Приеха на първо четене промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания

  • 18 април 2024 13:52

  • 286
  • 1
Приеха на първо четене промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания
© Булфото

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания. Законопроектът е внесен от "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. Той беше подкрепен от 148 народни представители, четирима гласуваха „против“, а 23-ма се въздържаха.

В мотивите се посочва, че предложеният законопроект ще създаде възможност за преодоляване на съществуващите проблеми в системата на психиатричната помощ в България, за подобряване на условията на живот и лечение в психиатричните лечебни заведения, качеството на оказваната специализирана медицинска помощ, за гарантиране правата на пациентите и забраняване на всякаква форма на жестоко, нечовешко или унизително отношение, или налагане на наказание спрямо лицата с психични разстройства по време на лечението им, както и практики, които могат да бъдат определени като изтезания или жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание.

В момента 2401 човека души за настаняване в центрове за резидентни грижи, каза Стела Николова от ПП-ДБ. Тя посочи, че местата в тези центрове са 1928 и всички са заети.

По думите ѝ временната комисия за защита на правата на психично болните пациенти е установила, че 273-ма души пребивават в държавните психиатрични болници без да имат нужда от лечение. Нашите държавни психиатрични болници се ползват като социални домове за хора, които са изоставени от своите близки или няма къде другаде да отидат, добави Николова и уточни, че заплатите на медицинските лица в тази сфера са обидно ниски, липсата на персонал е очевидна, а битовите условия са лоши.

Как си представяте задължителното изслушване в съда на пациенти, които се нуждаят от настаняване в психично лечебно заведение, попита Маргарита Махаева от „Възраждане“. Тя отбеляза, че в текстовете е записано, че ще се иска и съгласие на пациента, за да бъде настанен, но отправи въпрос за ситуациите, в които човекът не е съгласен и какво ще следва в такъв случай. Махаева призова срокът за предложение между първо и второ четене да е възможно най-дълъг, за да може да се изчистят всички неуредени въпроси.

ГЕРБ: Отпускат 2 млн. лв. за лечение на 273 души, настанени в държавни психиатрични болници

Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) каза, че ще оставят срока от седем дни за предложения между първо и второ четене и след изборната кампания ще направят работа група, в която отново да чуят мнението на всички специалисти. 

Психиатрични болници се намират в трагично финансово състояние, каза Смиляна Нитова-Кръстева от „БСП за България“. Тя каза, че недостигът на кадри в тази сфера е около 540 човека, основно заради две причини – недоброто заплащане и трудните условия, предава БТА.

Цветан Предов от „Има такъв народ“ смята, че трябва да има комисии за наблюдение върху психичното здраве, но те не трябва да се свързани с конфликти или друг тип интереси на участващите в тях. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:24

1
❤️ Г­о­р­­­е­­щ­и­­ ­м­­о­­м­и­ч­­е­т­­­а­ ­­­в­­­и­­ ­о­ч­а­к­­в­а­т ­­­-­­­ X­­1­8­.­­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини