Ръководството на МО почете паметта на жертвите на комунистическия режим

  • 01 февруари 2024 18:51

  • 902
  • 5
Ръководството на МО почете паметта на жертвите на комунистическия режим
© МО

Ръководството на Министерството на отбраната почете паметта на жертвите на комунистическия режим, сред които има и редица български военнослужещи, днес, 1 февруари.

В Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим министърът на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за се включи във възпоменателните събития, проведени на територията на затвора и бившия трудов лагер на остров Персин, Община Белене. Пред мемориалната плоча бяха поднесени венци и цветя. Присъстваха представители на държавната и местната власт, организации и сдружения, родолюбиви граждани, съобщиха от пресцентъра на МО. 

Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

В София от името на министъра на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за беше поднесен венец пред Мемориала на жертвите на комунистическата диктатура. Във възпоменателното събитие участва заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Пред параклиса „Всички български мъченици“ до НДК бе отслужена молитва. Слово в деня за почит на жертвите произнесе председателят на 49-о Народно събрание Росен Желязков. Припомнени бяха някои от най-трагичните моменти, свързани с репресиите на комунистическия режим и посегателствата върху демократичните ценности. Присъстваха народни представители и представители на политически сили, евродепутати, представители на държавната и местната власт, на военно-патриотични съюзи и организации, потомци на жертвите, граждани. 

В Казанлък пред паметната плоча на пилотите от въздушните на Негово Величество войски бяха поднесени цветя от началника на политическия кабинет на Министерството на отбраната Добромир Тотев и изпълнителния директор на „ТЕРЕМ ХОЛДИНГ“ ЕАД Калин Димитров. Присъства и командирът на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов. Почетена бе паметта на бележитите възпитаници на Въздушното училище, участвали във войните за национално освобождение и обединение и в процесите на изграждането на Българската армия, а впоследствие станали жертви на репресиите на тоталитарния режим. 

През 2011 г. 1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим по предложение на Желю Желев (президент на Република България в периода 1990 – 1997 г.) и Петър Стоянов (президент в периода 1997 – 2002 г.). На 1 февруари 1945 г. са изпълнени смъртните присъди, издадени от първи състав на т.нар. „Народен съд“ на трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали, полковници, общественици. При последвалите събития в годините на тоталитарния режим хиляди български граждани, сред които и военнослужещи, стават жертви на репресии.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
902 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.02.02 | 02:15

5
Всички ще са в затвора скоро.

2024.02.01 | 21:10

4
Нито един дипломат от ЕС или САЩ не присъстват на това събитие защото ли..

2024.02.01 | 20:28

3
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

2024.02.01 | 20:04

2
Жертвите на Комунистическата Народна Власт са ФАШИСТИ, НЕЗАСЛУЖАВАЩИ НИКАКВА ПОЧИТ.

2024.02.01 | 20:00

1
А на Хамерикските бомби и бомбички кога бре.

Добави коментар

Водещи новини