Денков заплаши с оставка заради полицейското насилие

  • 20 ноември 2023 16:03

  • 6415
  • 50
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

На брифинг в Министерски съвет премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С призова анкетна комисия в Народното събрание да разследва полицейското насилие по време на протеста на 16 ноември в София срещу ръководството на Българския футболен съюз, предаде репортер на Novini.bg.

Ако министърът (на вътрешните работи Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните - б. ред.) това като насилие, което заслужава изключително тежка санкция, включително и изясняване защо това се случва периодично в полицията и как го премахваме, да, ще си подам оставката. Абсолютно неприемливо е това да се случва всеки път. Трябва да излезе публично и категорично да осъди всички форми на полицейско насилие. Трябва да има разследване за всички тези случаи. Трябва да има адекватни наказания. Адекватни не означава забележка, заяви Денков.

Огромният брой полицаи охраняваха протеста по начин, който може да служи за пример, но тези, които използваха палките и биеха без причина паднали хора, нямат място в редиците на полицията.  Тези полицаи петнят полицията и нямат място там, посочи премиерът. 

Не мога да приема да съм премиер в правителство, което бие хората по улиците - така както ставаше преди. Сред част от хората в полицията има култура, която смята за нормално да биеш с палки беззащитни хора, деца, жени. Това е абсолютно неприемливо. Отношението ми към министъра ще зависи от неговото отношение към насилието. Искам и вътрешният министър, и политиците, които го защитават, да кажат защитават ли тази позиция или не. Ако министърът излезе и каже нещата, които аз казвам, има действия и тези полицаи напуснат, няма да имам проблеми с него. Ще имам проблем с него, ако продължава да замазва ситуацията, подчерта Денков. Той съобщи, че вече е разговарял по темата с вицепремиера Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Всички такива действия трябва да бъдат проверени и наказани. Трябва да изчиситим структурите на Националната полиция от усещането, че това е приемливо. Хората, които го смятат за нещо нормално, трябва да излязат оттам. Очевидно тук има системен проблем и този пробем трябва да се реши. Но няма как да се реши, ако министърът подценява този проблем. Искам да чуя какво мисли по въпроса, но до момента не съм го чул, отбеляза министър-председателят.

Премиерът Денков обяви гратисен период за хартиената рецепта

Премиерът информира, че няма нов назначен заместник-министър на вътрешните работи. По думите му освобождаването му не беше предвидена стъпка, но след това, което се случи, той трябваше да понесе отговорност. По отношение на петимата полицаи от протеста, които се проверяват за насилие срещу граждани, Денков каза, че всички, които са участвали в такъв тип действия, трябва да бъдат разкрити и наказани. "Но проверки са правени и в миналото, и ако те пак завършат с това, че е виновно момичето, както имаше в миналото такава информация, те не вършат никаква работа", заяви премиерът. По думите му хората, които смятат насилието срещу мирни граждани за нормално, трябва да излязат от МВР. Трябва да има обучения, които да показват докъде може да се прилага сила и откъде нататък не се прилага. Очевидно има системен проблем и той трябва да се реши, заяви Денков. И няма как той да се реши, ако министърът го подценява. Искам категорично да чуя неговото мнение за това, което се случи, до момента не съм го чул, каза още Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

В отговор на въпрос чий министър е Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните - на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на или на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", Денков каза, че ще коментира тази тема, след като не е на този пост. 

Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С обобщи резултатите от днешната регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието в Министерския съвет и увери, че в последните пет месеца е постигнал значителен напредък по редица дейности, свързани с темата. 

Едната е свързана със създаването за първи път на Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие. Вторият напредък е, че за първи път е създадена структура в МВР за подкрепа на жертвите от домашно насилие. Там служителите се подготвят така, че да могат да помагат на хората. Трето – за първи път е подписан на национално ниво меморандум за сътрудничество между Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и Националното бюро за правна помощ, което позволява на всяка една жертва на насилие да получи безплатна правна помощ. Създадени са още два нови кризисни центъра, така че в момента имаме общо 31 центъра с 348 места за настаняване на жени и деца, пострадали от домашно насилие. В момента се изпълняват 17 проекта, координирани от Министерството на правосъдието, посочи Денков. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6415 50

Свързани новини

Коментари 50

Добави коментар

2023.11.22 | 08:49

50
Денков е пич!За разлика от ПЛЪХ БОРИСОВ!
време е накой да отговаря в тази държава

2023.11.20 | 23:23

49
Денков как можеш да понесеш това унижение ,това непризнаване че си министър председател на република България .ДПС и герб не те зачитат и не те признавяат че си ръководител на тази държава .Срамота и срамда седиш като изхвърлено циганче от пкъщи и да чакаш милост от бандитите и престъпниците

2023.11.20 | 22:45

48
Айде махай се плъх грозен!!
Смрадлив денк

2023.11.20 | 22:18

47
Сапунчо пуска пяна и мехури!!Е,и воня!!

2023.11.20 | 21:54

44
Ще давам оставка,няма да давам

2023.11.20 | 21:55

46
Латиноамериканска сапунка

2023.11.20 | 21:55

45
Ще съм булка,няма да съм булка
георги

2023.11.20 | 21:31

42
СЛЕД КАТО ДЕНКОВ ИСКА ОСТАВКАТА МУ ТОЙ Е ДЛЪЖЕН ДА Я. ДАДЕ.ДА СИ ХОДИ БОБИ МИХАЙЛОВ И КАЛИН СТОЯНОВ!!

2023.11.20 | 21:53

43
Скрий се
Протоплазма

2023.11.20 | 20:41

41
Такава а.м.е.б.а, такава протоплазма, толкова безличен чупигръбнак като очилатата б.о.г.о.м.о.лка до сега не сме имали. Явно е послушко и удобен за Асен Швестера и Киро Тъпото.
анонисимус

2023.11.20 | 20:14

38
Той какво си мисли....че полицаите в големите "демокрации" черпят с пасти и боза ли...?

2023.11.20 | 20:27

40
и шкембечорба с повече лют пипер
Задача с повишена трудност

2023.11.20 | 20:15

39
Страхлив ту.луп, без достойнство. На кой да е министър, естествено, че на ГЕРБ/ДПС.

2023.11.20 | 20:04

37
Палячо,давай я,стига си се лигавил.

Добави коментар

Водещи новини