СА ОВЛАДЕНИ БЕ ПРОДАЖНО И ЛЪЖЛИВО ЧОВЕЧЕ.УМРЯ ЦИГАНКАТА КОЯТО ГИ ХВАЛЕШЕ, И ТЕ СЕГА САМИ СЕ ХВАЛЯТ.НА НАРОДА КЪЩИТЕ ИМ ИЗГОРЯХА И ГОРИТЕ СЪЩО.ОБЛАСНИЯ ВЪВ ХАСКОВО ОТ ДПС И КУПИ ГРОБАРИТЕ КАТО БОЙКО И ДЕЛЯН ДОБРЕВ СЪС ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТЕЗИ ПРОДАЖНИ ЕНИЧЕРИ И КОПЕЛЕТА ГРОБАРСКИ ТРЯБВА ДА БЪДЪТ СЪДЕНИ ОТ НАРОДЕН СЪД ЗА КОРУПЦИЯТА ВЪВ ХАСКОВО ЗАЕДНО СЪС КМЕТА НА ГРАДА....ОБЛАСНИЯ ДЕПЕСАР СЕ СКРИ ВЪВ СТРОЙТЕЛНАТА СИ ФИРМА, ЗА ДА ИЗГОРЕЯТ НА ХОРАТА КЪЩИТЕ И ГОРИТЕ. НА ОРЪЖИЕ НАРОДЕ ЗАСПАЛ БЪЛГАРСКИ.....

Добави коментар

Водещи новини