Николай Радулов за отменената ротация в парламентарна комисия: Чисто политически показно упражнение от страна на Пеевски

  • 25 януари 2024 08:28

  • 1764
  • 8
Николай Радулов за отменената ротация в парламентарна комисия: Чисто политически показно упражнение от страна на Пеевски
© Булфото (архив)

"Не намирам друг мотив, освен чисто политически показно упражнение от страна на г-н Пеевски. Председателят на комисията по същество е равен на членовете ѝ. Това, което зависи от него, е изготвянето на дневния ред на заседанията – това не е от особено значение". Това мнение изрази пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, депутат в 46-ото и 47-ото НС, оглавявал една от парламентарните комисии за контрол над службите за сигурност. Той коментира отмененото председателство на ротационен принцип в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, след като дойде ред на "Възраждане".

Сигурно е, че всеки член на тази комисия може да повдига каквито въпроси желае. Отделно всеки депутат има правото да присъства на заседанието на комисията, но без право на глас, обясни той.

Радулов намира доводите, че ръководенето на тази комисия от едно или друго лице може да доведе до изтичане на класифицирана информация или до външнополитически проблеми за "страшна нелепица".

Тези комисии не оказват абсолютно никакъв контрол върху специалните служби, категоричен е Николай Радулов. По думите му, дори при големи неуредици в службите комисиите в Народното събрание в момента не могат да вземат решителни мерки.

"Идеята е тези комисии да не позволят специалните служби да се превърнат в бухалка. Така че малко повече пълномощия по отношение на битието и начина на действие на ръководителите на специалните служби не би било излишно. В някои държави тъкмо за да се предотврати злоупотребата от страна на властимащите, такъв тип комисия се дава на опозицията, но у нас това е било счетено за прекалено радикално", коментира Радулов. 

Злоупотребява се с приказките за ротацията в тази комисия, а цялата държава в момента е на ротационен принцип, посочи експертът.

"Службите много отдавна са овладени - от среди, близки до ГЕРБ и това няма никаква промяна. Опитите на ПП да инсталира там някакви хора са неуспешни. Това е политически и експертен наивизъм", заяви Радулов.

Според него ако Пеевски оглави тази комисия, ще е от най-абсурдните неща, на които ставаме свидетели и ще е първият случай в света, в който лице от списъка "Магнитски" би застанало начело. Ще е "много лош знак по отношение на нашите партньори", каза проф. Радулов.

Парламентът отне от "Възраждане" ръководството на комисията за службите

"Ние знаем точно какъв евроатлантик е той и да се прави на противник на "всичко руско", няколко души – включително г-н Пеевски, успяват с изявата си срещу Русия и президента, успяват да накарат хората да им симпатизират. Показвайки публично евроатлантическо държание, на което никой не вярва, той вкарва хората точно в обратната позиция."

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1764 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
иван

2024.01.29 | 10:30

8
ПЕЕВСКИ Е ЕВРОАТЛАНТИК А ТОЯ РАДУЛОВ Е ПРОСТО-КОМУНИСТ!!

2024.01.25 | 11:59

7
Грозното изчадие Пеев-ки е превзело подло властта. Той е инициатор за 3ти март да го няма със сигурност. Турците бленуват за това.

2024.01.25 | 11:29

6
Пеевски, направи не мога да го позная! Как мачка каалтъ баце, май ще гласувам за него

2024.01.25 | 10:52

5
Тоя дърт комунист и той се изака

2024.01.25 | 10:15

4
negramotnik za kakvi politiceski deistvia govorish ot edin kradec kato peevski kradcite ne mogat da badat politici
млк

2024.01.25 | 09:18

3
Тая лоена миризлива топка защо още не е в панделата, а опеределя поведение .Като го погледне човек -започва да му се повръща.

2024.01.25 | 09:11

2
vadite naroda po ulicite i gi preklio4va za nqma i 20 min
малоумни лисме

2024.01.25 | 08:45

1
Какъв експерт само? За да е налице отмяната, не е само дело на Пеевски?! Защо само него споменавате?

Добави коментар

Водещи новини