Денков: Работата по приемането на България в Шенген върви много добре

  • 27 октомври 2023 12:42

  • 1771
  • 14
Денков: Работата по приемането на България в Шенген върви много добре
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С заяви, че работата за приемането на България в Шенген засега върви много добре и е възможно до декември да бъдат изпълнени условията, поставени вчера от премиера на Нидерландия Марк Рюте.

По неговите думи Рюте очаква Европейската комисия да потвърди, че приетите наскоро у нас законови промени съответстват на препоръките от доклада на ЕК за върховенството на закона. Денков изрази надежда комисията да изготви положителна оценка и така Нидерландия да се включи в мисия на ЕК у нас.

„Всичко това може да се развие през ноември-декември, моята интерпретация е, че вървим по план“, посочи премиерът пред български журналисти в Брюксел преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет.

Рюте обяви, че Нидерландия е готова да пусне България в Шенген, но при едно условие

Истинската опасност не е в Нидерландия, в ЕК, а в българския парламент. Трябва да си свършим работата, която до момента върви по план и много добре. Ако някой иска да преформатира управлението, да излезе от плана, който изпълняваме, това е истинският риск, коментира Денков, цитиран от БТА.

„Сутринта видях някакво изказване и ми беше интересно да чуя Делян Добрев, като ги говори тези неща, дали ги и съгласувал с колегите Христо Иванов, ген. Атанасов, Владислав Панев. Не съм чул те да имат желание да управляват с него и ДПС. Вторият въпрос е кой взима решения в ГЕРБ - Делян Добрев или Бойко Борисов. Има много въпроси, които трябва да си зададе обществото, какво всъщност става там и кой искаме да управлява България“, добави Денков.

По повод ветото на президента Румен Радев върху новоприетите текстове от закона за енергетиката премиерът отбеляза, че днес, два дни преди изборите, не се налага да се прави заседание на Народното събрание по такава гореща тема като енергийните доставки. Премиерът допълни, че срокът за премахване на ветото позволява това заседание да бъде направено веднага след втория тур на изборите.

Без кворум: 11 депутати влязоха в пленарна зала

„Самият факт, че се бърза, показва, че това е по-скоро предизборна акция, отколкото желание да се намери решение“, обобщи Денков.

Премиерът допълни, че според европейските институции таксите за преноса на руски газ през България съответстват на общата политика на ЕС.

Текат консултации, дали нещо трябва да се предефинира от техническа гледна точка. Смисълът на тези такси е да намалят печалбите на руската военна машина, да се балансира пазарът на газ и цените на тръбния газ да станат сравними с цените на течния газ - това ЕС разбира и съответства на европейските политики, посочи Денков.

По неговите думи тази стъпка на нашата страна не е в противоречие с европейските санкции срещу Русия.

„Таксите не противоречат на европейското право. Има нюанси, че таксата може да отиде в бюджета на ЕС“, поясни той.

Премиерът изрази разбиране за протестите на работещите в „Нефтохим“ и посочи, че трябва да се действа внимателно с отстъпките за нашата страна от забраната на ЕС за внос на руски петрол.

Стотици работници в "Лукойл Нефтохим" блокираха изхода на Бургас

„Ако рязко се премахне дерогацията, създаваме огромни рискове за хората, които могат да видят много по-високи цени на горивата, ако има недостиг на пазара, и за работещите в рафинерията“, допълни той.

Денков съобщи, че е настоял за среща с работниците в рафинерията, за да обсъдят как проблемите изглеждат от тяхна гледна точка.

По повод разговорите в Европейския съвет по промените в бюджета на ЕС премиерът поясни, че целта е била да се чуят различните гледни точки и да се подготвят решения за декември.

„Очевидно имаше желание за търсене на компромис“, отбеляза той и добави, че въпросът е най-вече откъде да се намерят средствата.

По неговите думи България подкрепя увеличаването на вноските в бюджета на ЕС, защото разходите засягат въпросите за миграцията и охраната на външните граници. Според него другата възможност е да се вземат средства от бюджетите за сближаване и земеделие, които България не би искала да бъдат засегнати.

„Нашето становище е, че е по-добре да бъдат събрани допълнителни средства от държавите“, каза Денков.

Според него няма опасност за приемането на нашата страна в еврозоната, ако българската вноска в общия бюджет трябва да се увеличи.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1771 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2023.10.27 | 15:28

14
Фалшив академик петни титлата ,на заслужили те хора титлата ,Страм и Позор , ШАРЛАТАНИН

2023.10.27 | 14:56

13
Идеално върви работата, няма шенген.

2023.10.27 | 14:48

12
Оставка и на фронта.

2023.10.27 | 14:45

11
Той пък с тоя Шенген се побърка.
Ей

2023.10.27 | 14:28

10
Сапунджията,защо лъжеш бе?С този изцъклен поглед никой не ти вярва.
ДУРОЧОК

2023.10.27 | 14:27

9
ТОЯ НЕ Е С ВСИЧКИЯ СИ!
Някои хора

2023.10.27 | 14:09

8
си живеят в собствена приказка!

2023.10.27 | 13:45

7
"правим, каквото правим две години и после се спасяваме по островите"!!!!!
Гостщ

2023.10.27 | 13:32

6
И тоя ни е министър председател!
Бай Ставри

2023.10.27 | 13:29

5
От към добре ,че на кукуво Лято ....

Добави коментар

Водещи новини