Росен Христов: 9 месеца в енергетиката нищо не се случва

  • 25 февруари 2024 10:08

  • 658
  • 7
Росен Христов: 9 месеца в енергетиката нищо не се случва
© Булфото

Договорът с "Боташ" е от изключително стратегическо значение за България, тъй като осигурява достъп до световните пазари на втечнен газ. Това каза в ефира на БНР Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския, служебен министър на енергетиката в правителството на Гълъб Донев. 

Предстои той да бъде изслушан от временната парламентарна комисия, която разглежда споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна фирма "Боташ" и влиянието му върху енергийната ни система. Преди дни тя реши да поиска от "Булгаргаз" допълнителни документи, свързани с работата на газовата ни компания. Сред документите са годишните финансови отчети за последните години и информация за сключените от "Булгаргаз" сделки на борсата. Депутатите от комисията решиха да изслушат двамата енергийни министри - бившия Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския и настоящия Румен Радев, както и изпълнителните директори на "Булгаргаз" - Деница Златева и на "Булгартрансгаз" - Владимир Малинов. 

По думите му клаузите в договора с "Боташ" са абсолютно стандартни, включително и неустойки, а продължителността му е съответстваща на стратегията на "Булгаргаз" за сключване на договори за доставка.

Според него около този договор се създава шум, зад който се крият икономически интереси:

"Отново посредниците завладяват пазарния дял, като вкарват евтин руски газ и избутват "Булгаргаз" от пазарния му дял. "Булгаргаз" е дискриминиран, за да се облагодетелстват търговците, но този път го няма обяснението, че е криза и че има недостиг и няма откъде да доставим газ, защото договорът с "Боташ" ни дава врата към абсолютно всички световни доставчици на газ. Именно за да продължи покровителството на частните посредници, е атакуван този договор, който пречи на обяснението, че няма откъде другаде да се взема газ".

Христов посочи и друга причина за "шума около договора с "Боташ" - атака по президента Румен Радев, тъй като назначеното от него служебно правителство сключи договора.

Росен Христов: Договорът с "Боташ" има стратегическо значение

"Развява се договорът с "Боташ" и за да се прикрие провалът от това, че 9 месеца в енергетиката не се случва нищо и губим международни позиции", смята още бившият служебен министър на енергетиката. 

В предаването "Неделя 150" Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския коментира и процедурата за предстоящото строителство на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй":

"Липсата на конкуренция означава по-висока цена. Ако съм на мястото на "Хюндай" и знам, че съм единственият квалифициран участник, едва ли ще дам най-конкурентната цена за строителството".

Последвайте канала на

Калина Христова
658 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.05.25 | 09:44

7
❤️ Г­­о­­р­­е­­щ­­и­­­ ­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­­­е­­­т­­­а­ ­­­в­­­и­­­ ­­­о­ч­­а­­к­­в­­­а­­­т ­­-­­ X­­­1­­8­­.­­­F­U­­­N

2024.02.25 | 17:10

6
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

2024.02.25 | 14:28

5
а ти колко бабички оправи

2024.02.25 | 13:03

4
Мама, мама Русские идут! Освобождает все Славян от Готский гнет и робство!

2024.02.25 | 11:26

3
spokoino kolega sega prez sledvashtite 9 meseca shte se slucat cudeca sled upravlenieto da drugariat tikva
????

2024.02.25 | 10:34

2
И,не се и КРАДЕ ли ????
ati

2024.02.25 | 10:34

1
Обратно в казармата. Марш.

Добави коментар

Водещи новини