НС с редовно заседание: Министри отговарят на въпроси на депутатите

  • 02 февруари 2024 12:00

  • 1458
  • 13
НС с редовно заседание: Министри отговарят на въпроси на депутатите
©

Министър-председателят Николай Денков отговаря на актуални въпроси на депутати в рамките на блиц контрола в парламента.

В парламентарния контрол от 11:00 часа на предварително зададени въпроси на народни представители ще отговаря министър-председателят Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С и министрите на вътрешните работи Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните, на труда и социалната политика Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е, на образованието и науката Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на, на здравеопазването Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на, на културата Кръстю КръстевКръстю КръстевКръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 г. в Пазарджик. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на културата в, на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 и на земеделието Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на

НС гласува на второ четене промени в НПК

От ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател попитаха премиера Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С каква е причината за посещението му в САЩ.

"Официалното пътуване на един министър-председател в партньорска държава не може да се нарече екскурзия. Това е опит за манипулация. Едно от задълженията на министър-председателите е да търсят подкрепа, да представят по подходящ начин приоритетите и резултатите от управленската програма на правителството. Това е не само право и възможност, но и задължение на един премиер", каза за подготвяната визита Денков.

Премиерът разказа за срещата на ЕС в Брюксел, на която са обсъждани и сблъсъкът между Израел и Палестина и земеделските протести.

Отпуснати са 2 млрд. евро за намаляване на мигрантския натиск, част от тях ще се насочат към България.

В двустранни срещи Денков е търсил отново подкрепа за приемането ни в Шенген и еврозоната - основно от "по-консервативни относно разширяването страни - северните, Германия и Нидерландия".

Във всички разговори имаше разбиране за напредъка на България и това, че трябва да сме част от еврозоната и шенгенското пространство. Председателят на комисията Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е ясно изрази тази позиция на ниво ЕС, отчете акад. Денков по пвреме на блиц контрола в НС.

Костадинов се заяде с Денков и му обеща, че когато се завърне от САЩ, от ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател ще му потърсят сметка.

"И не само ние, следи ви цяла България", допълни лидерът на ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател.

Денков каза, че ще даде информация за срещите си и постигнатите резултати.

Лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за попита премиера относно вдигането на цените на услугите на мобилните оператори и какво ще предприеме правителството за това.

Денков подчерта, че правителството няма право да навлиза в договорите на тези оператори, но обеща да проведе разговори със съответните отговорни органи по темата.

По думите на Денков когато има сключени договори, правилата по тях трябвя да се спазват, правителството не можело да се намеси, а само контролните институции. 

Има напрежение по отношение на фермерите в цяла Европа заради нестабилната икономическа среда, някой притеснения са основателни, други като вноса от Украйна например не са, посочи още Денков по време на контрола по отношение на протестите на фермите в Европа и дали у нас се зараждат такива.

“Търси се решение на европейско ниво да отпаднат някой от екологичните изисквания, на национално ниво се търсят средства, за да се подкрепят фермерите. Преглеждаме бюджета на Фонд “Земеделие” за да видим какви средства можем да осигурим, в неделя ще ги представим.”, каза Денков пред депутатите.

Той беше попитан и за казуса със сградата на ул. “Чаталджа”, на който въпрос премиерът посочи, че замесените лица вече били обяснили за какво става дума.

“Не видях някой да е облагодетелстван, няма какво повече да коментирам по тази тема.”, каза още Денков.

"Инфлацията в България спада с доста бързи темпове, през декември тя е по-ниска дори от очакванията. Темпът на спадане е "доста сериозен", очаквам да продължи и през януари, посочи още премиерът по повод намалението на цените на продуктите от кампанията "Достъпно за вас".

Според Денков тя има и социален ефект, освен това цените спадали и на пазарен принцип на база конкуренцията между магазините.

По думите му сме щели да имаме по-ниска инфлация, ако вече сме били в еврозоната.

След изслушването на премиера Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, депутатите подхванаха Закона за защита на растенията.

Възможността за обработка на земеделски площи с дронове и пръскане на растенията регламентираха депутатите днес с промени в Закона за защита на растенията, приети на първо четене с пълно мнозинство.

Вносител на промените е Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри и група народно представители.

Сега в закона са уредени два вида пръскане - въздушно и наземно. Дроновете обаче не се причисляват към нито един от тези два вида, но в същото време вече се използват от голяма част от фермерите.

Според вносителите технологията трябва да бъде регулирана законово, тъй като бизнесът и средата вече я използват и налагат.

Промяната за условията за достъп до помощта от Фонд „Социална закрила“ е спомогнала за това през миналата година около 150 семейства да бъдат одобрени за целева подкрепа в размер на до 2500 лв. за закупуване на оборудване и обзавеждане за домакинството вследствие на бедствия. Някои вече са получили тази помощ, други предстои да я получат. Това обясни социалният министър Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е по време на днешния парламентарен контрол. Тя даде пример, че 133 семейства, пострадали при наводненията в Карловско през 2022 г., са получили такава подкрепа и да възстановят част от разходите си.

Шалапатова отговори на въпрос на депутата от парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ Иван Белчев относно промени в законодателството за по-добро насочване на помощите и социалните услуги за оказване на по-ефективна подкрепа при кризисни ситуации. Повод за зададения въпрос са разрушенията, причинени от смерч, преминал през селата Лъвино и Долец през ноември м.г. Бедствието в селата Лъвино и Долец е поредното, което ни изправи пред предизвикателствата как навременно и ефективно да подкрепим пострадалите семейства, отбеляза министърът. Създадената добра организация на място на структурите на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и координацията с другите компетентни органи не само при това бедствие, но и при всички предшестващи го, е гаранция, че пострадалите домакинства в засегнатите райони получават своевременно необходимата им първа помощ в критична ситуация съобразно регламентите в законодателството, коментира Шалапатова. Тя напомни, че еднократната помощ при бедствия е в размер на до 1512 лв.

През пролетта трябва да бъде приет и проектът на национална карта на социалните услуги, който се основава на около 300 анализа на потребностите от определен вид и капацитет услуги на регионално и местно ниво. Картата трябва да гарантира, че разкритите в дадена община услуги ще отговарят в най-пълна степен на потребностите на жителите Ѝ. Изготвя се и анализ за ефективността на социалното законодателство с акцент върху въздействието на предоставената подкрепа за преодоляване на затрудненията на подпомогнатите, информира също Шалапатова. На база резултатите от това проучване ще бъдат направени предложения за съответните законодателни промени. Предстои синхронизиране на системите на социалното подпомагане с тези, които са свързани с декларирането на доходи, за да се идентифицират наистина най-нуждаещите се от подкрепа хора и семейства, посочи още министърът.

"Не е имало теч на информация. Фирмата гарантира това. Абсолютна гаранция по отношение защита на личните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници, дава като становище и Комисията за защита на личните данни, така че това, което все още се обсъжда в пространството, включително и социалните мрежи, е свързано с някои неверни новини и мнения на участници в обсъждането", увери просветният министър проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на.

МОН е сезирало КЗЛД, защото то е отговорно за администрирането на националната система за информация в системата на средното и предучилищното образование, където се съхраняват данните на училищата, които пък са възложители на дейността с електронния дневник.

Инфраструктурата, върху която се съхраняват данните на електронния дневник, и нейното местоположение не се променят. Не е засегнато и оперативното функциониране на дружеството и то продължава да се управлява от същите изпълнителни директори.

От "Школо" са обяснили, че предстоящата сделка не засяга по никакъв начин имуществото, договорните отношения, правата на собственост, притежаването на дружество, а е само прехвърляне на собственост.

Очаквайте подробности!

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1458 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2024.02.02 | 12:36

13
Мисля че е по редно да отговарят на въпроси зададени от хората ,които са ги избрали и които не са гласували за тях.

2024.02.02 | 11:41

9
"По думите му сме щели да имаме по-ниска инфлация, ако вече сме били в еврозоната." тия бла-бла-бла на какво се основават???? "ако" мирише и цапа гащите, невестулке!

2024.02.02 | 11:48

12
!!! наде.жда дой.чева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Снимка-Гугъл. Новини Бг /// Снимка и Видеоклип за доказателство. ЦИГАНСКАТА БАБА ЯГА. НАДКА ДОЙЧЕВА Е ЦИГАНСКИ БАРОН. ОТ САМОЛЕТ СИ ЛИЧИ ЧЕ Е МАНГАЛКА.

2024.02.02 | 11:47

11
!!! Пол.ина Стан.чева Хамид и наде.жда дой.чева !!! Снимка-Гугъл. Аларма Бг. Дзвер дойчева , че само като ти гледам грозната ЧЕ ЧЕ гадна мутра ЧЕ ЧЕ грознио увиснал нос че че Тръпки ме побиват. ИЗМАМНИЦИ. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТИЯ ИЗМАМНИЦИ.

2024.02.02 | 11:47

10
!!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Наде.жда Дой.чева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!! ................................................................................. !!! На.дежда Дой.чева е близка приятелка с Поли.на Стан.чева, разобличена от Господари на ефира за изма.ми чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. !!! ......................................................................... !!! Пол.ина Ста.нчева Хамид и На.дежда Дой.чева !!! СНИМКА. Абе това със сигур е една и съща на.дежда дойч.ева с нейната гадна и грозна циганска мутра ама тук малко повече с грим , филтри и фотошоп ресурс е прекалила !!! МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ ТОВА НЕ Е ИСТИНА.
НЕ.БЕ

2024.02.02 | 11:16

8
С.ПРЪСКАЧКИТЕ
АМА

2024.02.02 | 11:15

7
И.ДРОНОВЕ.ЛИ.ЩЕ.ИМ КОПУВАТЕ.СМЕШКОВЦИ
Пляс

2024.02.02 | 10:13

6
За Бълхария ще са около 50 мил и те ше отидат за нови яхти, а за миграциите ще делкат от хляба на пенсионера и нуждаещите се
ne

2024.02.02 | 10:13

5
bravo na evrogeiovete 2 miliarda da si zashtitavat darjavite ot cernilki i 50 miliarda na usraina da se zashtitava ot rusia glupostta e normalna za pe dalite
Снежко Снежев

2024.02.02 | 10:05

4
Ъхъ... и 50 милиарда за Клоуня и клоуните му в УСрайна.... урааааааааааааааа и честито на пИчИлившите:)))!

2024.02.02 | 09:45

3
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

2024.02.02 | 09:26

2
GNOMA E NAGAL LAJEC

Добави коментар

Водещи новини