Близо 2000 са монтираните климатици по проекта за чист въздух на община Пловдив

  • 09 март 2023 13:55

  • 236
  • 0
Близо 2000 са монтираните климатици по проекта за чист въздух на община Пловдив
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Община Пловдив продължава изпълнението на програмата за безплатна подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични варианти. До момента по проекта са монтирани 2000 климатици и над 180 уреда на пелети, чието поставяне ще бъде възстановено след края на отоплителния сезон. Това съобщи зам.-кметът по екология Анести Тимчев. Проектът "Мерки за подобряване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив, чрез намаляване на емисиите от фини прахови частици от битовото отопление" е по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." и е на стойност 13,8 млн. лева.

Интересът сред пловдивчани е голям и по програмата има подадени над 4000 заявления, посочи Тимчев. Създадена е и допълнителна организация в Дирекция "Екология и управление на отпадъците" за увеличаване екипа на експертите, работещи по проекта. Експертите вече подготвят втория базов период на проекта – 2024-2027 г. Обявена е нова обществена поръчка за демонтаж и извозване на старите отоплителни устройства и през април ще бъде избран изпълнител, допълни Тимчев.

На редовното си заседание на 7 март общинските съветници одобриха отпускането на временен безлихвен заем в размер на 1,7 млн. лв. по проекта, който ще послужи за разплащане към изпълнителите по проекта. Причината за изтеглянето му е, че след направените разплащания до момента, наличните средства от преведения аванс от Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" са изчерпани. След верифициране на средствата, безлихвеният заем ще бъде възстановяван поетапно на Община Пловдив, посочиха от администрацията.

Продължава приемането на заявления по проекта. Попълнени и подписани декларации за участие гражданите могат да подават в деловодството на Община Пловдив.

Последвайте канала на

Десислава Станева
236 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини