Над 2,6 млрд. лв. ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2024 г.

  • 22 февруари 2024 14:51

  • 242
  • 2
Над 2,6 млрд. лв. ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2024 г.
© pixabay

Приходи в размер на 2,609 млрд. лв. ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2024 г. Това е предвидено в бюджета на фонда, одобрен на днешното заседание на Министерския съвет (МС). Най-големият дял от приходите се очаква да бъде от продажба на квоти за емисии парникови газове - 2,023 млрд. лв., съобщават от правителствената пресслужба. 

Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на „Национална електрическа компания“ (НЕК) ЕАД, включително и за минали регулаторни периоди, произтичащи от статута ѝ на обществен доставчик според Закона за енергетиката. От събраните във фонда приходи ще бъдат предоставяни премии на топлофикационни централи и когенерации, както и на обекти с обща инсталирана мощност 0,5 MW и над 0,5 MW по Закона за енергията от възобновяеми източници, се посочва в решението. 

Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ бе създаден през юли 2015 г. с цел покриване на разходите на обществения доставчик НЕК, произтичащи от задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени. По закон във фонда се събират по 5% от месечните приходи от продажба на електроенергия на производителите и вносителите в страната, от таксите за достъп и пренос на електрическа енергия и природен газ, както и от достъп и съхраняване на природен газ. Във фонда постъпват и приходите от продажба на квоти емисии парникови газове, както и от цена „задължение към обществото", припомнят от МС. 

ВАС отхвърли искането на „Лукойл“ за спиране на изпълнението на заповедта за дерогацията

В началото на днешното заседание премиерът акад. Николай Денков посочи решението за „Сигурност на електроенергийната система“ като пример за решения в полза на хората.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
242 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:50

2
❤️ Г­о­р­­е­щ­­­и­­­ ­м­о­м­и­­­ч­е­­т­а­­ ­­в­­­и­ ­о­­ч­а­к­в­а­­т ­­-­­ X­1­8­­.­F­­­U­­­N

2024.02.22 | 17:10

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини