Куцкова: 9-годишният мандат на Атанасова и Белазелков е арогантно решение

  • 22 януари 2024 11:25

  • 1271
  • 4
Куцкова: 9-годишният мандат на Атанасова и Белазелков е арогантно решение
© Нова тв

Назначението на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии с мандат от 9 години е в пълно противоречие с решението на КС. За мен това е напълно необяснимо и е много арогантно решение. Показва грубо незачитане на правилата на правовата държава. Не знам дали няма таен замисъл да продължи да се тупа топката. Депутати ще атакуват това решение пред КС, което ще доведе до ново гласуване, ще отложи клетвата и ще остави съда непопълен. Това каза съдия Нели Куцкова в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

"Зарадвах се, когато предложиха колегата Белазелков, защото си казах, че се търсят експерти. Всички обаче бяха шокирани за Атанасова. Добре беше, че ги изслушваха, но нивото на изслушване беше... Имаше базово некомпетентни и неграмотни въпроси", коментира тя. 

По думите ѝ прибързването с деня на избора на нови конституционни съдии е надбягване с времето.

"В петък влиза в сила конституционното решение, което касае съдиите от КС. По принцип мандатът им е 9 години. Има 3 квоти - президентска, парламентарна и на върховните съдии. На всеки три години се сменят магистратите от всяка квота - така се осигурява приемственост. Последните две години обаче НС не си избираше съдии от неговата квота. Затова се прецени новопостъпилите да довършат мандата в рамките на 7 години", обясни Куцкова. 

Нели Куцкова за новите лица в КС: За мен нямаше реален избор

Според нея утре трябва да се реши кой ще е новият български съдия в ЕСПЧ. "Кандидатите са трима - Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент, Галя Вълкова и Драгомир ЙордановДрагомир Йорданов Драгомир Йорданов е министър на правосъдието от 12 март до 29 май 2013 г.   Драгомир Йорданов е.

Те са все сериозни хора, няма да изложат България. Единствено омбудсманът е известна личност, но Вълкова е подкрепена от съдиите. Участва в обучение на други съдии и е изключително подготвен човек. За мен тя е най-подходяща, но е и най-скромна, няма да се изяви. Ковачева не познава родната действителност и правилата на българската съдебна система", смята съдийката. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1271 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Куцащата

2024.01.23 | 20:37

4
Но ако бях аз, на мястото на Деса, нямаше да е арогантно.
Снежко Снежев

2024.01.23 | 16:18

3
Малко са им даже 9 години... трябваше да ги назначат пожизнено, че да спазят евроГейските практики... тъй де, нали се пишем евроГейска дИмокрация:)))!

2024.01.22 | 11:55

2
i ti babe mai si kupena zashto samo tezi 9 godini samata mastia atanasova ne e li arugantno reshenie

2024.01.22 | 11:50

1
Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства и го купувам тук-----> use.my/zf32

Добави коментар

Водещи новини