Петър Ганев, ИПИ: Трябва да има политическа воля за влизане в еврозоната

  • 04 април 2024 08:39

  • 249
  • 2
Петър Ганев, ИПИ: Трябва да има политическа воля за влизане в еврозоната
© БНТ

С 60 на сто е по-висока работната заплата в големите вериги спрямо останалите звена на търговията. Продължава да расте броят на хората, работещи в модерната търговия – малко над една четвърт от заетите в търговията работят в големите вериги.

Това сочи проучване на Института за пазарна икономика за социално-икономическия принос на модерната търговия в България.

"В търговията на дребно има конкурентен пазар. В някои производства няма, но в търговията на дребно избор за потребителя има", отбеляза икономистът Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ, като посочи достъпа до пазара както през малките магазини и директната търговия, така и през големите магазини.

Данните показват, че има огромно количество български стоки както в хранителните, така и при нехранителните стоки, подчерта Ганев в ефира на БНР.

Влизайки в еврозоната, големите вериги ще започнат да предоставят на НСИ информация за цените на седмична база, каквато е практиката в Европа, уточни икономистът.

Дацов: Несериозно е да се посочва произволна дата през 2025 г. за влизане в еврозоната

"Ще имаме реална информация от продажби на каса", обясни той и сравни този механизъм със сегашното събиране на информация от анкетьори с тефтери, които обикалят хиляди обекти.

"Няма как да стане на 1 януари 2025-а. Нашата инфлация е по-висока на този етап. Това, което трябва да направи парламентът, е да приеме Закона за еврото, който е на обществено обсъждане. Така или иначе, след като отлагаме с няколко месеца членството, срокът не е толкова притискащ. Трябва да има политическа воля за влизане в еврозоната, тъй като когато има нови избори, нови играчи на хоризонта, това потенциално би било под въпрос", заяви икономистът относно датата за присъединяване на България към еврозоната.

"Отново се върнахме във вариант, в който някакво парламентарно мнозинство е в опозиция на финансовия министър. През последните седмици парламентът започна да изземва функции на изпълнителната власт", коментира той ограничителния режим, който парламентът наложи на министъра на финансите.

От гледна точка на фискалната политика няма никаква логика в това парламентът да изземва функции на финансовия министър, добави той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
249 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тенев

2024.04.11 | 15:21

2
Не политическа, а народна воля! Все забравяте за нас нещо!
????

2024.04.04 | 08:54

1
КАКВА евро зона,БЕЗ НОЩНОТО ШКАФЧЕ,БЕЗ ПЪТНАТА КАРТА,БЕЗ ИСТИНАТА за "БарселонаГЕЙТ-ИстамбулГЕЙТ,ХАЗАРТА,"ДЖУДЖЕТАТА",примерно?! КАКВА ????!!!

Добави коментар

Водещи новини