Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за 2024 г.

  • 15 февруари 2024 17:42

  • 451
  • 1
Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за 2024 г.
© Фейсбук

Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за 2024 г., стана ясно от публикация на официалната страница на Община Пловдив във Фейсбук

С 31 гласа „за“ Общинският съвет одобри бюджета на Пловдив за 2024 г.

Преди гласуването кметът на Пловдив Костадин ДимитровКостадин ДимитровКостадин Димитров е новият кмет на Община Пловдив, като бе избран с 54,15% на балотажа на призова общинските съветници да подкрепят финансовата рамка на Пловдив.

„Бюджет 2024 г. е балансиран и реалистичен, това е бюджетът на пловдивчани. Той е направен по такъв начин, че да осигури плавен преход от миналия към настоящия мандат. Чака ни още много работа, за да направим Пловдив още по-приветлив, модерен и привлекателен. Моля да подкрепите финансовия план в името на развитието на града ни“, апелира Костадин ДимитровКостадин ДимитровКостадин Димитров е новият кмет на Община Пловдив, като бе избран с 54,15% на балотажа на.

Той допълни, че фокусът на администрацията е насочен към финансова стабилизация на Община Пловдив.

В началото на заседанието заместник-кметът по финанси и стопански дейности Женя Петкова представи основните параметри на бюджета на Пловдив. Финансовата рамка е в размер на 683 918 800 лева. 383 772 473 лева от тях са приходите от дейности, делегирани от държавата и 300 146 327 лева - от местни дейности.

„Бюджетът за 2024 г. следва да приключи поетите финансови ангажименти от предишния мандат и да положи основата на новото начало. Той предвижда довършване на инфраструктурни проекти от миналия мандат и мащабни инвестиции в образователна, културна и социалната инфраструктура, развитие и благоустройство на кварталите, подобряване на чистотата в града, проектиране на паркове, зелени пространства, поливни системи и обогатяване на културния календар“, посочи Женя Петкова.

Тя отбеляза, че се залагат с 24 000 000 лева по-малко местни приходи, на база анализ на разчетите от миналата година, когато Общината е събрала собствени приходи за 213 млн лева - с близо 78 млн лева по-малко от предвидените. 

Кметът на Пловдив и изпълнителният директор на ББР обсъдиха концесията на Пешеходния мост

„След оптимизация на приходосъбирането, събраните приходи за януари 2024 г. са с 1 милион повече в сравнение със същия период за миналата година“, изтъкна заместник-кметът по финанси и стопански дейности.

Капиталовата програма на Община Пловдив възлиза на 123 375 273 лева.

Със средствата ще бъдат приключени значими инфраструктурни проекти, стартирали в предишния мандат.

Сред тях са „Модър-Царевец“, бул. „Хаджи Димитър“ , ул. „Владая“, Голямоконарско шосе, „Кукленско шосе“, бул. „Северен“, Дондуковата градина, плувният комплекс с 50-метров басейн в парк „Отдих и култура“, стадионите „Христо Ботев“ и „Локомотив“, сградата на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, ДГ „Майчина грижа“, ДГ „8-ми март“, детска ясла и детска кухня в квартал „Съдийски“ , СУ „Константин Величков“, спортният комплекс на езиковите гимназии, зоната около Художествената галерия на ул. „Съборна“ и реставрация на фасадата на филиала на Етнографския музей и други.

Със средства от държавата в размер на 100 млн лв ще се изграждат стадион „Локомотив“, стадион „Христо Ботев“, Голямоконарско шосе, нова улична мрежа със свързваща инфраструктура в район „Тракия“, предвиден е основен ремонт и благоустрояване на кино „Космос“, реконструкция на ул. „Славянска“, на ул. „Генерал Колев“.

Най-много разходи - 41%, са планирани за сферата на образованието, а 22 на сто - за строителство, благоустройство и комунално строителство.

Местните данъци и такси няма да се увеличават, но ще има актуализация на таксите за технически услуги, административни такси, управление на общинско имущество, разрешения за строеж.

„Благодаря на всички за конструктивната работа и за подкрепата. Бюджетът на Пловдив създава и поддържа публичните услуги, подобрява качеството на живот на гражданите. Ще положим усилия да завършим всички важни инфраструктурни обекти и да започнем нови, да усвоим повече евросредства и да направим най-доброто за Пловдив“, обърна се към общинските съветници кметът Костадин ДимитровКостадин ДимитровКостадин Димитров е новият кмет на Община Пловдив, като бе избран с 54,15% на балотажа на.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
451 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.15 | 21:26

1
Чували сте за подобрената формула на Виагра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички, това е просто чудо: Чувствам се по-млад, сексът е като преди брака и това спаси брака ни. Ето какво пишат за нея----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини