За по-малко от 10 минути: Промените в Конституцията минаха на трето четене в комисия, утре се гласуват финално в зала

  • 19 декември 2023 17:47

  • 1607
  • 4
За по-малко от 10 минути: Промените в Конституцията минаха на трето четене в комисия, утре се гласуват финално в зала
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Промените в Конституцията, които по-рано днес бяха приети на второ четене в зала с гласовете на "Продължаваме промяната Демократична България", ГЕРБ и ДПС бяха гласувани за по-малко от десет минути и на трето четене в ресорната комисия.

Тя беше свикана 30 минути след края на заседанието, което разгледа за близо шест часа измененията. Преди окончателното трето гласуване депутатите не могат да правят предложения за изменения по същество, а само технически редакции. След като заместник-председателят на парламента Никола Минчев прочете доклада, стана известно, че никой няма корекции.

Единствено Златан Златанов от "Възраждане" имаше предложения за промени преди второ четене, но отказа да присъства на разглеждането на измененията и напуснаха залата. Той заяви, че иска заседанието на комисията да спре, докато се попълни нейният състав. Но същевременно с това той обяви, че напуска в знак на протест, пише "Дневник".

"Извършваме нарушение. Трябва да има още един представител на БСП и двама от "Има такъв народ". Действащата комисия не е формирана на паритетен принцип. В противен случай може да искаме отмяна на текстовете пред Конституционния съд, без да се обсъждат по същество. В знак на протест, аз напускам", заяви Златанов.

Изказването му не предизвика смут в останалите членове на комисията. Думата взе Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната Демократична България", която изказа благодарност към референтите работили по текстовете и на председателя на комисията Радомир Чолаков за организацията.

След което текстовете бяха гласувани и одобрени от комисията. Предстои окончателното им приемане в зала, на 20-и декември, сряда, което съвпада с предварително обявения от представители на управляващите и подкрепящите ги от ДПС график.

В промените е записано, в срок от шест месеца от окончателното им приемане, депутатите трябва да приемат промени в съответните закони. В срок от три месеца след това ще се проведе нов избор за членове на съдебния съвет. Дотогава ще действа настоящият, избран през 2017 година.

Механизмът за разследване на главния прокурор вече е в Конституцията

Промените най-общо предвиждат:

Разделяне на съдебния съвет на два съвета - за прокурори и за съдии, като между тях ще има общо звено, което ще се събира само по ограничени въпроси;

Президентът ще може да назначава и освобождава тримата големи, но ще има седемдневен срок за издаване на указ;

Служебният премиер ще се посочва също от президента, но той ще избира от определен кръг лица, сред които директорът на БНБ и неговите заместници, омбудсманът и неговите заместници, председателя на Сметната палата или заместника му;

Министрите и депутатите ще могат да са с двойно гражданство;

Парламентът вече няма да се разпуска от президента и ще заседава до избиране на нов;

Депутатите приеха при избора на ръководители на регулаторните органи да се спазват принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да се гарантира тяхната независимост. За да бъдат избирани, за тях трябва да са гласували две трети от народните представители;

Главният прокурор ще е с петгодишен мандат, а съдебният съвет - по четири години.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1607 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Грозотия

2023.12.19 | 19:04

4
Свинка със сини зъби
дб кавалите

2023.12.19 | 18:56

3
много с перма изядоха тези от дб гнома пп и л айри
доган мангала

2023.12.19 | 18:41

1
ще ви запалим не се радвайте не си мислете започва война
така е

2023.12.19 | 18:48

2
дано пукнат веднага соросоидните престъпници....

Добави коментар

Водещи новини