Димитър Главчев: Клисура е непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието

  • 30 април 2024 21:48

  • 1152
  • 1
Димитър Главчев: Клисура е непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието
© Булфото (архив)

"Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието". Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20-и април" в града, предаде БТА.

Десетки жители и гости на Клисура присъстваха на тържествената заря-проверка по повод годишнината.

"Преди 148 години Априлското въстание, макар и брутално потушено, показа на целия свят, че България е земя на свободни хора и бъдещата държава има място в Европа", посочи още премиерът. Той подчерта, че не просто трябва да се помни делото на героите, но и да се отстояват с категорична непоклатимност непреходните идеали за справедливост, свобода и независимост.

Главчев изтъкна, че в навечерието на Великден за него е изключителна чест да бъде в Клисура с потомци на славни патриоти. "Убеден съм, че всеки дом и семейство тук ревностно пази в родовата си памет частица от героизма на свой предтеча, участвал в Априлската епопея", каза още премиерът.

"Клисура първа на 15 януари 1876 година възстанови с Панайот Волов и Георги Бенковски революционния комитет, създаден от Левски. В него влизат клисурците Петър Павурджиев, Христо Попов, Христо Драганов, Стефан Почиков - все достойни хора", каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той припомни, че по онова време градът е от над 800 къщи, малък, но процъфтяващ. По думите му в деня на въстанието в града 350 зле въоръжени клисурци се изправят срещу 2000 души турска войска. Над 400 са жертвите - жени, деца, старци и революционери.

"Клисура даде себе си цяла опожарена, свидни жертви и показа на България как се люби и как се умира за отечеството", заяви Кабаиванов.

Проявите в Клисура, посветени на 148 години от избухването на Априлското въстание, започнаха днес със заупокойна литургия в храма "Св. Никола" и литийно шествие до площад "20-и април". Утре начало на тържествата ще бъдат изпълнения на децата от музикална школа "Алмадин" - Сопот в 10:30 часа.

В 12:00 часа ще започне историческата възстановка, в която участват местни самодейци и членове на Национално дружество "Традиция" от страната.

Проф. Пламен Павлов: Априлското въстание да се отбелязва на 20 април, както е по стар стил

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1152 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:50

1
❤️ Г­­­о­р­е­щ­­и­ ­­м­­о­­­м­­и­­ч­е­­­т­­­а­ ­­­в­­и­­ ­­о­­­ч­­а­к­в­­­а­т ­­-­ X­­1­8­­.­­­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини