Емил Радев: Има реален шанс България да влезе в Шенген през декември

  • 07 ноември 2023 14:40

  • 3127
  • 3
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Разбира се, че има реален шанс. Това каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) пред български журналисти в отговор на въпрос има ли реален шанс Австрия и Нидерландия през декември да вдигнат наложеното от тях вето върху влизането на България в Шенген, предаде репортер на Novini.bg от Брюксел.

Както виждате, полагаме огромни усилия. Европейският парламент прие няколко резолюции, като последната беше с много ясни и категорични срокове. Европейската комисия направи редица крачки, като последната беше формалното сваляне на Механизма за сътрудничество и проверка, защото от 2019 г. за България нямаше доклади по него. За да можем да преодолеем абсолютно необоснованите изисквания на Нидерландия, и това беше свършено. Българското Народно събрание прави всичко възможно да приеме закони, които нямат абсолютно нищо общо с функционирането на Шенгенското пространство, но все пак правим тези усилия, за да убедим нашите партньори, заяви Радев.

Знаем, че проблемите са чисто вътрешнополитически. През ноември в Нидерландия предстоят избори. Надявам се след тях да се успокои напрежението там, добави той.

Много е важно да покажем нашата гледна точка и че изпълняваме всички критерии. Колегите от страните, които налагат вето – Австрия и Нидерландия, осъзнават нашите усилия, оценяват професионално усилията на българската гранична полиция, посочи изпълняващият функциите главен прокурор Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад..

Борислав Сарафов: Време е хората, които ни налагат вето за Шенген, да ни чуят

Повече от очевидно е, че причините, за които България не е допускана, не са технически, а политически. Некоректно е страни от европейското ни семейство да решават вътрешнополитическите си проблеми, налагайки вето върху България и Румъния. България и Румъния трябва да направят всичко възможно да упражнят натиск по всички възможни дипломатически канали, за да покажем, че сме готови и че не бихме изразили одобрение и съгласие с продължаване налагането на това вето, коментира той.

Предстоят и конституционни промени, които да укрепят в максимална степен независимостта на съда и да направят прокуратурата работеща, такава, каквато искат да я видят всички граждани. И това вече не стои като препятствие пред нашата държава. Очевидно е, че с ветото се решават вътрешнополитически проблеми, каза още Сарафов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3127 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.07 | 19:57

3
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---->> mub.me/keto

2023.11.07 | 15:58

2
Ми няма никакъв шанс.

2023.11.07 | 15:06

1
da grobarska svinio imate shans no da vlezete vav karlukovo tova e sigurno no ne i vav shengen

Добави коментар

Водещи новини