НС прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

  • 29 ноември 2023 14:57

  • 385
  • 2
НС прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили
© Булфото (архив)

Курсантите във военни университети ще получават, освен стипендия за притежаваното звание, и нов вид стипендия - за подготовка за изпълнение на военна служба като професия, приеха на първо четене депутатите.

Със 155 гласа "за" и един "въздържал се" парламентът одобри законопроект за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, внесен от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС. Към момента курсантите получават основна стипендия за звание в размер на от 260 до 305 лв., като трябва да се има предвид, че те нямат правото на допълнителна трудова дейност, посочват вносителите. Целта на промените е повишаване на привлекателността на военните специалности. 

Предвижда се размерът на новата стипендия да бъде не по-малко от 1,3 от базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност, която се определя ежегодно със закона за държавния бюджет. С промените обучаващите се във висши военни училища ще получават кумулативно две стипендии, като за курсант минималната ще стане в размер на 754 лв., а максималната 934 лв. (приблизително размерът на минималната работна заплата за 2024 г.) За курсант – офицерски кандидат I клас минималната стипендия ще бъде 1099 лв., а максималната – 1299 лева.

Годишният разход за предложената законодателна промяна е в размер на 5 320 380 лева. Средствата могат да бъдат осигурени в рамките на планираните средства за отбрана в Закона за държавния бюджет, се посочва в доклада на парламентарната комисия по отбрана.  

НС реши да не проверява дали срещу действащ министър е бил оказван натиск от депутати

Депутатите одобриха на първо четене и законопроект за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили, внесен от Министерския съвет, със 103 гласа "за", 35 "против" и 13 "въздържал се". Сред целите на промените са подобряване на ефективността в дейността на Съвета по отбрана чрез оптимизиране на състава му и осигуряване на гаранции за компенсиране на всички направени разходи от страна на Министерството на отбраната за обучението на военнослужещите чрез поемане на задължение от тяхна страна за изпълнение на военна служба за определен период от време.   

Николай Дренчев от „Възраждане“ коментира, че с промяната, внесена от депутати, се прави крачка в правилната посока, увеличавайки стипендиите на курсантите във военните училища. „Възраждане“ ще подкрепи тази мярка, посочи той. Дренчев отбеляза, че страната ни дава милиарди за военни самолети и на този фон да дадем пет милиона за обучение на военнослужещите не е особено голям разход. Няма да подкрепим предложението на МС, каза още той. Категорично не можем да се съгласим, че мястото на директора на служба „Военно разузнаване“ не е в Съвета по отбрана, заяви той. 

Атанас Зафиров („БСП за България“) каза, че промените, които регламентират въвеждането на втора стипендия за курсантите, ще бъдат подкрепени от парламентарната им група. Това е една правилна стъпка за преодоляване не некомплекта в армията, макар и малко закъсняла, посочи той. По думите му показателно е, че днешната стъпка се прави от народни представители, а не от Министерството на отбраната (МО). В същото време МО внася законопроект за промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, където наред с някои хубави неща, основната цел е „да порежем“ състава на Съвета по отбрана, явно там по-малко досадници „да се пречкат“ на министъра да си взима сам важните решения, коментира Зафиров. 

Александър Вълчев от „Има такъв народ“ също заяви, че ще подкрепят законопроекта, внесен от депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, предаде БТА. Показахме, че когато искаме, можем да бъде национално отговорни и как с три стъпки може да се реши един проблем, посочи той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
385 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.29 | 16:12

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

2023.11.29 | 16:11

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини