Всички новини около скандалите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

  • 20 март 2024 19:08

  • 11858
  • 46
Всички новини около скандалите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
© Novini.bg/ Булфото

Очаква се да стане ясна съдбата на проектокабинета „Габриел”, който вчера беше представен пред президента Румен Радев. След връчването на изпълнения мандат, от ПП-ДБ обявиха, че състава на проектоправителството не е обсъждан с тях. Оказа се дори, че не е искано съгласието на номинираните за министри, а премиерът в оставка Николай Денков заяви, че отказва да участва в този състав на правителство. Последваха го и други номинирани за министри от групата на ПП-ДБ. Президентът издаде указ, с който предлага Народното събрание да избере номинираната за премиер Мария Габриел. А от ПП-ДБ поискаха държавният глава да оттегли указа.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 906

Последвайте канала на

20:12 | 20 март 2024

Даниел Смилов: Премиер от ГЕРБ с мандата на ПП-ДБ е възможен вариант

Бих дал някакъв шанс за вариант за правителство с втория мандат, защото това, което се случи вчера, по-скоро беше инцидент. Това заяви за Dir.bg политологът и специалист по сравнително конституционно право Даниел Смилов. 

Прочети още...
19:25 | 20 март 2024

Вицепрезидентът: Правителство ще има

Президентството излезе с позиция по въпроса с указа за гласуването на кабинета в Народното събрание. От институцията на държавния глава напомниха, че президентът е изпълнил стриктно наредбите в Конституцията.

Прочети още...
19:00 | 20 март 2024

Петкова: Василев никога повече не трябва да е финансов министър и да се ползва от подкрепата на ГЕРБ

Никога повече Асен Василев няма да получи подкрепата на ГЕРБ и да е финансов министър. Това, което Асен Василев направи, е просто непростимо. Каквото и да предприеме като извинение, това не би довело до нищо. Безкрайно възмутени сме от това, което този човек направи. Това каза в интервю за БНТ Теменужка Петкова от ГЕРБ. 

Прочети още...
18:42 | 20 март 2024

Рая Назарян: Даваме време на ПП-ДБ да проявят разум

Знаем какви са рисковете и затова даваме време на ПП-ДБ за проява на разум. Това заяви пред БНР Рая Назарян, депутат от ГЕРБ-СДС и част от преговорния екип за подписване на споразумение за съставяне на правителство с ПП-ДБ.

Прочети още...
18:05 | 20 март 2024

Пеевски: Повече няма да допуснем никой да се упражнява върху ДПС и хората, които представляваме

От пресцентъра на ДПС разпространиха официална позиция от страна на съпредседателя на партията Делян Пеевски, в която той коментира политическите сътресения в страната. 

Прочети още...
18:03 | 20 март 2024

Деница Сачева за Асен Василев: Учудена съм от начина, по който човек може да лъже без да му мигне окото, възмутени сме от отношението към Габриел

Учудена съм от начина, по който човек може да лъже без да му мигне окото. Започнахме конструктивно. Говорихме по различни теми. Това заяви Деница Сачева от ГЕРБ в предаването „Лице в лице” по БТВ.

Прочети още...
17:56 | 20 март 2024

Политологът доц. Чолаков: Шансовете за предсрочни избори се увеличиха неимоверно много за последните 24 часа

Един Господ знае ще има ли кабинет в петък. Според мен и самите участващи в този процес не знаят това. За мен най-големият проблем е срива на доверието. То и преди не беше високо, но сега вече е на дъното. Моята прогноза е, че шансовете за предсрочни избори се увеличиха неимоверно за последните 24 часа. 

Прочети още...
17:44 | 20 март 2024

Василев се извини на "жената Мария Габриел", но все пак обяви: Тя не може и не трябва да е премиер, с мандата е приключено!

В момента сме в началото на едни абсолютно нови преговори. Г-жа Габриел, според мен, не може и не трябва да бъде министър-председател на България. Вчерашната ѝ постъпка показа липса на лидерски качества. Това обяви в интервю за "Лице в лице" съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев.

Прочети още...
17:35 | 20 март 2024

Илко Семерджиев: Дори и в петък да имаме нов кабинет, той няма да изкара девет месеца

За мен е интересно как ГЕРБ - СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" ще продължат напред. Очевидно и двете страни си нямат доверие, а горивото на едно управление е доверието. 

Прочети още...
16:29 | 20 март 2024

Явор Божанков показа търсачка, в която можете да проверите дали не сте номинирани за министър

В интернет вече има търсачка, в която всеки гражданин може да провери дали е бил номиниран за министър.

Прочети още...
15:54 | 20 март 2024

Отменено е заседанието на Външната комисия в НС, председателствана от Борисов

Отменено е заседанието на парламентарната комисия по външна политика, председателствана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това става ясно от сайта на парламента. Сред членовете на комисията са Кирил Петков и Христо Иванов от ПП-ДБ. 

Прочети още...
15:34 | 20 март 2024

Чуждестранни медии: Хаосът в България изглежда пълен, Габриел изненада всички

Политическият хаос от последните дни намери отзвук и в чуждестранните медии.

Прочети още...
15:07 | 20 март 2024

Социолог: Свидетели сме на безпрецедентна политическа ситуация

Политическата ситуация в страната в момента е безпрецедентна, коментира пред Радио София социологът в агенция "Галъп Интернешънъл" Яница Петкова.

Прочети още...
14:04 | 20 март 2024

След заседанието на МС: Част от министрите – изненадани от новите си номинации, други запазиха мълчание

На излизане от сградата на Министерския съвет министри в оставка коментираха включването на имената им в проектокабинета, представен вчера пред президента Румен Радев от Мария Габриел, предложена за министър-председател от първата парламентарно представена политическа сила ГЕРБ-СДС, предава БТА. 

Прочети още...
13:38 | 20 март 2024

Лорер: Споразумение още няма

ПП-ДБ не са подписали споразумението за управление с ГЕРБ, защото в него са липсвали ключови изречения, свързани с реформите в службите и съдебната система. Това каза в кулоарите на парламента депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер.

Прочети още...
12:51 | 20 март 2024

Ангова от ПП-ДБ е против възобновяването на преговорите

Венеция Ангова от ПП-ДБ е против възобновяването на преговорите. "Смятам, че трябва да се вземе колективно решение."

Прочети още...
12:34 | 20 март 2024

Четиримата депутати в ПП-ДБ от "Зелено движение" няма да подкрепят мандат на ГЕРБ

Националният съвет на ПП Зелено движение, част от коалицията ПП-ДБ, поддържа решението на Националното събрание на партията от 2021 г., че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ.

Прочети още...
12:03 | 20 март 2024

Методи Лалов: Защо е необходимо да отидем на парламентарни избори възможно най-рано?

Коментар на Методи Лалов, бивш съдия, председател на Софийския районен съд - СРС, който скандално и безпрецедентно за тези среди сам хвърли оставката си, поради несъгласие с политиката на ВСС и обвини във вмешателство висшите съдии в работата на СРС. Той беше също така общински съветник в СОС с мандат 2019-2023 г. от квотата на ПП „Да, България”, но и от там напусна. Понастоящем е адвокат, вписан е като медиатор.

Прочети още...
11:33 | 20 март 2024

Костадинов призова: Или нови избори, или преврат и революция

Не трябва да бъде съставен кабинет. Ние ще гласуваме против. В този пошъл политически сценарий, в който участва управляващата коалиция - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, потъват надеждите на българите за нормална държава. Успешна ротация означава неуспешно развитие за България. В момента се случва нещо безпрецедентно за последните 34 години. Такива пошли политически игри, такива пошли спектакли, такъв цирк. Единственото нещо, което ще постигне е още по-ниска избирателна активност. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пред медии в паралмента. 

Прочети още...
10:54 | 20 март 2024

Ицо Хазарта за Габриел: Изпитвам тъга, когато видя жена, плакала цяла нощ

Изпитвам тъга всеки път, когато видя жена, плакала цяла нощ.  Това написа в профила си във Facebook депутатът от ПП-ДБ Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта.

Прочети още...
10:48 | 20 март 2024

Ивайло Вълчев: За пореден път ще видим обрата в сюжета

Един и същи сюжет се разиграва по всички възможни начини и се обяснява с всякакви езикови средства само, за да видим, че в крайна сметка както и да го въртим говорим за едно и също. Виждаме в това, което се казва в пряк текст в комуникацията между двете страни на сглобката, че става дума за разделение на властта, за това кой както да вземе в България, заяви Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".

Прочети още...
10:47 | 20 март 2024

Нинова за Мария Габриел: Кралицата на шахматната дъска на Борисов се оказа просто поредната му пешка

Според мен отиваме на нови избори. Това е нормалният край на един ненормален сговор. Тези хора ги събра страхът и алчността. Облякоха този сговор в евроатлантически целофан, който вчера се скъса. В поведението им нямаше нищо евроатлантическо. Това коментира пред медии в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод сътресенията във взаимоотношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Прочети още...
10:26 | 20 март 2024

Мария Габриел не отиде с Денков в Министерски съвет

Мария Габриел не седна на вицепремиерското си място до премиера в оставка акад. Николай Денков днес в Министреския съвет.

Прочети още...
10:08 | 20 март 2024

Денков: Трябва да се абстрахираме от всякакви емоции и да продължим да си вършим работата

В управлението на една държава значение имат само решения, които се вземат в Министерски съвет, Народно събрание и другите институции в държавата. Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди заседанието на МС. 

Прочети още...
10:03 | 20 март 2024

Тошко Йорданов (ИТН) попита каква е целта на едно правителство

"Лицето на мафията от снощи  ... днес при вас акад. Николай Денков си пожела да се върне и да управляват заедно", каза пред бТВ Тошко Йорданов от ИТН.

Прочети още...
09:45 | 20 март 2024

Пеевски към Иванов: Христо, седни си на столчето и не бутай България в безвремието

Ние казахме, че трябва да се направи правителство. Не мога да разбера всички тези обяснения, които валят, размяна на това на кого сме повече приятел – и на двамата съм приятел, но съм повече приятел на България. Не мога да разбера какво обяснява Христо Иванов за това споразумение, при положение, че текстът лично сме го писали с Кирил Петков и сме го съгласували с ГЕРБ. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски пред медии.

Прочети още...
09:42 | 20 март 2024

Емил Димитров за проектокабинета "Габриел": Това е цирк!

В момента сме свидетели на цирк, който се прави с политически думи и прикрива нещо друго. Това каза  в ефира на Нова телевизия бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро.

Прочети още...
09:41 | 20 март 2024

Свиленски категоричен: Големият губещ е България

"Тези хора не заслужават домоуправители на етажна собственост да бъдат. Ако бъдат, асансьорът няма да работи", коментира в ефира на БТВ Георги Свиленски от БСП.

Прочети още...
09:18 | 20 март 2024

Политолог: Предсрочни избори ще има и ще бъдат 2 в 1

Досега бях напълно убеден, че ще има ротация, защото това диктува политическата логика. Сега съм 100% убеден, че предсрочни избори ще има и ще бъдат 2 в 1 с европейските. Това заяви в интервю за БНР политологът Георги Киряков. Според него е логично изборите да бъдат именно 2 в 1, а не в две последователни седмици, каквато версия също бе лансирана.

Прочети още...
09:07 | 20 март 2024

Ген. Атанасов готов отново да седне на масата на преговорите

"Даваме си сметка, че обществото не иска избори.

Прочети още...
09:07 | 20 март 2024

Томислав Дончев: Виждам еволюция в ПП- най- накрая и те не искат да гласуват за Асен Василев!

 "Виждам еволюция в ПП- най- накрая и те не искат да гласуват за Асен Василев!"

Прочети още...
08:31 | 20 март 2024

Габриел очаква извинение, Борисов: Спорът беше само за министър Тагарев

ГЕРБ-СДС отговориха на обвиненията на ПП-ДБ. 

Благодаря на лидера на ГЕРБ, на партията на лидера на СДС за подкрепата, която ми оказаха. Очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила нищо подобно, така и ще продължи. Очаквам извинение, защото не съм нарушила Конституцията - указът на президента е само за министър-председател, не за състав на МС, каза Мария Габриел.

Прочети още...
08:28 | 20 март 2024

Христо Иванов: Не съм подкрепял споразумение!

"Има два факта, които са много важни в случая. Първият - няма подписано споразумение. Вторият въпрос е какъв ще бъде съставът на МС", заяви в "Денят започва" Христо Иванов.

Прочети още...
08:08 | 20 март 2024

Акад. Денков проговори кой дръпна шалтера?

"Научих, че има списък с имена на министри от медиите. Не знае кой стои зад този списък с министри", заяви пред бТВ министър - председателят в оставка акад. Николай Денков.

Прочети още...
08:07 | 20 март 2024

Кирил Петков: Борисов да седне на масата за преговори, този кабинет е абсурден

Това, което се случи вчера, беше безпрецедентно. Това беше политическа измама. Въпросът е защо се прави всичко това. Бойко Борисов хвърли под автобуса Мария Габриел с такъв политически ход, който в света не е известен - ти да отидеш с кабинет, който да не е съгласуван. Не умирам да си говоря с Борисов, но той дори не се появи, а знаеше, че ще хвърли страната в хаос. Това заяви Кирил Петков в ефира на Нова телевизия. 

Прочети още...
07:12 | 20 март 2024

Доц. Киселова за проектокабинета "Габриел": Има само един изход

Има само един ход - сама Мария Габриел да се оттегли. Тя наруши Конституцията, защото не е допустимо да предлагаш имена на министри, когато не са дали одобрението си. Това каза по Нова телевизия доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Прочети още...
22:34 | 19 март 2024

Лена Бориславова: Идните дни се пазете да не станете министри, без да разберете

"Идните дни се пазете да не станете министри, без да разберете." Това написа депутатът от ПП Лена Бориславова в своя фейсбук профил.

Прочети още...
21:06 | 19 март 2024

От президентството отговориха на ПП-ДБ за оттеглянето на указа за гласуването на проектокабинета "Габриел"

От президентския прессекретариат изпратиха до медиите отговор на изпратените въпроси дали президентът ще се съобрази с искането на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" да оттегли своя указ, който изпрати днес до парламента във връзка с гласуването на проектокабинета, който му беше представен днес от кандидата за премиер на ГЕРБ - СДС Мария Габриел.

Прочети още...
19:11 | 19 март 2024

Сглобката започва да си играе на "прехвърли вината", хипотезата да има кабинет - малко вероятна

След динамичния политически ден, прогнозите на политолози са, че кабинет все пак няма да има и ротацията няма да се осъществи. Едно, обаче, е сигурно - ГЕРБ и ПП-ДБ ще влязат в познатата игра с прехвърляне на топката и ще се опитват да хвърлят вината за почти сигурните предсрочни избори един върху друг. 

Прочети още...
18:27 | 19 март 2024

ПП-ДБ не подкрепят проектокабинета "Габриел", половината посочени за министри не са давали съгласие

Представеният проектокабинет не е съгласуван с Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ). Тоест, това е кабинет на ГЕРБ-СДС. Аз не искам да бъда номиниран в състава на този кабинет. Няма съгласие по текста на споразумението. По тази причина под него няма подписи на представители на ПП-ДБ. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков.

Прочети още...
17:33 | 19 март 2024

Денков: Предложението за кабинет е на ГЕРБ-СДС, не е съгласувано с нас

Съгласие за това, което направи Габриел, няма. Това коментира съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов, който допълни, че са останали изненадани от предприетото.

Радина Лазарова
11858 46

Свързани новини

Коментари 46

Добави коментар
Красимира

2024.03.24 | 10:25

46
Според мен това е най-логичната такава коалиция, само дето и ПП и ДБ си построиха кампанията изцяло срещу ГЕРБ и Борисов. Да, нямаха особено много аргументи, но яхнаха тази вълна. Видя се обаче, че Борисов и партията му са незаобиколим фактор в политиката и трябва да се съобразяват с тях, така че сега ще сърбат каквото са си надробили.
Ася

2024.03.23 | 12:15

45
ДБ и ПП са за бой направо
Антония

2024.03.21 | 10:34

44
И нищо хубаво и градивно няма да стане.

2024.03.21 | 00:13

43
Бити карти.

2024.03.20 | 23:23

42
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman
Възмутен

2024.03.20 | 22:27

41
Смилов е Гошо тъпото! Говорилня на ПП! Ние не искаме втори мандат! Не и не на некомпетентни,непрофесионални лекета от ПП!
НЕ

2024.03.20 | 22:13

40
В ДЖЕНДЪЛСКИ.НОВИНИ Я.ЧЕЛО.МОМЧЕТО
КЪДЕ.Я

2024.03.20 | 22:11

39
ЧЕТЕ.НОВИНАТА.В "ДЖЕНДЪРЕКСПРЕС ЛИ?
Боко

2024.03.20 | 22:08

38
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.

2024.03.20 | 21:12

15
България, да иска от руските варвари, заграбеното злато от трезорите на БНБ по време на Кубинската криза през 1962 година!
Боко

2024.03.20 | 22:08

37
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.
Боко

2024.03.20 | 22:08

35
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.
Боко

2024.03.20 | 22:08

34
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.
Боко

2024.03.20 | 22:08

33
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.
Боко

2024.03.20 | 22:08

32
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.
Боко

2024.03.20 | 22:08

31
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.
Боко

2024.03.20 | 22:08

30
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.
Боко

2024.03.20 | 22:08

29
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.
Боко

2024.03.20 | 22:08

28
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.
Боко

2024.03.20 | 22:08

27
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.
Боко

2024.03.20 | 22:08

26
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.
Боко

2024.03.20 | 22:07

20
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.
Боко

2024.03.20 | 22:07

19
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.
Боко

2024.03.20 | 22:07

18
Пий си хапчетата слабоумен Анонимен червей.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини