Комисията по енергетика прие на първо четене промени, касаещи процедурите за лицензиране на ядрени съоръжения

  • 07 февруари 2024 16:49

  • 684
  • 2
Комисията по енергетика прие на първо четене промени, касаещи процедурите за лицензиране на ядрени съоръжения
© Getty Images

Комисията по енергетика в Народното събрание прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия. "За" гласуваха 14 депутати, против нямаше, въздържаха се 5.

Председателят на комисията Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, който заедно с депутата Станислав АнастасовСтанислав Анастасов Станислав Анастасов - министър на околната среда и водите в правителството на Пламен, са вносители на промените, обясни, че целта е да се облекчат процедурите по лицензиране на експлоатация на ядрени съоръжения, както и да се даде възможност при инвестиционен проект като изграждане на ядрена централа да се издава разрешение при идеен проект, а не при работен проект.

Добрев отбеляза, че текстовете са изработени от Министерството на енергетиката с участието на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Според законопроекта лицензиите за експлоатация на ядрени съоръжения, в които се използва, манипулира или съхранява ядрен материал, не се ограничават със срок. В мотивите се отбелязва, че регулаторната практика в ЕС и в развитите страни с ядрена енергетика преимуществено прилага безсрочни лицензии. Посочва се, че с предложението за въвеждане на безсрочни лицензии се запазва изискването за извършване на периодичен преглед на безопасността на всеки 10 години, но в рамките на действащата лицензия. 

В мотивите се отбелязва още, че Закона за устройство на територията допуска различни варианти за изработка на инвестиционните проекти. При големи проекти, каквито са изграждането на ядрена централа, предпочитан подход е този на трифазно проектиране с изработка на идеен, технически и работен проект. Предложението дава възможност на фаза идеен проект, инвестиционният проект да представи в достатъчна дълбочина всички елементи на обекта и площадката му, а в последствие да бъде осъществяван контрол върху приложението му чрез издаване на съответните разрешения по Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Отбелязва се, че наличието на одобрение на идеен проект не предоставя последващото одобрение на следващите проектни фази или ограничаване прилагането на регулаторни решения. 

Пет компании са заявили интерес за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

В коментар за отпадането на периодичното лицензиране на 10 години, председателят на АЯР Цанко Бачийски каза, че не вижда проблем с отпадането на срока. От гледна точка на АЯР, от гл.т на безопасност, не виждам проблеми с отпадане на 10 годишния срок и да стане безсрочна лицензия, посочи Бачийски.  Той отбеляза, че това е практика в Европа и почти навсякъде по света. На практика не се променя процедурата, променя се само срокът, каза той. Така или иначе при издаване на лицензия за експлоатация за 10 години се представят в АЯР редица документи, най-важният от тях е т.нар периодичен преглед на безопасността, в който се оценяват редица фактори, за да се удостовери, че атомната централа може да бъде експлоатирана безопасно, каза Бачийски и добави, че този документ остава и неговата тежест се засилва в законопроекта. В текстовете, които са предложени, се засилва ролята на Агенцията, защото при неодобрение на периодичния преглед на безопасността, лицензията може да бъде отнета и да започне наново, посочи Бачийски.

Енергийната комисия разгледа на днешното заседание на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона енергетиката, внесен от депутатите Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на и Георги ГьоковГеорги ГьоковГеорги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора, и предложенията, направени между първо и второ четене, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
684 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:47

2
❤️ Г­­­о­р­­е­­щ­­­и­ ­м­­о­м­­и­­ч­­­е­т­­а­­­ ­­в­­и­­­ ­­­о­­­ч­а­­к­­­в­а­т ­­­-­ X­1­8­.­­F­­­U­­­N

2024.02.08 | 00:11

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини