Депутатите приеха важни промени за запасите от нефт и нефтопродукти у нас

  • 25 януари 2024 13:23

  • 689
  • 2
Депутатите приеха важни промени за запасите от нефт и нефтопродукти у нас
© Булфото

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. 

Промените бяха гласувани анблок със 117 гласа „за“, „против“ – двама и 48 – „въздържал се“.  

Според приетите текстове икономически оператори и/или съхранители, които имат възможност да предоставят нефт и нефтопродукти и/или разполагат със свободни съдови вместимости за съхраняване на запаси за извънредни ситуации на територията на други държави членки на Европейския съюз прилагат това право до 50 на сто от индивидуално определените нива на запаси за съответните категории нефтопродукти и нефт.  

Законопроект за изграждане на вятърни електроцентрали в морските пространства прие НС

Всяко конкретно делегиране се допуска по искане на задълженото лице след предварително разрешение от компетентните органи на другата държава членка на Европейския съюз, на чиято територия ще се съхраняват запасите, и последващо разрешение от агенцията, гласят приетите разпоредби. 

В хода на разискванията Драгомир Стойнев от „БСП за България“ коментира, че с приетите текстове се връща предишното положение. Вие, в този парламент, не знаете какво правите. Най-добре е, просто в енергетиката не предлагайте абсолютно нищо, настоя депутатът. Колегата му Румен Гечев добави, че с промените само се внася хаос в запасите от нефт и нефтени продукти. Той коментира, че още при първото четене на законопроекта е предупредил, че не може и 50% съхранение да се постигне след три месеца. Тези антируски закони нанасят щети на България, настоя Гечев и попита кой е автор на тези предложения, за да му искат оставката.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС отговори, че това предложение е дошло от Министерство на финансите. Лицето, което търсите и на което искате оставка, би трябвало да бъде Асен Василев, добави той.

На първо четене парламентът прие да отпадне задължението икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти в страната.

Последвайте канала на

Нора Виткова
689 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.25 | 17:32

2
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> do.my/xbio
Theodor Atanasov

2024.01.25 | 13:37

1
O,YeeeS!

Добави коментар

Водещи новини