Българската асоциация на собствениците на земеделски земи иска спешна среща с министър Кирил Вътев

  • 26 януари 2024 11:40

  • 761
  • 1
Българската асоциация на собствениците на земеделски земи иска спешна среща с министър Кирил Вътев
© Pixabay

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) настоява за спешна среща с министъра на земеделието и храните Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на.

Повод е обсъждане на обхвата на законодателните промени в областта на поземлените отношения във връзка с обявени инициативи вследствие на проведена среща в Министерски съвет на 22 януари с представители на неправителствени организации в сектор "Земеделие", пише в становище на асоциацията, изпратено и до медиите. Писмото е подкрепено от Български фермерски съюз, предаде БТА.

БАСЗЗ изтъква, че предвид обезпокоителната липса на яснота и конкретика за обхвата и съдържанието на въпросите, обсъждани на гореспоменатата среща, асоциацията държи да изложи своите съображения, свързани с "непрозрачния начин, по който се прокарват мерки и законодателни инициативи, които могат да засегнат по негативен начин интересите както на десетки хиляди земеделски стопани, така и на близо 3,5 млн. собственици на земеделски земи". 

Според БАСЗЗ, под неприемлив с оглед на Конституцията на Република България, държавното ни устройство и действащите закони натиск от страна на една неправителствена организация (Българска аграрна камара – сдружение, регистрирано по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел), се диктува дневният ред на българското правителство и се чертаят посоки на законодателна и други дейности, които не са предвидени нито в правителствената "Програма за управление на Република България" (юни 2023 г. – декември 2024 г.), нито в Законодателната и оперативна програма на Министерския съвет.

Асоциацията смята, че искането за въвеждане на механизъм за държавно регулиране на цените на поземлената рента е в разрез с поне два основни постулата на Конституцията. 

БАСЗЗ цитира член 17, ал. 1 и ал. 3 от Конституцията, който гласи, че правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона и че частната собственост е неприкосновена. Според чл. 19, ал. 1 от Конституцията, икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива. "В този смисъл държавното регулиране на цените на рентите би ни върнало в коловозите на една тоталитарна система на управление, с държавна планова икономика от административно-команден тип и съществено ни отдалечава от европейското развитие на България", посочва асоциацията.  

В становището пише, че чрез допускането на форми на непрозрачно за широката общественост съглашателство между представители на изпълнителната власт и определени субекти по въпроси, които касаят тесни икономически интереси на последните, не се зачитат създадените правила и формати на всеобхватно и прозрачно взаимодействие с неправителствения сектор – а именно учредените Консултативните съвети към министъра на земеделието и храните. 

"Всички гореописани обстоятелства за нас са ясен сигнал, че подобни действия на определени представители на неправителствения сектор не се римуват по никакъв начин с обществения интерес и още по-малко с тези на земеделската общност, с интересите на собствениците и ползвателите на земеделски земи. Нарушават се всякакви предели на приемливо институционално взаимодействие, законност, прозрачност и отчетност в името на тесни икономически и дори вероятно някакви политически интереси. Това не е първи такъв пример през новата ни история, на който сме свидетели. През последното повече от десетилетие по емпиричен път се доказа, че пришиването на опити за законодателни инициативи (особено в областта на поземлените и свободните пазарни отношения) към опитите за решаване на текущи и краткосрочни конюнктурни нужди винаги е водело до нормативен и регулаторен хаос. В тази връзка се обръщаме се към вас с призив за връщане към нормалността и законността", пише БАСЗЗ в заключение.    

БТА припомня, че в сряда, 24 януари, Българската агрохранителна камара (БАхК) изпрати отворено писмо до председателите на управляващите парламентарни партии, с копие до председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри и министъра на земеделието и храните Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на, в което настоява за среща, на която да бъдат обсъдени, развити и решени въпросите пред българското земеделие. Камарата настоява за пълна прозрачност и дискусия с участието на представители от всички заинтересовани страни.

"Изненадани сме от подхода, който бе приложен при подготовката и провеждането на срещата с министър-председателя Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в понеделник, 22 януари. От публичната информация, която получаваме, разбираме, че участниците в срещата се очаква да определят политиките и новите ставки по украинската помощ за 2024 година. Считаме, че администрацията в лицето на Министерски съвет и Министерство на земеделието и храните (МЗХ) са допуснали грешки при организирането на тази дискусия", се подчертава в писмото.

Министър Вътев взе участие в министерска конференция в Брюксел за превенция и контрол на болестите по животните

Последвайте канала на

Десислава Станева
761 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.26 | 13:10

1
Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук----> use.my/zf32

Добави коментар

Водещи новини