Политолог за участието на ДПС в конституционната реформа: Искат да си изчистят репутацията

  • 19 декември 2023 17:47

  • 1847
  • 1
Политолог за участието на ДПС в конституционната реформа: Искат да си изчистят репутацията
© Нова нюз

С приемането на промените в Конституцията до края на годината, вероятно се цели управляващите да направят отчет на свършената работа. Това сложно мнозинство беше легитимирано с основната цел за промените в Конституцията. През март се очаква и ротация и сегашните управляващи искат да направят равносметка. Това заяви политологът доц. Милен Любенов в предаването "Денят на живо". 

По думите му конституционният дебат заслужава много повече обществен и експертен дебат, "какъвто не се състоя в цялост". 

Участието на ДПС в този управленски формат беше лиегитимиран единствено с промени в Конституцията. Когато беше съставено правителството, знаехме че има разговор между ПП-ДБ и ДПС. Иначе нищо не налага участието на ДПС в това мнозинство. ДПС прави опит да изчисти своята репутация, тъй като те и ГЕРБ бяха обвинявани, че спъват съдебната реформа, смята политологът. 

Относно решението хора с двойно гражданство да са депутати или министри, Любенов смята, че "зад тази идея стои ДПС". И добави, че това е било част от договорките между политическите сили в рамките на конституционните промени. 

НС одобри списъка от висши държавни длъжности, измежду които ще се определя служебен премиер

Припомняме, че по-рано днес депутатите решиха, че за служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. 

Това е текст, който може да доведе до много хипитези. Добра е идеята НС да има непрекъсваемост, така че служебното правителство да бъде подложено на парламентарен контрол. Ограничението създава предпоставки за много неясности. Какво ще се случи ако тези длъжностни лица откажат да станат служебен премиер? Това може да ни постави в ситуация на конституционна криза, посочи още доц. Любенов. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1847 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Венелин Марков

2023.12.19 | 18:11

1
Не допустимо.Етническа партия да оформя конституцията на една нация.Благодаря и ДОВИЖДАНЕ!!!

Добави коментар

Водещи новини