Димитър Главчев: Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа

  • 19 април 2024 21:04

  • 3711
  • 36
Димитър Главчев: Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа
© Кадър: БНТ

Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Даниел Митов беше моят кандидат. Това не е кастинг и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Той реши да се съобрази с президента, изтъкна и защо се оттегля. Аз нямам откъде да търся нов кандидат и нямам намерение да предлагам друг. За българската външна политика при това положение, отговорност носи, този който не е издал указ. Това заяви служебният премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в в предаването „Панорама” по БНТ.

„Имаше поредица от събития, след които се стигна до тук. Иран атакува с дронове Израел. Още през нощта се чух с транспортния министър, за да се изпрати самолет и да се евакуират българи от Израел, обясни той. През цялото време не успях да осъществя комуникация с министър Димитров. В такава извънредна ситуация да не можеш да се свържеш със своя министър е недопустимо”, категоричен е служебният премиер.

Тези събития се случват в неделя – много преди думите на Бойко Борисов на партийно събитие, уточни той.

Даниел Митов отказа да бъде външен министър и отсече: Президентът Радев не издържа теста

"Аз заявих намерението си и представих характеристиката като политически балансирана. Изключително трудно е да се намерят хора, които не са политически обвързани за министри. В разговора си с Рюте той възкликна и каза: От къде да намериш непартийни кандидатури. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет, мисля, че съм се справил", поясни той.

За работата със Стефан Димитров служебният премиер заяви: "Не мисля, че е криза в кабинета, той се ползва очевидно с доверието на президента Радев. Така или иначе се казва, ме кабинета има различно влияние", коментира още Главчев. 

"На всичките министри няма как да им проверя биографиите", посочи още Главчев и допълни, че е трудно да няма никой от кабинета, който да не е свързан с ГЕРБ.

Случаят с Вътев е доста по-различен, поясни той. Още при първия ни разговор той каза, че има колебания дали да поеме, тъй като има забележки към действащите зам.-министри. Аз удовлетворих желанието му един от тях да бъде осбоводен, но той пак остана с известни задръжки, в слачая на Вътев той предпомете да напусне, но и мен не ме удовлетворяваше темпа на работа.

"Даже не знам защо коментираме Гвоздейков. Той каза, че може да се справи. Ако бях оставил външния министър да бъде координатор - щеше да е още по-зле. Координаторът не е шеф на щаб, той координира институциите, които провеждат изборите, той съгласува нещата. На първата среща, която беше онзи ден, нямаше никакви противоречия, даже от ЦИК казаха, че са доволни, че се провежда сега. Всички са в комуникация и има предпоставки за честни избори", коментира още Главчев. 

"Бюджетното салдо е на плюс с 400 млн., фискалния резерв - 11 млрд. към 31 март, след това данните нормално се променят, зависи кой каква дата избира. Имаше притеснения, когато се направиха 2-3 млрд. харчове за няколко дни и НС взе решение за спиране на харчовете", коментира още премиерът.

"Нямаше тревожни позиции в Брюксел. Всички осъзнават, че Европейските избори са предизвикателство. Единствено казаха: О, на вас ще ви бъде още по-трудно", когато разбраха, че ще имаме двойни избори", отбеляза още служебния премиер. 

"Изглеждам ли ви щастлив? Не особено", обяви Главчев, по повод въпрос дали се радва от това, че зае поста на служебен премиер. "Ако няма кой друг, ще поема", е заявил той преди да се съгласи за поста. "Хората, които подбрах, смятам, че са балансирани. Ако условието е да няма хора от ГЕРБ, аз почти към го спазил. Даниел Митов знам, че щеше да започне с летящ старт, но тай направи своя избор. Но както казах, аз нямам друг избор". Това няма да породи криза между него и президента, тъй като "имаме добър професионален диалог", посочи Главчев.

"Нямам дългосрочни амбиции, служебното правителство е с кратък срок, трябва да има честни избори и да не спираме България по европейския път за развитие", каза в заключение той. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3711 36

Свързани новини

Коментари 36

Добави коментар

2024.05.25 | 07:19

36
❤️ Г­о­­­р­е­­­щ­­­и­­­ ­м­­о­м­и­ч­­е­­т­­а­­ ­­­в­­и­­ ­­о­ч­а­к­­в­­а­т ­­-­ X­­1­­­8­­.­­­F­U­N
Аква

2024.04.20 | 09:32

35
За кого е нашият глас? Имаме ли избор като всичките са еднакви. Затова ще избирам между войната и мира. Партии на мира или умерената външна политика. Военнолюбците в коша за боклук.

2024.04.20 | 09:24

34
Къде е ПЪТНАТА КАРТА Главчев, защо а КРИЕ ШАЙКАТА ОПГ"герб" и ЯТАЦИ???? ЗАЩО????
????

2024.04.19 | 21:24

7
А бе, Главчев, а РАЗБРАХТЕ ли вече КЪДЕ е "ИЗЧЕЗНАЛАТА" ПЪТНА КАРТА?!?!?! Ако НЕ Сте, то КАКЪВ "ПРЕМИЕР" Сте бе, Главчев?!?!?!

2024.04.20 | 09:24

33
Къде е ПЪТНАТА КАРТА Главчев, защо а КРИЕ ШАЙКАТА ОПГ"герб" и ЯТАЦИ???? ЗАЩО????
главчев кавала

2024.04.20 | 08:08

32
главчев и за чистач на лайната неставаш
ИВАН ИВАНОВ

2024.04.20 | 05:24

31
ГЛАВЧЕВ, НЕ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ, БЪЛГАРИЯ НЯМА СОБСТВЕНА ВЪНШНА ПОЛИТИКА , А ОПОРКИ КОИТО СЕ СПУСКАТ ОТ КРАВАРСКОТО ПОСОЛСТВО.БОТЕВ И ЛЕВСКИ АКО МОГАТ ДА ВИДЯТ В КАКВА ПОМИИНА ЯМА СА ПРЕВЪРНАЛИ БЪЛГАРИЯ РАЗНИТЕ КРАВАРСКИ ПОДЛОГИ И ДЖЕНДЪРСКИ МУТРИЧКИ, ЩЕ СТАНАТ И ПРОДАЖНИЦИТЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ УПРАВЛЯВАЩ ЕЛИТ ЩЕ ГИ ИЗГОНЯТ ОТ РОДИНАТА НИ ДА СИ ХОДЯТ КОЙ ОТКЪДЕТО Е ДОШЪЛ - ФАЩ, КАНАДА БРЮСЕЛ, ГЕРМАНИЯ , ФРЕНСКИЯ КОКОШАРНИК И ПОВЕЧЕДА НЕ СЕ ЗАВРЪЩАТ.
Гжээ

2024.04.20 | 04:32

30
Тоя гьон защо повтаря опорката на Тиквата?
КРАДЕЦ КОКОШКАР

2024.04.20 | 04:14

29
Отпадък
Romenia

2024.04.20 | 04:01

28
Mafia
schengen

2024.04.20 | 04:00

27
Kradete s pasportite si

Добави коментар

Водещи новини