НС с извънредно заседание заради Конституцията, "Възраждане" и ИТН напуснаха залата

  • 19 декември 2023 10:03

  • 2952
  • 55
© Булфото

Конституционните промени влизат за второ четене в парламента.

Според приетите от ресорната комисия, която заседава през уикенда, поправки се допуска двойно гражданство за министри и депутати, както и регулаторите да се избират с мнозинство от 2/3.

В началото на заседанието бяха регистрирани 194 народни представители.

Надежда Йорданова: Фокус на реформата в Конституцията е осигуряване на истински независим съд

В началото на заседанието Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г. излезе с изказване, че вчера "мъжете" от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и ДПС са се били, а представителите на ПП-ДБ са снимали отстрани като "мъже с вагини" и "кифлички". Така депутатът от ИТН получи две наказания в рамките на едва шест минути. 

"Това мнозинство ще направи с основния закон това, което направи с Паметника на Съветската армия". Той призова "всички нормални хора да напуснат залата".

Последва декларация и от името на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", като Костадин КостадиновКостадин КостадиновКостадин Костадинов е роден на 1 април 1979 г. в град Варна. Завършва магистратура по балканистика обяви, че от партията му напускат заседанието само 15 минути след началото му. С тях залата напуснаха и от групата на ИТН.

Костадинов заяви, че това не е конституционно мнозинство, а "антиконституционен башибозук". Той каза още, че от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" ще сезират Конституционния съд за "готвеното беззаконие".

Булфото

Този парламент няма нито юридически, нито политически, нито морален капацитет да прави промени в основния закон и да променя обществения договор в България, каза председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова по време на разискванията на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията.  

Нинова декларира, че „БСП за България“ ще участва в дебата по Конституцията и ще изрази категорично с гласуване и с изказванията си мнението си „против“ всички предложения. Още веднъж доказваме, че сме опозиция и единствената алтернатива на „сглобката“. Относно позицията на „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ и „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, които напуснаха зала, Нинова посочи, че ако някой бойкотира нещо, не внася десетки предложения за изменения. 

Ние от БСП не внесохме нито едно предложение, защото сме принципно, последователно „против“ тези грешни, юридически нескопосани, политически недомислени промени в Конституцията. Тези, които бойкотират, днес няма да бъдат тук, за да защитят собствените си предложения, добави Нинова и попита защо ги правят тези предложения, след като напускат залата. 

Конституцията е висша форма на обществен договор и като такава би трябвало да изисква огромно обществено съгласие, посочи Нинова. В случая нямаме и наченки на обществено съгласие, констатира Нинова и добави, че има над 50 отрицателни становища от всички професионални гилдии, от неправителствени организации, международни организации, Венецианската комисия и нито едно позитивно. Тази Конституция не представлява обществен договор, каза Нинова и добави, че тя ще взриви съществуващия обществен договор в настоящата Конституция. Оценките за тези предложения са от противоконституционни  до предателство на националния  суверенитет, цитирам учени, конституционалисти и професионалисти. Голямата цел на тези промени беше реформата в съдебната система, отбеляза Нинова и изтъкна, че всички, които работят в съдебната система, казват, че тези промени са недомислени, противоконституционни и че ще създадат повече проблеми, отколкото ще решат. По същество промените представляват политическо овладяване на прокуратурата, подчиняване на прокуратурата на политическата воля на мнозинството, разсипване на прокуратурата, цитати, казани от прокурори чрез тази уж децентрализация – това не е съдебна реформа за по-добро. Ще довършите окончателно мечтата за справедливост, която има всеки български гражданин по отношение на правораздаването. Двойното гражданство за народни представители, а оттам и за други висши длъжности в държавата, представлява отказ от национален суверенитет, посочи Нинова. Лидерът на левицата отбеля, че между първо и второ четене са влошили качеството на текстовете, които се гледат. 

Христо Иванов от ПП-ДБ отговори, че ако се говори за взрив, той вече е настъпил при това положение в прокуратурата. За съжаление, конституционното статукво в съдебната власт е източник през тези 30 години на постоянни сътресения, каза Иванов и припомни, че първата стратегия за реформа в правосъдието е писана 1996 г. от министър на правосъдието на БСП - Младен Червеняков. По думите му тази стратегия идентифицира проблемите в Прокуратурата и поставя въпроса за нейното изваждане от съдебната власт.

Иванов каза още, че се злоупотребява с аргумента, че този парламент не можел да променя Конституцията. Ако продължаваме да делегитимираме парламента, смятаме ли, че ще има по-легитимен, който да променя Конституцията. Това е много опасен аргумент и вие от гледна точка на вашето позициониране като системна партия, много добре разбирате това и призивът ми е да не злоупотребявате с него. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2952 55

Свързани новини

Коментари 55

Добави коментар
Ха

2023.12.19 | 16:16

55
Докога ще четем тъпите коментари на още потъпия Александър Томов а между другото този боклук къде е завършил

2023.12.19 | 12:41

54
ПАРЛАМЕНТ С РЕКОРДНО НИСКО ДОВЕРИЕ, С ПОД 40% МЕНТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО И СВРЪХНИСКА ЮРИДИЧЕСКА ПОДГОТОВКА ЩЕ ПИПА КОНСТИТУЦИЯТА. ЧЕ ТЕ ДОРИ НЕ СА Я ЧЕЛИ,

2023.12.19 | 12:40

53
Руските войски напредват настъпват на Купянско, Лиманско и Бахмутско направления, като основната им цел е да превземат Часов Яр, а след това да напреднат към Краматорск и Славянск. За целта те са хвърлили на предните линии подразделенията от бивши престъпници "Шторм Z“ и "Шторм V“, а зад тях са най-боеспособните части на десантните войски и морската пехота. Това заяви командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, цитиран от "Украинская правда“. "Продължават настъпателните действия на врага на Купянско, Лиманско и Бахмутско направления.
Успех !

2023.12.19 | 12:36

50
Привеждането на Конституцията към принципите на Европейското право е най-дългоочакваната и ключова за демокрстизирането и просперитета на страната реформа. Не само заради Шенген ! Не само заради Еврозоната ! Не само заради външните инвестиции или заради каквото и да е друго последствие ! А заради облика на България и бъдещето на нейния народ ! Сега е моментът. Затова действайте ! Запишете имената си в тази страница на неговата история ! На този фон защо в залата отсъстват депутати от ПП-ДБ ?
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2023.12.19 | 12:38

52
ПАРЛАМЕНТ С РЕКОРДНО НИСКО ДОВЕРИЕ, С ПОД 40% МЕНТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО И СВРЪХНИСКА ЮРИДИЧЕСКА ПОДГОТОВКА ЩЕ ПИПА КОНСТИТУЦИЯТА. ЧЕ ТЕ ДОРИ НЕ СА Я ЧЕЛИ, МА, ПОДЛОГО.
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРКИ В ЖОПА

2023.12.19 | 12:22

43
ЕЙЙЙЙЙ ...КИИСКИ ....ПУУУТТТКОООООО ......., ЗАЩО СЕ БИЕШ ТИ БЕ .....,А .....С ЖЕНСКИЯ ПОЛ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ......, ЗАЩО БЕ ......КЪЪЪСССООПИИИШКОООООО .....ЩЪЪ ФФФАААНА И ЩЪЪЪ ИИИБА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ .......
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2023.12.19 | 12:38

51
КОГА ЩЕ РАЖДАШ ОТ ПЕЕВСКИ, КУPBO? ХАХАХАХАХА
КИССКА МУ М,АЙЙЧИНА ...НА ..

2023.12.19 | 12:24

44
НС НА КОСТА КОПЕЙКАТА ......,А ПЪК ЛЮЛЯКА СЕ ЗАГРИЖИЛ ЗА ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ГЕРБ , ПП ,ДБ ...И ДПС ............,ААААААХХХХХХ ....... ТОВА ШИЗОФРЕНИЯ ФАЗА ЛИ Е .... ПРОГРЕСИВНА МАНИАКАЛНА ПСИХОЗА .....

2023.12.19 | 12:36

49
Сглобката от ПРОВИЗАНТИЙЦИ, ПРОТЮРКИ и ПРОЗАПАДНИ РИМИ - ГЕРМАНИ всички с ТЮРКСКИ произход приключва История СЛАВЯНОБЪЛГАРСКАЯ днес. Започва отново ТЮРКОБЪЛГАРСКА история, БЪЛГАРИТЕ ще бъдат върната към ТЮРКСКИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК и произход.
Просто човек

2023.12.19 | 12:33

48
Без заплати за путинските слуги!
КИССКА МУ М,АЙЙЧИНА ...НА ..

2023.12.19 | 12:25

45
........ НА КОСТА КОПЕЙКАТА ......,А ПЪК ЛЮЛЯКА СЕ ЗАГРИЖИЛ ЗА ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ГЕРБ , ПП ,ДБ ...И ДПС ............,ААААААХХХХХХ ....... ТОВА ШИЗОФРЕНИЯ ФАЗА ЛИ Е .... ПРОГРЕСИВНА МАНИАКАЛНА ПСИХОЗА .....
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРКИ В ЖОПА

2023.12.19 | 12:33

47
ДО НОВИНИ БГ ......, ЗАЩО ЛЮЛЯКА ПИШЕ....(К,УРВА) ......БЕЗ ЦЕНЗУРА ......., ... ЕЙЙЙЙЙ БООКЛУУУКОООО ОТ САЙТА ВИ ......ЕЙЙЙЙЙ ...... САБОТИРАТЕ СЕ САМИ ЛИ. . МНОУУУ ТЪПИ СТЕ

2023.12.19 | 12:31

46
Давай Коце! продажниците се насраха!

2023.12.19 | 12:20

42
Сглобката от ПРОВИЗАНТИЙЦИ, ПРОТЮРКИ и ПРОЗАПАДНИ РИМИ приключва История СЛАВЯНОБЪЛГАРСКАЯ днес., Започва отново ТЮРКОБЪЛГАРСКА история, БЪЛГАРИТЕ ще бъдат върната към ТЮРКСКИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК и произход.

Добави коментар

Водещи новини